Σάββατο, 8 Απριλίου 2017

Αιφνιδιαστική εξέλιξη για τα απορρίμματα της Πελοποννήσου

«Αλήτη! Λωποδύτη! Στο διάολο!». «Μήπως δεν είστε στα καλά σας κύριε Τατούλη; Τι κουβέντες είναι αυτές;!». Έχει περάσει μόλις μια ώρα από τη στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για την έγκριση του περιφερειακού σχεδισμού (ΠΕΣΔΑ) και τα αίματα ανάβουν απότομα. Ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και ο επικεφαλής της προσκείμενης στο ΣΥΡΙΖΑ περιφερειακής παράταξης Νίκος Πατσαρίνος ανταλλάσσουν βαριές κουβέντες, με αφορμή τα σχόλια του δεύτερου για τη στάση του Περιφερειάρχη απέναντι στην ΤΕΡΝΑ (προσωρινό ανάδοχο της διαχείρισης των απορριμμάτων στους πέντε νομούς της περιφέρειας).Ο κ. Τατούλης θριαμβολογεί, φωνάζει, καταφέρεται κατά πάντων. Κατά της εκπροσώπου των Οικολόγων, η οποία ήταν σύμβουλος του –αρχικά αντίθετου στα ΣΔΙΤ- υπουργού Γιάννη Τσιρώνη, κατά των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, κατά παλαιών στελεχών της παράταξής του. Έχει κάθε λόγο να το πράξει: είναι τελικά νικητής. Μετά από δύο χρόνια «παύσης», στα οποία τροποποιήθηκε ο εθνικός σχεδιασμός, κατόπιν επιβλήθηκε η τροποποίηση των περιφερειακών σχεδίων και η ΣΔΙΤ της Πελοποννήσου αναδείχθηκε σε μήλο της Έριδος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, πηγή συγκρούσεων ανάμεσα στους δημάρχους, οι εξελίξεις δείχνουν να τον δικαιώνουν.

Ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός κατάφερε να «σβήσει» τις αντιδράσεις των δημάρχων (παρά το πολύμηνο «πολιτικό μασάζ» από το ΣΥΡΙΖΑ) και ξεκάθαρα προκρίνει την ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτη. Μάλιστα, όπως τόνισε με νόημα η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, η περιφέρεια κρίνει ότι δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου, ούτε νέα έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι καμία από τις περίφημες «αλλαγές» που υποστηρίζει ότι πέτυχε η κυβέρνηση μετά από διαπραγμάτευση με τον ιδιώτη δεν θα αποτυπωθεί στη σύμβαση (το αν και πότε θα αποτυπωθούν κάπου αργότερα είναι αδιευκρίνιστο). «Οι καθυστερήσεις αυτές έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον, σήμερα θα είχαμε τις μονάδες έτοιμες», ανέφερε η κ. Νικολάκου. «Όσοι δεν υπερψηφίσετε τον σχεδιασμό, θα σας κατατρώνε η Ερινύες!», είπε οργισμένα ο κ. Τατούλης.

Οι ενστάσεις βέβαια δεν έπαψαν, παρά τις... Ερινύες. Οι προσκείμενοι στο ΣΥΡΙΖΑ περιφερειακοί σύμβουλοι, υποστήριξαν ότι η ύπαρξη ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας υπονομεύει οποιαδήποτε προσπάθεια ανακύκλωσης, ότι η υπογραφή μιας 28ετούς ανάθεσης των απορριμμάτων σε ιδιώτη κάνει χωρίς νόημα οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης του περιφερειακού σχεδιασμού για το διάστημα αυτό (μέχρι το 2045). Ότι το ΣΔΙΤ θα δεσμεύσει όλους τους πόρους του ΕΣΠΑ για τα απορρίμματα της Πελοποννήσου και οι δήμοι δεν θα καταφέρουν να διεκδικήσουν ούτε ένα ευρώ για έργα ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή.

Οι δήμαρχοι οδηγούνται σήμερα σε μια ομολογουμένως ακριβή λύση- πόσο μάλλον για δήμους που απέρριπταν σκουπίδια σε ρέματα και δάση- καθώς δεν έχουν τόσα χρόνια δρομολογήσει την παραμικρή σοβαρή εναλλακτική. Οι δήμοι Τρίπολης, Κορίνθου και Σπάρτης, που δηλώνουν όρτι δεν θα στείλουν τα απορρίμματά τους στις μονάδες του ιδιώτη, στην πραγματικότητα δεν έχουν τι να τα κάνουν.

Μετά την –τελικά όχι και τόσο επεισοδιακή σε σχέση με όσα προηγήθηκαν- έγκριση, χθες, του περιφερειακού σχεδιασμού για τα σκουπίδια στην Πελοπόννησο (43 συζητήσεις έγιναν για το ΣΔΙΤ στην Περιφέρεια, ανέφερε ένας σύμβουλος), ανοίγει πλέον ο δρόμος για την ένταξη του έργου στο ΠΕΠ Πελοποννήσου, την υποβολή φακέλου μεγάλου έργου, την υπογραφή της σύμβασης. Μάλιστα αναζητείται τρόπος να ξεπεραστεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία αφαιρέθηκε από την Περιφέρεια (και δόθηκε στον ΦΟΣΔΑ) η αρμοδιότητα είσπραξης από τους δήμους των τελών εισόδου στις μονάδες του ιδιώτη. Η κυβέρνηση ελπίζει στη ταχεία υπογραφή της ΣΔΙΤ, μια μάλλον ειρωνική εξέλιξη.
---------------------------------------------
Πηγή: Καθημερινή-Γιώργος Λιανός 
---------------------------------------------