Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Χρησιμοποιήστε τα χημικά προϊόντα με ασφάλεια

Τα χημικά προϊόντα είναι μέρος της σύγχρονης ζωής. Οι περισσότερες από τις ουσίες αυτές συμβάλλουν στην καλή διαβίωσή μας και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, αλλά ορισμένες μπορούν να βλάψουν την υγεία μας ή το περιβάλλον. Tι θα πρέπει να προσέχουμε κατά τη χρήση τους; 

  
Ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια απαιτεί η χρήση συγκεκριμένων κατηγοριών προϊόντων και ειδικότερα: των ειδών περιποίησης και συντήρησης αυτοκινήτου (λαδιών, αντιπηκτικών, υγρών φρένων και μπαταρίας, γυαλιστικών), των καθαριστικών, των ειδών συντήρησης – διακόσμησης σπιτιού (χρωμάτων, βερνικιών κ.λπ.).

Προσοχή στο χειρισμό τους απαιτούν επίσης τα προϊόντα φροντίδας εξωτερικών χώρων (λιπάσματα, παρασκευάσματα φυτοπροστασίας, συντήρησης πισίνας), τα μελάνια εκτυπωτών, το φωτιστικό οινόπνευμα, τα έλαια των λυχνιών, η βενζίνη καθαρισμού, το νέφτι και άλλα προϊόντα.

Τι να προσέξετε
▪ Πριν από τη χρήση του προϊόντος διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα.
▪ Χρησιμοποιήστε κατάλληλα μέσα προστασίας κατά τη χρήση (γάντια, προστατευτικά γυαλιά, ρούχα εργασίας, μάσκα προσώπου).
▪ Αερίστε καλά τους χώρους εργασίας όταν χρησιμοποιούνται παρασκευάσματα που εξατμίζονται εύκολα (χρώματα, διαλύτες, κόλλες).
▪ Μετά τη χρήση πλύνετε καλά τα χέρια σας με άφθονο νερό και σαπούνι.
▪ Κλείστε καλά την συσκευασία μετά τη χρήση και πριν από την απόρριψη.
▪ Μη μυρίζετε ποτέ ένα χημικό προϊόν για να καταλάβετε τι είναι.
▪ Μην τρώτε και μην καπνίζετε κατά τη χρήση ενός χημικού σκευάσματος.
▪ Μη χρησιμοποιείτε φλόγα όταν εκτελείτε εργασίες με προϊόντα που περιέχουν διαλύτες.
▪ Μην αναμιγνύετε δύο διαφορετικά προϊόντα, εκτός αν υπάρχει σχετική σύσταση από τον ίδιο τον παραγωγό. Από τη μίξη δύο ασφαλών προϊόντων μπορεί να προκύψει ένα «τρίτο», με απρόβλεπτους κινδύνους αναθυμιάσεων, ανάφλεξης κ.λπ.
▪ Τα προϊόντα πρέπει να αποθηκεύονται σε χώρους μη προσβάσιμους από τα παιδιά. Οι σωστές συνθήκες αποθήκευσης αναγράφονται στην ετικέτα (μακριά από τον ήλιο, δροσερό ή ξηρό μέρος κ.λπ.).
-----------------------------
Πηγή:   stogiatro.gr
-----------------------------