Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Ο ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ...Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΜΗΛΑΣ

Από αυτή την σελίδα είχαμε αναφερθεί παλαιότερα στην ανάγκη εξορθολογισμού της διάρκειας φωτισμού του Κάστρου της Χώρας. Και πιο συγκεκριμμένα είχαμε αναφερθεί ότι καλό θα ήταν να υπάρχει ωράριο φωτισμού λογικό για την θερινή περίοδο αλλά και για την χειμερινή. έτσι ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες κάθε περιόδου.


Φωτογραία φωτισμένου Κάστρου (προ Γερουλάνου)

Η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν ποικίλες προτάσεις για το θέμα από πολλαπλές πηγές μεταξύ των οποίων και η επιστολή του επικεφαλής της Αντιπολίτευσης κ. Παναγιώτη Πρωτοψάλτη η οποία θυμίζουμε ανέφερε :

"Συγχρόνως το Κάστρο Κυθήρων παραμένει ηλεκτροφωτισμένο 365 ημέρες το χρόνο, από τις 19:00μμ έως τις 07:00πμ. Ασφαλώς το κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος είναι πολύ υψηλό. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τα ποσά αφού οι λογαριασμοί πληρώνονται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου σας. Αντιλαμβάνεστε ότι τους χειμωνιάτικους μήνες ο ηλεκτροφωτισμός του μνημείου τόσες πολλές ώρες δεν είναι απαραίτητος.

Προτείνουμε λοιπόν το Κάστρο Κυθήρων να φωτίζεται από τον Ιούνιο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου από τις 21:00 μ.μ. έως τις 03:00 π.μ. Τον υπόλοιπο χρόνο ο ηλεκτροφωτισμός θα μπορούσε να περιοριστεί κατά τη διάρκεια των μεγάλων εορτών. (28η Οκτωβρίου, Χριστούγεννα, 25η Μαρτίου, Πάσχα κ.α). Περιορίζοντας αυτήν την άσκοπη σπατάλη θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν οι απαραίτητοι πόροι ώστε να επισκευαστεί το Μουσείο των Κυθήρων. Είναι αδιανόητο σε ένα μέρος με πλούσια ιστορία και παράδοση το μουσείο να είναι κλειστό.

Πιστεύουμε ότι θα θεωρήσετε ευνοϊκά την πρότασή μας και θα δώσετε άμεση λύση. "


Φωτογραφία μη φωτισμένου Κάστρου (κατόπιν εντολής Υπουργείου Πολιτισμού)

Επίσης εκτενής συζήτηση του θέματος έγινε και στα Δημοτικά συμβούλια με τις αυτές τοποθετήσεις.

Μετά την επιστολή αυτή, και υπερβάλλοντας ίσως ακόμη περισσότερο το Υπουργείο Πολιτισμού η έστω κάποιος υπεύθυνος του Υπουργείου που ασχολήθηκε με το θέμα, θεώρησε καλό να προχωρήσει σε εντολή προς τους υπευθύνους φωτισμού του Κάστρου της Χώρας να συμπεριλάβει στο "κόψιμο" των κυβερνητικών δαπανών κατα τις τροϊκανές εντολές την σχεδόν εξ ολοκλήρου συσκότιση του Κάστρου και δη στις αρχές της τουριστικής περιόδου, καθορίζοντας μόνο μία 2ωρη λειτουργία του φωτισμού 22:00 έως 24:00.

Φυσικά ύστερα από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στην πολιτική σκηνή και την πολιτική αναλγησία πάντων δεν μας εκπλήτει το γεγονός. Άλλωστε το να βυθίζεις την οικονομία ενός τόπου στο σκοτάδι φαίνεται ότι είναι πλέον επιτακτική θέληση και έργο της παρούσας κυβέρνησης.

Εμείς δε για να βοηθήσουμε στο "σώσιμο" της πατρίδας θα προτείναμε στο κ. Γερουλάνο η στον υπεύθυνο που, σχεδιάζοντας στο γόνατο του, διέταξε το σβήσιμο των φώτων του Κάστρου να βρεί ένα τρόπο να κλείσουν και τα φώτα του Δήμου το βράδυ, έτσι θα επέλθει ακόμη μεγαλύτερη οικονομία.

Εξάλου εμείς στο Τσιρίγο ζήσαμε όλα μας τα χρόνια με γκαζόλαμπες και λουξ και ζήσαμε μια χαρά και ο ουρανός μας είναι καθαρός και το φεγγάρι μας φέγγει άπλετα.

Βέβαια θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι στην επιστολή που αναφερθήκαμε πιο πάνω υπήρχε και η αναφορά : "Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων παραμένει κλειστό εδώ και πέντε χρόνια λόγω ζημιών που υπέστη στο μεγάλο σεισμό του Ιανουαρίου του 2006. Η επισκευή του δεν φαίνεται εφικτή λόγω έλλειψης των σχετικών πιστώσεων. "

Η σελίδα μας και σε αυτό το θέμα έχει αναφερθεί αρκετές φορές..... αλλά φυσικά για αυτό το θέμα απόλυτη σιωπή από το Υπουργείο Πολιτισμού ...εξάλου "Πολιτισμός" για το Υπουργείο σημαίνει ότι φέρνει χρήματα όχι ότι είναι πολιτισμός, όπως ένα μουσείο ενός απομεμακρυσμένου νησιού......

Ο δρόμος της "καμήλας" είναι δύσκολος κ. Γερουλάνε μια ανηφόρα τραβάει και μια ατέλειωτη κατηφόρα, όπως εσείς....

Καλό είναι να ακούσετε και την ίδια την καμήλα που όπως ξέρετε προτιμάει το ίσιωμα....
----------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
----------------------------------