Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Ερώτηση για την ημερήσια αποζημίωση αστυνομικών που εκτελούν υπηρεσία στο εξωτερικό

Ερώτηση στον Υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε ο Βουλευτής ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος, σχετικά με την ημερήσια αποζημίωση των αστυνομικών που εκτελούν υπηρεσία στο εξωτερικό, την οποία χαρακτηρίζει «πενιχρή και απαράδεκτη».


Επικαλούμενος πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά, ο κ. Κατσαφάδος αναφέρει ότι «για μια υπηρεσία απέλασης στο Πακιστάν, ένας αστυνομικός εκτελεί υπηρεσία με συνεχόμενη πτήση το λιγότερο 16 ωρών και συνεχόμενη εργασία το λιγότερο 24 ωρών από την ανάληψη των καθηκόντων του. 

Δεν υπάρχει καμία διανυκτέρευση και η  αποζημίωσή του ανέρχεται στα 25€», την ώρα που στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όπως τονίζει, η αντίστοιχη αποζημίωση, σε ίδιες ακριβώς πτήσεις, κυμαίνεται από 200 έως 1.000 ευρώ κατά μέσο όρο και ιδίως, όταν το κόστος των αμοιβών το επωμίζεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η ερώτηση του κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Με την ψήφιση του ν. 4336/2015 τέθηκαν σε εφαρμογή οι νέες διατάξεις που αφορούν στις δαπάνες των μετακινουμένων δημοσίων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων και των αστυνομικών. Βάσει των όσων ισχύουν  δυστυχώς η αποζημίωση ενός αστυνομικού για υπηρεσία στο εξωτερικό είναι πενιχρή και απαράδεκτη για το είδος και το βαθμό δυσκολίας της εργασίας που καλούνται να εκτελέσουν. 

Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά, για μια υπηρεσία απέλασης στο Πακιστάν, ένας αστυνομικός εκτελεί υπηρεσία με συνεχόμενη πτήση το λιγότερο 16 ωρών και συνεχόμενη εργασία το λιγότερο 24 ωρών από την ανάληψη των καθηκόντων του. Δεν υπάρχει καμία διανυκτέρευση, ενώ η αποζημίωσή του ανέρχεται στα 25€! Επιπλέον, πέραν του εξαντλητικού ωραρίου εργασίας, οι εν λόγω μεταγωγές – απελάσεις δεν τηρούν ούτε τις τεχνικές προδιαγραφές για την ασφάλεια των αστυνομικών σε πτήσεις, όπως η ασφαλιστική κάλυψη των κρατουμένων, αλλά και των ιδίων των Αστυνομικών.

Επειδή είναι απαράδεκτο εν έτει 2017, οι Αστυνομικοί να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και να αμείβονται με 25€, όταν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες η αντίστοιχη αποζημίωση, σε ίδιες ακριβώς πτήσεις, κυμαίνεται από 200 έως 1.000 ευρώ κατά μέσο όρο και ιδίως, όταν το κόστος των αμοιβών το επωμίζεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Επειδή πρόκειται για οικονομικό και ηθικό ‘’εξευτελισμό’’ των αστυνομικών,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.       Προτίθεται να προβεί στην αύξηση του ποσού της σχετικής αποζημίωσης ώστε να συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και να εξασφαλιστεί μια αξιοπρεπής μετάβαση των αστυνομικών μας στο εξωτερικό;

2.       Τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να τηρούνται οι τεχνικές προδιαγραφές για την ασφάλεια των μεταβαινόντων σε πτήση (αστυνομικών και κρατουμένων);

Πειραιάς, 28 Ιουνίου 2017
Ο Ερωτών Βουλευτής                                                                    
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων