Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Σε εγρήγορση οι αγρότες – επενδυτές φωτοβολταϊκών πάρκων

Καθοριστικό για τον αριθμό των αγροτών που θα υλοποιήσουν τελικώς την επένδυσή τους σε φωτοβολταϊκά πάρκα, δεδομένου ότι 6.500 και πλέον συνολικά σε όλη τη χώρα εξεδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον, κρίνεται το επόμενο διάστημα.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου 2010 που η ΔΕΗ ξεκίνησε την αποστολή των όρων σύνδεσης, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες παραμένουν σε εγρήγορση. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 3.000 προσφορές σύνδεσης έχουν εκδοθεί έως σήμερα, βάσει επίσημων στοιχείων της ΔΕΗ.

Παράλληλα, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθούν κι άλλες προσφορές, προκειμένου να καλυφθεί ο στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, συνολικής ισχύος 500 MWp.

Ωστόσο, πλέον γίνεται αντιληπτό ότι τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα για τους αγρότες που έχουν λάβει την προσφορά της ΔΕΗ από τον περασμένο Δεκέμβριο και θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην αποδοχή των όρων και στην υπογραφή των απαιτούμενων συμβάσεων, πριν την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου.

Εκτός αυτού, ερωτηματικό παραμένει πόσοι από τους αγρότες, που έκαναν αίτηση, θα υλοποιήσουν τελικώς την επένδυση.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με διασταυρωμένα στοιχεία, ο αριθμός των αιτήσεων από επαγγελματίες αγρότες υπερβαίνει τις 6.500 περιπτώσεις, συνολικά, σε όλες τις περιοχές της χώρας. Από αυτές, με βάση τα στοιχεία των τεχνικών συμβούλων που έχουν προκριθεί για την υποστήριξη των απαιτούμενων διαδικασιών μέσω της ΠΑΣΕΓΕΣ, 1.244 είναι οι αιτήσεις αγροτών που έχουν μέσω των Τεχνικών Συμβούλων υποβληθεί στη ΔΕΗ.

Δεδομένου του τεράστιου ενδιαφέροντος που εξεδήλωσαν οι παραγωγοί από όλη τη χώρα, η ΠΑΣΕΓΕΣ, επιδιώκοντας καλύτερο συντονισμό μεταξύ τους, αλλά και με σκοπό ν’ αποφευχθούν φαινόμενα εξαπάτησης από επιτήδειους, οι οποίοι υπόσχονται απλοποίηση διαδικασιών, ακόμη και απαλλαγή από την υποχρέωση εγγυητικής επιστολής σε ορισμένες περιπτώσεις (η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει ήδη ζητήσει κατάργηση της εγγυητικής επιστολής), συνεχίζει ν’ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προς όφελος των αγροτών.

Έτσι, μετά τις παρεμβάσεις προς το ΥΠΕΚΑ, για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αξιολόγηση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στον ΔΕΣΜΗΕ, σκοπεύει τις επόμενες ημέρες να διοργανώσει ενημερωτική ημερίδα στην Αθήνα.

Σκοπός της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι να ενημερωθούν οι αγρότες και να λυθούν τυχόν απορίες, σχετικά με την υλοποίηση της επένδυσής τους, καθώς επίσης και να διερευνηθεί πόσοι από αυτούς, οι οποίοι έχουν λάβει όρους από τη ΔΕΗ, θα προχωρήσουν στην κατασκευή του φωτοβολταϊκού σταθμού.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΑΣΕΓΕΣ ήδη έχει ενημερώσει τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, για την πορεία της διαδικασίας, αλλά και το τεχνικό μέρος της υπόθεσης… «αγροτικά» φωτοβολταϊκά.

Τέλος, δίδει σήμερα στη δημοσιότητα μέσω του paseges.gr, αναλυτικές τεχνικές προδιαγραφές Φ/Β σταθμού ισχύος 100 Kwp, καθώς επίσης και υπόδειγμα σύμβασης για τη μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία Φ/Β σταθμού ισχύος 100 Kwp, τα οποία έχουν ως εξής:



-----------------------
Πηγή: paseges.gr
-----------------------