Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Μανιτάρι γίγας 2 κιλών φύτρωσε στην Κρήτη!

Μπροστά σε ένα μοναδικό θέαμα βρέθηκε η Μαρία Χαμαλάκη- Σπαντιδάκη η οποία δεν περίμενε ότι μέσα στο χωράφι της στη Μεγάλη Βρύση Ηρακλείου, θα έβρισκε ένα μανιτάρι γίγας. Κι όμως η εικόνα του τεράστιου μανιταριού θα άφηνε τους πάντες έκπληκτους αφού αρκεί για να ταΐσει όχι μία, αλλά πολλές οικογένειες. 


Όπως περιέγραψε η κα Χαμαλάκη- Σπαντιδάκη στο neakriti.gr «μέσα στα σπαρμένα αντικρίσαμε το τεράστιο μανιτάρι. Δεν είχαμε ξαναδεί κάτι τέτοιο.Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει καθώς τα μανιτάρια φυτρώνουν μόνα τους. Το θαυμάζαμε όλοι και ήρθαν και φίλοι μας να το δουν από κοντά».



Μανιτάρι δύο κιλών!
Κι ενώ το μανιτάρι έγινε θέμα συζήτησης για φίλους και γνωστούς , μια ακόμα έκπληξη περίμενε την οικογένεια που μέτρησε τις διαστάσεις του. Όπως σημειώνει η κα Χαμαλάκη- Σπαντιδάκη «πρόκειται για αγκαθίτη ή πλευρώτους ,είχε πλάτος 40-50 εκατοστά και μόνο ο κορμός του ύψος 15 πόντους . Ήταν μάλιστα αρκετά βαρύ , ζύγιζε περίπου δύο κιλά».

Και για να μην πάει χαμένος ο γευστικός μεζές που έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να διατηρηθεί πολλές μέρες ,το μανιτάρι μαγειρεύτηκε. «Ξέρω να το μαγειρεύω και μάλιστα ήταν πολύ γευστικό, ούτε μπριζόλα να ήταν!» σχολίασε χαρακτηριστικά η κα Χαμαλάκη.

Πάντως για την ιστορία το Pleurotus eryngii καρποφορεί στις ρίζες των γαϊδουράγκαθων και γι'αυτό το λόγο ονομάζεται και Αγκαθίτης ή Αγκαθομανίτης. Ο Ferula communis που καρποφορεί σε κάποιες περιοχές μπορεί να πάρει γιγάντιες διαστάσεις και να ξεπεράσει σε βάρος το 1,5 κιλό.
--------------------------------
Πηγή:  neakriti.gr
--------------------------------