Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

«Σπ. Σπυρίδων: Η Ευρώπη των περιφερειών χώρος συνεργασίας των τοπικών κοινωνιών»

Στην 9η τακτική συνεδρίαση της CIVEX (Commission for Citizenship, Governance, Institutional and External Affairs), η οποία πραγματοποιήθηκε το διήμερο 6-7 Ιουνίου στην Κύπρο, συμμετείχε ο Σπ. Σπυρίδων, με την ιδιότητά του ως Μέλος της Επιτροπής Περιφερειών (ΕτΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η CIVEX είναι ειδικό όργανο της ΕτΠ που ασχολείται με θεμελιώδη ζητήματα εφαρμογής της ευρωπαϊκής πολιτικής, όπως ασφάλεια, ιθαγένεια, μετανάστευση, αποκέντρωση, περιφερειακή συνεργασία και εξωτερικές υποθέσεις της Ε.Ε.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση της CIVEX, η οποία συνοδεύτηκε από σχετικό σεμινάριο με θέμα "Ο ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχών στην προώθηση της Ευρωπαϊκής Ιθαγένειας”, συμμετείχαν εκπρόσωποι των τοπικών και περιφερειακών αρχών των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε σχετική δήλωσή του για τις εργασίες της CIVEX, ο κ. Σπυρίδων ανέφερε: «Το διήμερο αυτό συζητήσαμε με τους Ευρωπαίους συναδέλφους μας της Αυτοδιοίκησης το ζήτημα της ευρωπαϊκής ιθαγένειας, η οποία φέρνει τους πολίτες πιο κοντά στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προωθεί τη συνεργασία των λαών, με σεβασμό, πάντα, στην εθνική ταυτότητα κάθε κράτους-μέλους.

Πρόκειται για μια προσπάθεια με πολλές ωφέλιμες προεκτάσεις σε πρακτικό επίπεδο. Με την δουλειά που γίνεται στην CIVEX και στην Επιτροπή των Περιφερειών, γενικότερα, ενισχύουμε την απ’ ευθείας περιφερειακή συνεργασία μεταξύ των πόλεων, υλοποιώντας τη λεγόμενη διπλωματία των πόλεων, ως συμπλήρωμα της εθνικής εξωτερικής πολιτικής.

Οι πόλεις και, κατ’ επέκταση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι πολύ πιο κοντά στον πολίτη από το κράτος. Γνωρίζουν τα προβλήματά του και είναι πολύ πιο ευέλικτες στο σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων που αφορούν στην εργασία, στην ανάπτυξη και στην ποιότητα ζωής.

Σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για την πατρίδα μας, η Ευρώπη προσφέρει διεξόδους, όχι μόνο ως τόπος υποδοχής Ελλήνων μεταναστών εργασίας, αλλά, πολύ περισσότερο, ως πηγή πόρων και τεχνογνωσίας για την πρόοδο των τοπικών κοινωνιών της πατρίδας μας», τόνισε ο κ. Σπυρίδων.
---------------------
Πηγή: spyridon.gr
---------------------