Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Ερώτηση για την αποτίμηση των ζημιών από την πυρκαγιά στη Χίο το 2016

Ερώτηση στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος για την αποτίμηση των ζημιών μετά την πυρκαγιά του Ιουλίου 2016 στη Χίο.

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο Βουλευτής, έχουν περάσει εννέα μήνες από τότε και όμως, παρά τις εξαγγελίες του Υπουργού για τη δημιουργία φακέλου τεκμηρίωσης των συνεπειών της πυρκαγιάς στο εισόδημα και τη παραπομπή του θέματος στο Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ για αποζημίωση στους πληγέντες, ενώ δεν έχει γίνει καμία μέριμνα για την προστασία και ανάκαμψη του πληγέντος οικοσυστήματος, την αναδάσωση της περιοχής ή την αποκατάσταση των καλλιεργειών.


Ο κ. Κατσαφάδος τονίζει ότι η πυρκαγιά είχε καταστρέψει ολοκληρωτικά 43.431 στρέμματα πευκοδάσους, καλλιεργειών και μαστιχόδενδρων, προκαλώντας τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή, καθώς η μαστιχοκαλλιέργεια αποτελεί το μόνο βιοποριστικό εισόδημα για την πλειοψηφία των κατοίκων στις περιοχές που επλήγησαν (Βέσσα, Ελάτα, Λιθί, Πυργί, Μεστά, Ολύμποι, Αρμόλια και Αϊ-Γιώργη Συκούση) ιδίως αυτή τη δύσκολη περίοδο, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε πλήρη απόγνωση.

Η ερώτηση του κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής: 

«Εννιά μήνες έχουν περάσει από την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου στη Χίο, η οποία κατέστρεψε ολοκληρωτικά 43.431 στρέμματα πευκοδάσους, καλλιεργειών και μαστιχόδενδρων, χωρίς την παραμικρή κινητοποίηση του κράτους για αποκατάσταση της ζημιάς.

Το μέγεθος της οικονομικής και της οικολογικής καταστροφής για το νησί είναι τεράστιο, καθώς η μαστιχοκαλλιέργεια αποτελεί το μόνο βιοποριστικό εισόδημα για την πλειοψηφία των κατοίκων στις περιοχές που επλήγησαν (Βέσσα, Ελάτα, Λιθί, Πυργί, Μεστά, Ολύμποι, Αρμόλια και Αϊ-Γιώργη Συκούση) ιδίως αυτή τη δύσκολή περίοδο, οδηγώντας τους, αδιαμφισβήτητα, σε πλήρη απόγνωση.

Δυστυχώς, εννέα μήνες μετά και, παρά τις εξαγγελίες του Υπουργού για τη δημιουργία φακέλου τεκμηρίωσης των συνεπειών της πυρκαγιάς στο εισόδημα και τη παραπομπή του θέματος στο Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ για αποζημίωση στους πληγέντες, ενώ δεν έχει γίνει καμία μέριμνα για την προστασία και ανάκαμψη του πληγέντος οικοσυστήματος, την αναδάσωση της περιοχής ή την αποκατάσταση των καλλιεργειών.

Η μόνη μέριμνα που έχει γίνει, μέχρι σήμερα, είναι η παράταση για ένα μήνα, της καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών των πληγέντων περιοχών προς τις ΔΟΥ, καθώς και η σύναψη μιας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Β. Αιγαίου, Δήμου Χίου και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την περιβαλλοντική προστασία και την πρόληψη φυσικών καταστροφών, η Επιτροπή της οποίας όμως, συνεδρίασε για πρώτη φορά μόλις στα τέλη Ιανουαρίου (!) και ως εκ τούτου, αναμένεται να αργήσει να εκπονήσει κάποιο σχέδιο δράσης, χωρίς καμία πρόβλεψη τι θα απογίνουν στο μεταξύ οι πληγέντες.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1.Έχει εκδοθεί το πόρισμα του ΕΛΓΑ για την καταγραφή και την αποτίμηση των ζημιών; Αν όχι, πού οφείλεται αυτή η καθυστέρηση;
2.Τι ενέργειες, πρόκειται να πράξουν για να αποκατασταθούν οι πληγέντες;
3.Ειδικότερα, με ποιο τρόπο πρόκειται να ενισχύσουν τους μαστιχοπαραγωγούς, οι οποίοι, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια, πλήττονται ολοκληρωτικά από πυρκαγιά (η πρώτη ήταν το 2012);
4.Έχει παραπεμφθεί το θέμα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση των ζημιών από την πυρκαγιά στην εν λόγω περιοχή;
5.Τι πρόκειται να πράξουν για την προστασία και ανάκαμψη του πληγέντος οικοσυστήματος;
6. Τι πρόκειται να πράξουν για την αναδάσωση των πληγεισών δασικών περιοχών; 
7.Έχουν προβεί σε δράσεις αντιδιαβρωτικού χαρακτήρα του εδάφους και σε αντιπλημμυρικά έργα;
8.Τέλος, τι πρόκειται να πράξουν για την εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων βοσκής και παροχής ζωοτροφών σε κτηνοτρόφους των περιοχών που επλήγησαν;

Πειραιάς 10 Απριλίου 2017
Ο Ερωτών Βουλευτής
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων