Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

ΟΠΕΚΕΠΕ: Δόθηκαν 21.434.821 ευρώ πρόσθετες ενισχύσεις του άρθρου 68 (ποιοτικό παρακράτημα) στην αιγοπροβατοτροφία

Στις 10/6/2011 έγινε η πρώτη πληρωμή για τις πρόσθετες ενισχύσεις του άρθρου 68 (ποιοτικό παρακράτημα) στην αιγοπροβατοτροφία. Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ καταβλήθηκε ποσό 21.434.821 ευρώ για όσους δικαιούχους προσκόμισαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγιναν οι σχετικοί έλεγχοι. Οι ενισχύσεις αυτές αφορούν πάνω από 40.000 αιγοπροβατοτρόφους.

Από την πλευρά του ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανέφερε ότι ειδικά για τα αιγοπρόβατα είχε δηλωθεί πολύ μεγάλος αριθμός ζώων, με αποτέλεσμα να πέφτει κοντά στα 2 ευρώ το κεφάλι αντί για 3 ευρώ που είχε σχεδιαστεί αρχικά. Για τον λόγο αυτό θέλησε να κάνει περισσότερους ελέγχους.

Το θέμα των ενισχύσεων στην αιγοπροβατοτροφία απασχόλησε και σχετικά πρόσφατη συνάντηση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κας. Μιλένας Αποστολάκη με τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

Μάλιστα, κατά την διάρκεια της συνάντησής τους, οι κτηνοτρόφοι αναφέρθηκαν και στην αδικία που έχει προκύψει από τον αποκλεισμό των αιγοπροβατοτρόφων των πεδινών περιοχών από το ποιοτικό παρακράτημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την επιδότηση δικαιούνται οι παραγωγοί των ορεινών και ημιορεινών περιοχών. Όσοι αιγοπροβατοτρόφοι είναι σε πεδινές περιοχές δεν παίρνουν καμία επιδότηση και νοιώθουν οι αδικημένοι της ιστορίας, αφού υποστηρίζουν πως αυτοί δίνουν ποσοστό πάνω από 50% της συνολικής παραγωγής γάλακτος στην Ελλάδα.
---------------------
Πηγή: agrotypos.gr
---------------------