Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Κ. Σκανδαλίδης: Καμία παρακράτηση από τις δικαιούμενες κοινοτικές ενισχύσεις. Σε λειτουργία τα κλαδικά Μητρώα Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων

Την διαβεβαίωση ότι δεν γίνεται καμία παρακράτηση από τις δικαιούμενες κοινοτικές ενισχύσεις, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, σχολιάζοντας την καταγγελία των βουλευτών του ΚΚΕ Γιώργου Μαρίνου και Διαμάντως Μανωλάκου ότι η Αγροτική Τράπεζα προβαίνει σε παρακρατήσεις μέρους της εξισωτικής αποζημίωσης που δικαιούνται κτηνοτρόφοι. Επίσης ο κ. Σκανδαλίδης απαντώντας σε άλλη ερώτηση τόνισε ότι βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία τα κλαδικά Μητρώα Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων.

Ειδικότερα:«Οι κοινοτικές ενισχύσεις καταβάλλονται στο λογαριασμό του δικαιούχου», αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο κ. Σκανδαλίδης και διευκρινίζει ότι «μόνο μετά από έγγραφη εξουσιοδότηση των δικαιούχων προς το πιστωτικό ίδρυμα, αυτό μπορεί να προβεί σε συμψηφισμό τυχόν οφειλών τους ή ταμειακής διευκόλυνσης που έχουν ήδη λάβει και πάντα μετά την πίστωση των ενισχύσεων στο λογαριασμό τους».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ είχαν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή επισημαίνοντας ότι, ενώ οι κτηνοτρόφοι της Νότιας Εύβοιας αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα (χαμηλές τιμές στην πώληση αμνοεριφίων, χαμηλές τιμές στο γάλα, ακριβές ζωοτροφές), σε αυτά προστέθηκε ένα ακόμη καθώς η Αγροτική Τράπεζα κρατάει μέρος της εξισωτικής αποζημίωσης για ορεινές και προβληματικές περιοχές, που δικαιούνται οι κτηνοτρόφοι της Καρύστου, του Κάβο Ντόρο, της Νότιας Εύβοιας.

Μητρώα Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται τα κλαδικά Μητρώα Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων και η εγγραφή σε αυτά εξακολουθεί να ισχύει μέχρι να δημιουργηθεί η Ενιαία Βάση Δεδομένων, όπως διαβεβαιώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης με έγγραφο του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Τα κλαδικά Μητρώα Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων θα μεταφερθούν ως έχουν στην Ενιαία Βάση Δεδομένων, μόλις αυτή είναι τεχνικά έτοιμη να τα δεχθεί, διευκρινίζει ο κ. Σκανδαλίδης ενημερώνοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει συνεργασία των εκπροσώπων των συναρμόδιων υπουργείων (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δικαιοσύνης, Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων).

Το έγγραφο του υπουργού διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Βαΐτση Αποστολάτου, ο οποίος είχε καλέσει την κυβέρνηση να απαντήσει πότε θα λειτουργήσει η Ενιαία Βάση Δεδομένων καθώς οι έμποροι αγροτικών προϊόντων πρέπει να πάρουν κωδικό για τα τιμολόγια αγοράς.
-------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-------------------------