Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Δικαίωμα υπογραφής για Σχέδια Βελτίωσης μέχρι 150.000 ευρώ δίνεται και στους τεχνολόγους γεωπονίας με την νέα ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε

Στην εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε την Τρίτη 14 Ιουνίου, Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία τροποποιούνται οι λεπτομέρειες των καθεστώτων ενισχύσεων των Μεγάλων Σχεδίων Βελτίωσης.



Μεταξύ των τροποποιήσεων της ΚΥΑ αναφέρονται ότι δεν είναι απαραίτητη η σύνταξη και υπογραφή του φακέλου των Μεγάλων Σχεδίων Βελτίωσης από γεωπόνο εάν αφορά επένδυση προυπολογισμού μέχρι 50.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή τον φάκελο μπορεί να συντάξει και να καταθέσει ο ίδιος ο αγρότης. Επίσης για Σχέδια Βελτίωσης μέχρι 150.000 ευρώ την σύνταξη και υπογραφή μπορεί να την κάνει και τεχνολόγος γεωπονίας, απόφοιτος ΤΕΙ.

Στην ίδια ΚΥΑ – η οποία έρχεται λίγες ημέρες μετά την επίσημη δεύτερη παράταση των Σχεδίων Βελτίωσης μέχρι και τις 20 Ιουλίου – προβλέπονται επίσης η επιλεξιμότητα των δαπανών μετά τις 18 Φεβρουαρίου, καθώς και το ύψος της προκαταβολής που θα μπορεί να φτάσει έως και το 50%.

Ειδικότερα στο άρθρο 3 της ΚΥΑ αναφέρεται:

Αντικαθιστούμε την παράγραφο 3 του άρθρου 15 της υπ’ αριθμ. 4985/21−6−2010 κοινής υπουργικής απόφασης ως εξής:

«Η αίτηση ενίσχυσης συντάσσεται και υπογράφεται από γεωπόνο τακτικό μέλος του ΓΕΩΤΕΕ. Στην περίπτωση αιτήσεων ενίσχυσης που προβλέπουν επενδύσεις για την εξυπηρέτηση κυρίως της ζωικής παραγωγής η αίτηση δύναται να υπογράφεται ή να συνυπογράφεται από κτηνίατρο, τακτικό μέλος του ΓΕΩΤΕΕ. Στην περίπτωση αιτήσεων ενίσχυσης προϋπολογισμού έως 150.000 ευρώ ή αίτηση ενίσχυσης μπορεί να υπογράφεται και από τεχνολόγο γεωπονίας. Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω,

τυποποιημένη αίτηση ενίσχυσης συνολικού προϋπολογισμού έως και 50.000 ευρώ είναι δυνατόν να συντάσσει και να υπογράφει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος».

Παράταση

Όπως έχει ήδη γράψει ο ΑγροΤύπος νέα παράταση αποφάσισε το ΥπΑΑΤ για τα Μεγάλα Σχέδια Βελτίωσης με ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής (10/6). Συγκεκριμένα, η καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης μετατίθεται στις 20 Ιουλίου του 2011 και της υποβολής της έντυπης μορφής 15 ημερολογιακές ημέρες μετά την ημερομηνία ηλεκτρονικής οριστικοποίησης της αίτησης. Καταληκτική ημερομηνία όμως για την θεώρηση των απογραφικών δελτίων υφιστάμενης κατάστασης των εκμεταλλεύσεων των υποψηφίων είναι η 20η Ιουνίου του 2011.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ:

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Διοικητικός Τομέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των συντακτών των φακέλων υποψηφιότητας καθώς και τις αντικειμενικές δυσκολίες που έχουν παρουσιασθεί α) στη συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών από τους ενδιαφερομένους του Μέτρου 121 «Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων» (ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ) από τις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες αλλά και β) στην εισαγωγή και οριστικοποίηση των δεδομένων στο ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής, και προκειμένου να τους διευκολύνει ως προς την έγκαιρη προετοιμασία και υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης στην τρέχουσα προκήρυξη που εκπνέει στις 20-6-2011, ανακοινώνει:

1. Ως καταληκτική ημερομηνία θεώρησης των απογραφικών δελτίων υφιστάμενης κατάστασης των εκμεταλλεύσεων των υποψηφίων από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) την 20η Ιουνίου 2011, και

2. Τη μετάθεση με Υπουργική Απόφαση, της καταληκτικής ημερομηνίας α) ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης στις 20 Ιουλίου 2011 και β) υποβολής της έντυπης μορφής των αιτήσεων ενίσχυσης εντός 15 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής οριστικοποίησης της αίτησης.

Επισημαίνεται ότι ενδιαφερόμενοι που δεν έχουν θεωρήσει τα απογραφικά τους δελτία εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας (έως και 20 Ιουνίου 2011) δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα. Οι ανωτέρω ρυθμίσεις γίνονται με στόχο την ουσιαστική αξιοποίηση του Μέτρου ως μοχλού ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα της χώρας στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε και με γνώμονα την άμεση εξυπηρέτηση του συνόλου των ενδιαφερομένων και την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής συμμετοχής υποψηφίων στην τρέχουσα προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης.

---------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
---------------------------