Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Το Μεσοπρόθεσμο φέρνει αλλαγές στο ΕΚΑΣ και αυξήσεις στις εισφορές του ΟΓΑ

Αλλαγές έρχονται με το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στο ΕΚΑΣ, ενώ στον ΟΓΑ γίνεται υποχρεωτική η αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας ανά τριετία (κάτι που συνεπάγεται υψηλότερες εισφορές).

Συγκεκριμένα στον ΟΓΑ θεσπίζονται επτά ασφαλιστικές κατηγορίες, επί των οποίων υπολογίζονται οι εισφορές (οι πέντε πρώτες είναι υποχρεωτικές και οι επόμενες δύο προαιρετικές).

Η μετάταξη από την πρώτη στη δεύτερη κατηγορία θα γίνεται με τη συμπλήρωση πενταετίας, ενώ μετά θα αλλάζουν οι ασφαλιστικές κατηγορίες ανά τριετία.

Γενικότερα οι αγρότες θα κληθούν να συνεισφέρουν το ποσό των 210 εκατ. ευρώ, το οποίο θα προέλθει από αντίστοιχη περικοπή στις συντάξεις τους, από αύξηση στις εισφορές τους κι από μειώσεις των δαπανών για ιατροφαρμακευτικές καλύψεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν σε ένα βάθος τεσσάρων ετών.

Τα κριτήρια καταβολής του ΕΚΑΣ

Νέα κριτήρια καθιερώνονται για την καταβολή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ). Το επίδομα καταβάλλεται σε χαμηλοσυνταξιούχους, με το ποσό να είναι σε άμεση συνάρτηση με το εισόδημα του δικαιούχου.

Στο Μεσοπρόθεσμο επισημαίνεται πως «το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα που χορηγήθηκαν σε μισθωτό δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 9.200 ευρώ». Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:

Για ποσά από 7.607,55 μέχρι 7.905,91 ευρώ καταβάλλονται 172,50 ευρώ.

Για ποσά από 7.905,92 μέχρι 8.104,76 ευρώ δίνονται 115 ευρώ.

Για ποσά από 8.104,77 ευρώ μέχρι 8.353,38 ευρώ καταβάλλονται 57,5 ευρώ.

Για ποσά από 8.353,39 μέχρι 9.200 ευρώ δίνονται 30 ευρώ.

Για όσους έχουν εισοδήματα κάτω από 7.607,55 ευρώ το ποσό του επιδόματος διατηρείται στα 230 ευρώ.

Παράλληλα, στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπεται η αυστηρή τήρηση του πλαφόν στις συντάξεις. Ωστόσο στο ποσό της σύνταξης θα μπορούν να περιλαμβάνονται και οικογενειακά επιδόματα, με αποτέλεσμα τα κριτήρια να γίνονται αυστηρότερα.

Μέτρα για τους συνταξιούχους

Γενικότερα τα μέτρα που αφορούν τους συνταξιούχους είναι τα εξής:

Μειώνεται κατά 10% το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 15% το εφάπαξ των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Η μείωση θα αφορά και όσους υπέβαλαν αίτηση από 1ης Ιανουαρίου 2010 και μετά, εφόσον μέχρι τώρα δεν έχει εκδοθεί το βοήθημα.

Αυξάνεται από την 1η Αυγούστου η εισφορά που επιβάλλεται στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ. Η εισφορά θα κυμαίνεται από 6% έως 14%

Επιβάλλεται και δεύτερη εισφορά από την 1η Αυγούστου σε όσους παίρνουν πάνω από 1.700 ευρώ κύρια σύνταξη και είναι κάτω των 60 ετών. Η εισφορά αυτή κυμαίνεται από 6% έως 10% και σταματά μόλις ο συνταξιούχος κλείσει το 60ό έτος της ηλικίας του.

Επιβάλλεται εισφορά 3% έως 10% στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ. Η εισφορά θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου.

Μειώνονται κατά 6% οι συντάξεις - συμπεριλαμβανομένων και των βοηθημάτων - που καταβάλλονται από το ΝΑΤ.

Στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται ακόμα η καθιέρωση ειδικής εισφοράς για τη στήριξη του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Η εισφορά «θα είναι 1% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των δικαιούχων υπαλλήλων του Ταμείου».
------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
------------------------