Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΟΕΔΗΝ - Επικίνδυνα τα χειρουργεία του νοσοκομείου Ζακύνθου

Στοιχεία-«φωτιά» για την κατάσταση των χειρουργείων του νοσοκομείου Ζακύνθου αποκάλυψε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, λίγες ημέρες μετά την επαναλειτουργία τους και τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας για την καταλληλότητά τους. Τα χειρουργεία είχαν κλείσει τον περασμένο Δεκέμβριο μετά τον θάνατο ασθενούς και ακολούθησε έλεγχος για τις αιτίες θανάτου, καθώς υπήρχαν ενδείξεις για διαρροή τοξικών ιατρικών αερίων. Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τέθηκαν σε λειτουργία και την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε χειρουργείο, μία καισαρική τομή.


Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η καισαρική τομή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Μαίευσης με υπεύθυνο αναισθησιολόγο ιατρό, ο οποίος μετακινήθηκε για τον σκοπό αυτό από το νοσοκομείο Χατζηκώστα. Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, «η μητέρα εμφάνισε μετεγχειρητικές επιπλοκές. Εμφάνισε αυξημένα εργαστηριακά ευρήματα (19.000 λευκά, αυξημένη CRP και Ηπατικά Ένζυμα). Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές αντιμετωπίστηκαν από παθολόγους και καρδιολόγους».

Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές με βάση τα εργαστηριακά ευρήματα -υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ- «προήλθαν είτε από εισχώρηση τοξικών ιατρικών αερίων στον οργανισμό, είτε από νοσοκομειακά μικρόβια. Τα δύο δηλαδή μείζονα προβλήματα που εμφανίζουν τα χειρουργεία της Ζακύνθου και η αίθουσα Μαίευσης».

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ακόμη ότι και το νεογνό εμφάνισε αυξημένη CRP (εξέταση αίματος που καθορίζει τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό) που μπορεί να προήλθε από δύο αιτίες: «Από περιγεννητική ασφυξία που ευθύνεται τοξικός παράγοντας. Δηλαδή τοξικά αέρια εισχώρησαν στον οργανισμό του νεογνού από τη μητρική κυκλοφορία. Εάν είναι αυτή η αιτία επιβεβαιώνεται η επικινδυνότητα λειτουργίας των χειρουργείων και της αίθουσας Μαίευσης λόγω διαρροής τοξικών ιατρικών αερίων.

Από νεογνική λοίμωξη
Με βάση το πόρισμα των ιατρών του ΚΕΕΛΠΝΟ από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν στην αίθουσα Μαίευσης είναι γεμάτη νοσοκομειακά μικρόβια που ευθύνονται για σοβαρές νοσοκομειακές λοιμώξεις». Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι το νεογέννητο με εντολή των Παιδιάτρων του Νοσοκομείου Ζακύνθου μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Πατρών.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά από το υπουργείο να αποκαλύψει «υπεύθυνα τα αίτια του θανάτου της γυναίκας μετά από εγχείρηση ρουτίνας και να επαναλειτουργήσουν τα χειρουργεία με ασφάλεια». Από την πλευρά του, το υπουργείο διέψευδε κατηγορηματικά τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ.
-----------------------------
Πηγή: Ημερησία
-----------------------------