Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

«Κατεπείγον» είναι ότι συμφέρει τη δημοτική αρχή!

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Παρασκευής 25 Ιουνίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Λάζαρος Βέζος, έθεσε υπ’ όψιν των παρευρισκόμενων συμβούλων επιστολή της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων-Αντικυθήρων.

Με την επιστολή αυτή, που αναδημοσιεύεται πάρα κάτω, η Επιτροπή ζητούσε από το Δημοτικό Συμβούλιο ουσιαστικά να αναθεωρήσει τη δηλωμένη άποψή του ότι οι καμένες εκτάσεις του 2010 είναι «κατά κανόνα διαφόρων Ιδιοκτητών».

Το θέμα, αν και μεγίστης σημασίας για το μέλλον του νησιού, είναι κατά βάσιν απλό, και αρχίζει από την πάγια τακτική του Δασαρχείου να χαρακτηρίζει καμένες περιοχές ως ανήκοντες αυτομάτως στην Εγχώριο.
Η τακτική αυτή φυσικά αδικεί τους τυχόν ιδιοκτήτες ακινήτων στις καμένες περιοχές, και επιπροσθέτως φαίνεται να δίνει στη Δασική αρμοδιότητες που δεν την αφορούν.

Παράλληλα όμως, η άποψη της δημοτικής αρχής ότι «οι καμένες εκτάσεις είναι κατά κανόνα διαφόρων Ιδιοκτητών» ακούγεται εξίσου ακραία και υπερβολική.

Απολύτως λογική λοιπόν φαίνεται η άποψη της Εγχωρίου, όπως αυτή παρουσιάζεται στην επιστολή της, «ότι λανθασμένα το Δασαρχείο αποφαίνεται για το τι ανήκει στην Εγχώριο Περιουσία και ότι εξίσου λάθος είναι και το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίζει ότι οι καμένες εκτάσεις είναι κατά κανόνα διαφόρων Ιδιοκτητών.

Το τι ανήκει σε ιδιώτες και τι στην Εγχώριο Περιουσία ορίζεται μόνο από την νομοθεσία και επί αμφισβητήσεων αποφασίζουν τα αρμόδια δικαστήρια. Κανένας άλλος. Η ορθότερη έκφραση θα ήταν ότι οι εν λόγω καμένες εκτάσεις ανήκουν άλλες σε ιδιώτες και άλλες στην Εγχώριο Περιουσία».

Με άλλα λόγια, ο ιδιοκτησιακός χαρακτηρισμός δεν αφορά ούτε το Δασαρχείο, αλλά ούτε φυσικά και τη δημοτική αρχή!

Είτε συμφωνούμε με τη διατύπωση αυτή είτε όχι, η βαρύτητα του θέματος, θα έλεγε κανείς, δεν χωράει συζήτηση. Και όμως, όταν έφθασε η ώρα να ψηφισθεί το κατεπείγον του θέματος, ώστε να περάσει στα προ ημερησίας διάταξης θέματα, σύσσωμη η συμπολίτευση (με εξαίρεση, και τον συγχαίρουμε για τη στάση του, τον κ. Βέζο) καταψήφισε την πρόταση – χωρίς καν να δοθεί, έστω από ευγένεια και μόνο, ο λόγος στον πρόεδρο της Εγχωρίου Κοσμά Μεγαλοκονόμο, ο οποίος ήταν παρόν στη συνεδρίαση κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου.

Γιατί άραγε η δημοτική αρχή του κ. Κουκούλη προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει συζήτηση γύρω από το επίμαχο θέμα της Εγχωρίου;

Να θυμίσουμε ότι σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμος παρουσιάζει τακτικά θέματα ελάσσονος σημασίας που γίνονται αβίαστα δεκτά ως δήθεν «κατεπείγοντα»;
Εδώ ξαφνικά κολλήσανε, δηλαδή στο πρώτο πραγματικά κατεπείγον και σοβαρό θέμα που παρουσιάσθηκε;

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική απόφαση της δημοτικής αρχής, με ημερομηνία 24 Μαρτίου, ελήφθη εν αγνοία της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας, η οποία δεν ειδοποιήθηκε καν για ένα θέμα κατ’ εξοχήν αρμοδιότητάς της.

Και – το κερασάκι στην τούρτα! – η απόφαση εκείνη είχε ληφθεί με τη μέθοδο του κατεπείγοντος...

Είναι γνωστή η αντιπαράθεση της σημερινής δημοτικής αρχής με την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας – επιτροπής που ψηφίσθηκε από τα ίδια άτομα που διοικούν τον δήμο σήμερα.

Τα άτομα αυτά συχνά έχουν εκφράσει πικρά παράπονα για το γεγονός ότι τα μέλη της επιτροπής δρουν κατά συνείδηση και όχι με γνώμονα το πολιτικό συμφέρον των διοικούντων τον δήμο.

Και είναι προς τιμήν του πρόεδρου και των μελών της Εγχωρίου ότι παρά τις τεράστιες πιέσεις που ασκούνται εις βάρος τους, και σε αντίθεση με τις συνηθισμένες δυστυχώς πελατειακές τακτικές της αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, παραμένουν πιστοί στην αποστολή τους, που είναι μια και μοναδική: η προστασία του δημοσίου πλούτου των Κυθήρων.



Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία
Δελτίο Τύπου, 25/6/2011