Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Συνεδρίαση Ε.Ε. Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.: Στο Γενικό Συμβούλιο η τελική απόφαση

Ένα τέταρτο μετά τις τρεις το μεσημέρι της Πέμπτης, περίπου (15:18), ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. (φωτο, συνεδρίαση 25.06.17), με μοναδικό αντικείμενο τη λήψη απόφασης για συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στις υπηρεσίες Καθαριότητας Δήμων, κινητοποιήσεις, που διανύουν την 11η μέρα σήμερα, με τις συνέπειες από τις πρώτες ημέρες να είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτες.... 


[16.50]: Με το “βλέμμα στραμμένο” προς την κοινωνία, η Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., πριν λίγα λεπτά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του epoli.gr αποφάσισε διαφορετικές, ηπιότερες από τις μέχρι σήμερα μορφές δράσεις, για την προάσπιση του εργασιακού δικαιώματος των συμβασιούχων – “παρατασιούχων” στην Καθαριότητα Δήμων, στην προσπάθειά της να “αποκλιμακώσει” τις σοβαρές συνέπειες, που έχουν ήδη δημιουργηθεί, αλλά και να αποφύγει ακόμη σοβαρότερες…

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελική πρόταση του Προέδρου της Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., κ. Νίκου Τράκα, η οποία και "πήρε" πέντε (5) ψήφους (3 ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ – 2 ΔΑΚΕ) αποφασίστηκε η μη συνέχιση προς το παρόν ενδεχομένως των κινητοποιήσεων, σύγκληση των Δ.Σ. των Σωματείων Εργαζομένων, και στη συνέχεια Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, βάσει των αποφάσεων των Σωματείων Εργαζομένων, προκειμένου να παρθεί η τελική απόφαση.
Η πρόταση της ΔΑΣ - ΟΤΑ (ΚΚΕ) πήρε τρεις (3) ψήφους, ενώ του ΜΕΤΑ - ΟΤΑ (ΛΑ.Ε.) δύο (2)  

[Ακολουθούν σε αναλυτικό ρεπορτάζ].

Επισημαίνεται ότι, δεν πρόκεται για απόφαση αναστολής κινητοποιήσεων, αφού σήμερα λήγουν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Καθαριότητα, ούτως ή άλλως, βάσει της Απόφασης της Ε.Ε. της Ομοσπονδίας, την 22.06.2016, με τα απορριμματοφόρα να βγαίνουν ξανά στους δρόμους.

Η διαδικασία πριν την απόφαση - Οι τοποθετήσεις
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του epoli.gr, με το ξεκίνημα της συνεδρίασης, και τις πρωτολογίες, το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., Νίκος Τράκας, ο οποίος πρότεινε κάλεσμα των Σωματείων Εργαζομένων προς διατύπωση γνωμών - έκδοση αποφάσεων, ακολούθως Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, και άλλες μορφές κινητοποιήσεων στη συνέχεια, βάσει και των αποφάσεων των Σωματείων Εργαζομένων, με ιδιαίτερη προσοχή στις “κοινωνικές συνέπειες”.

Αμέσως μετά, το ΚΚΕ [(ΔΑΣ - ΟΤΑ), Βασίλης Πετρόπουλος, Γ.Γ. Ε.Ε.] πρότεινε 24ωρη απεργία, για την Παρασκευή (30 Ιουνίου), επικαλούμενο «κλίμα τρομοκρατίας», τη Δευτέρα (3 Ιουλίου) Γενική Συνέλευση και αν την Τρίτη (4 Ιουλίου) δεν έχουν “ανέβει” στην ΕΑΠ οι πληρωμές των συμβασιούχων – “παρατασιούχων” την επόμενη μέρα - Τετάρτη 5 Ιουλίου - απεργία.

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ (ΛΑ.Ε.), ακολούθως, πρότεινε 24ωρη απεργία για αύριο, Παρασκευή, Σαββατοκύριακο αποχή, Γενικό Συμβούλιο την Κυριακή βράδυ ή Δευτέρα πρωί, για τις «μορφές της πάλης» όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο εκπρόσωπός του, Α’ Αντιπρόεδρος της Ε.Ε., Βασίλης Γκιτάκος.

Τέλος, η ΔΑΚΕ [(Ν.Δ.), Σπύρος Πολυζώης, Β’ Αντιπρόεδρος Ε.Ε.], παίρνοντας το λόγο, αρνήθηκε την πρόταση για 24ωρη απεργία, για αύριο, Παρασκευή.

To χρονικό της σημερινής ημέρας των κινητοποιήσεων
Ξεκίνησε η μεγάλη πορεία των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. Πρώτου βαθμού προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο του Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου που διοργανώνει σήμερα η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., για το ζήτημα των συμβασιούχων Καθαριότητας Δήμων και τη συγκέντρωσης που προηγήθηκε έξω από τα Γραφεία της Ομοσπονδίας, στις 11:00 π.μ., στην Πλατεία Καραϊσκάκη.

 

 

 

 


[11:45]: Στη Βουλή έφτασαν οι πρώτοι διαδηλωτές, με Ειδικές Μονάδες της Αστυνομίας να έχουν αποκλείσει τη Βασιλίσσης Σοφίας, από τα πρώτα μέτρα της, προκειμένου να εμποδίσουν τους εργαζομένους στους Δήμους, να προσεγγίσουν το κτίριο και το φυλάκιο, που είχαν γίνει τα επεισόδια, κατά την κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης.


[12:00]: Μπροστά από τη Βουλή (Λ. Αμαλίας) έχουν συγκεντρωθεί οι εργαζόμενοι, με τον Πρόεδρο της Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., Νίκο Τράκα, να δηλώνει πως, θα παραμείνουν εκεί και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στα Γραφεία της Ομοσπονδίας, προκειμένου η Εκτελεστική Επιτροπή να πάρει τη νέα απόφασή της για τις κινητοποιήσεις.

[12:50]: Επιστρέφουν σιγά - σιγά στην Ομοσπονδία, μέλη της Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., σε συνέχεια της απόφασης του Προέδρου, Νίκου Τράκα, να μην υπάρξει αντίδραση στον αποκλεισμό των εργαζομένων να πλησιάσουν στην είσοδο της Βουλής επί της Βασ. Σοφίας και να πραγματοποιήσουν ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας επί της Λ. Αμαλίας.

[13:40]: Προς την "τελική ευθεία" έναρξης της κρίσιμης συνεδρίασης της Ε.Ε.

[15:05]: Συγκεντρώνονται στην αίθουσα συνεδριάσεων τα μέλη της Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., προκειμένουν να πραγματοποιήσουν τη συνεδρίαση τους.

[15:18]: Ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση...
------------------------------
Πηγή:  epoli.gr
------------------------------