Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Μαυρίζοντας στον καναπέ χωρίς έκθεση στον ήλιο

Ένα φάρμακο που μιμείται τις επιδράσεις του ήλιου και κάνει το δέρμα να μαυρίζει χωρίς να εκτίθεται στην βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία, ανέπτυξαν αμερικανοί επιστήμονες.

Το φάρμακο διεγείρει το δέρμα για να παράγει την φυσική χρωστική ουσία του, τη μελανίνη και προς το παρόν έχει δοκιμαστεί σε δείγματα δέρματος και σε πειραματόζωα.


Τα έως τώρα δεδομένα υποδηλώνουν ότι είναι πιθανό να αποδίδει ακόμα και σε όσους έχουν κόκκινα μαλλιά και λευκό δέρμα, και οι οποίοι συνήθως καίγονται αμέσως μόλις βγουν στον ήλιο.

Οι επιστήμονες από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH) και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ που ανέπτυξαν το σκεύασμα, ελπίζουν ότι η ανακάλυψή τους θα συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.

Επειδή, εξ άλλου, η έκθεση στον ήλιο αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες γήρανσης του δέρματος (η άλλη είναι το κάπνισμα), οι ερευνητές λένε ότι το φάρμακό τους θα μπορεί να δρα εμμέσως και αντιγηραντικά.

Το μαύρισμα αποτελεί ένδειξη βλάβης στο δέρμα και οφείλεται στην διέγερση της παραγωγής της μελανίνης, η οποία είναι το φυσικό «αντηλιακό» του.

Το πειραματικό φάρμακο απλώνεται στο δέρμα και ενεργοποιεί την χημική αλληλουχία που προκαλεί ο ήλιος για να αυξηθεί η παραγωγή της μελανίνης.

«Το φάρμακό μας έχει ισχυρή δράση. Στο μικροσκόπιο είδαμε ότι όντως διεγείρει την παραγωγή της μελατονίνης, με έναν τρόπο ανεξάρτητο από την υπεριώδη ακτινοβολία», δήλωσε στο BBCο επιβλέπων ερευνητής δρ Ντέιβιντ Ε. Φίσερ, καθηγητής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και διευθυντής του Προγράμματος Μελανώματος και του Ερευνητικού Κέντρου Δερματικής Βιολογίας στο MGH.

Και πρόσθεσε: «Ο στόχος της έρευνάς μας είναι να βρούμε μία νέα στρατηγική προστασίας του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία και τον καρκίνο. Το σκουρόχρωμο δέρμα κινδυνεύει λιγότερο να αναπτύξει όλες τις μορφές δερματικού καρκίνου και αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε με το φάρμακό μας».

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Cell Reports.
---------------------------------------
Πηγή: stogiatro.gr
---------------------------------------