Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Απάντηση στην ανακοίνωση της δημοτικής αρχής

Η δημοτική αρχή βρίσκεται μέρα-νύχτα στις επάλξεις. Κυριακή μεσημέρι κυκλοφόρησε, με αποστολέα το Γραφείο Τύπου & Ενημέρωσης του Δήμου Κυθήρων και τίτλο «Οι ανακοινώσεις της Πρωτοβουλίας!!!», μακροσκελές κείμενο σχετικά με τα δελτία τύπου που κατά καιρούς δημοσιεύουμε.

Αφού λοιπόν μας κάνουν την τιμή να ασχοληθούνε μαζί μας Κυριακάτικα, θα ήταν έλλειψη σεβασμού εκ μέρους μας να μη απαντήσουμε στην κριτική που μας ασκήθηκε. Για να μην κουράσουμε, όμως, θα ασχοληθούμε μόνο με τις αντικειμενικές κατηγορίες και παρατηρήσεις, αγνοώντας τις συχνές ρητορικές κορώνες.

Το ότι «σχολιάζουμε θέματα επιλεκτικά» είναι απολύτως φυσικό – και τούτο γιατί οι ευκαιρίες κριτικής των κινήσεων της δημοτικής αρχής είναι τόσο πολλές, που θα βγάζαμε ανακοινώσεις κάθε δυο ώρες αν δεν ασκούσαμε κάποια επιλογή, εμμένοντας στις ποιό κραυγαλέες περιπτώσεις.

Στόχος μας όμως δεν είναι η «δημιουργία εντυπώσεων», αλλά η πληροφόρηση των συμπολιτών μας, και μάλιστα για θέματα που η δημοτική αρχή προτιμάει να αφήνει στο μισοσκόταδο. Είναι άραγε «καλόπιστη» η κριτική μας; Εξαρτάται πως το εννοεί κανείς.

Εάν ο χαρακτηρισμός αφορά την αξιοπιστία ή την εγκυρότητα των πληροφοριών μας, προκαλούμε τη δημοτική αρχή να μας υποδείξει έστω και μία περίπτωση κατά την οποία να μεταφέραμε ψευδή ή λανθασμένη πληροφορία εις βάρος του δήμου.

Εάν όμως αφορά το πνεύμα με το οποίο σχολιάζουμε τα γεγονότα, τότε το πράγμα αλλάζει: ρόλος μας δεν είναι να ζητωκραυγάζουμε υπέρ του κ. Κουκούλη και των πέριξ αυτού, αλλά αντιθέτως να υποδεικνύουμε στους ψηφοφόρους τις περιπτώσεις στις οποίες η σημερινή δημοτική πλειοψηφία αποδεικνύεται, κατά τη γνώμη μας, ανεπαρκής.

Και προχωράμε στο πάντα επίμαχο θέμα του δημοτικού κάμπινγκ Καψαλιού. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, παραγνωρίζουμε «ότι το Κάμπινγκ που λειτουργούσε για δεκαετίες χωρίς άδεια, αδειοδοτήθηκε μετά από συντονισμένες ενέργειες της σημερινής αρχής».

Αλλά εφόσον πράγματι αδειοδοτήθηκε, γιατί σήμερα δεν λειτουργεί; «Για να λειτουργήσει», μας απαντάνε, «χρειάζεται προσωπικό το οποίο για να προσληφθεί δεν εξαρτάται μόνο από την βούληση του Δήμου» - και καλά, περιμένανε τον Ιούνιο για να το θυμηθούν;

Εν πάση περιπτώσει, επανερχόμεθα στο πάγιο ερώτημα σχετικά με το κάμπινγκ, γιατί η επιχείρηση δεν δημοπρατείται, ώστε να το διαχειρισθεί κάποιος επαγγελματίας προς όφελος του δήμου, των τουριστών και φυσικά του ιδίου.

Ενοχληθήκαμε, κατά τα γραφόμενα «που μια καλαίσθητη διαφήμιση, σε εφημερίδα, προβάλλει το κάμπινγκ». Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, ο αντιδήμαρχος κ. Πρωτοψάλτης επαναλάμβανε με πάθος τον χαρακτηρισμό «καλαίσθητη».

Η αντίρρησή μας όμως δεν είχε τίποτα να κάνει με την αισθητική, αλλά με την πολύ απλή διαπίστωση ότι το να διαφημίζει κανείς είδη που δεν μπορούν να διατεθούν (διότι δεν υπάρχουν) είναι εξόχως αντιεμπορικό. Αισθάνεται άραγε ικανοποίηση η δημοτική αρχή κάθε φορά που, «καθημερινά» όπως μας πληροφορεί, «δίδονται πληροφορίες για την λειτουργία του κάμπινγκ από τα τηλέφωνα του Δήμου»; Δηλαδή; Κάτι σαν «Ναι, ξέρετε, δεν λειτουργεί ακόμα το κάμπινγκ, αλλά... ίσως κάποτε λειτουργήσει»;

Πάμε πάρα κάτω, στο γεγονός ότι στιγματίσαμε τη «στάση της Δημοτικής Αρχής στην επιστολή της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας». Αφήνοντας κατά μέρος τα περί «θάρρους» και «νωπής λαϊκής εντολής», η δημοτική αρχή ισχυρίζεται πως η επιτροπή «δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να κάνει υποδείξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Αν αυτό αποτελεί δείγμα της πολιτικής οξυδέρκειας της δημοτικής αρχής, δεν πάμε καθόλου καλά. Και αφού ο δήμος προφανώς αγνοεί, ανάμεσα σε τόσα άλλα, και τους νόμους του κράτους, θα προτείνουμε στον συντάξαντα να συμβουλευθεί την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας (ακόμα μία!) με ημερομηνία 6 Μαΐου, όπου θα μπορούσε να διαβάσει τα εξής:

Στο άρθρο 44 παράγραφος 5 του Νομοσχεδίου για την «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση» που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, αναφέρεται ότι στην παράγραφο 15 του άρθρου 283 του ν. 3852/2010 προστίθεται εδάφιο ως εξής:

Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μέχρι 31.12.2011, με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, προσαρμόζονται οι διατάξεις του π.δ. 272/1985 (Α? 101), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν με το π.δ. 138/2004 (Α? 99), στις διατάξεις του παρόντος νόμου, ως προς τη διοίκηση και λειτουργία, καθώς και την οικονομική διαχείριση της Επιτροπής Εγχώριας Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων.

Η θητεία του Προέδρου και των μελών της Επιτροπής Εγχώριας Περιουσίας και των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων των Ιερών Προσκυνημάτων, που ορίζει το άρθρο 18 του ίδιου π.δ. 272/1985, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, παρατείνεται και λήγει σε ένα μήνα από την έκδοση του ανωτέρω προεδρικού διατάγματος. Οι διατάξεις που αφορούν τα νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των Δήμων εφαρμόζονται και για την οικονομική διοίκηση και διαχείριση της «Επιτροπής Εγχώριας Περιουσίας».

Με δηλώσεις όπως αυτή, που μόνον η τυπική ευγένεια επιτάσσει να χαρακτηρισθούνε ανακριβείς και όχι τίποτα χειρότερο, η δημοτική αρχή και οι αντιπρόσωποί της αποφεύγουν επιμελώς να θίξουν τα πραγματικά θέματα που εγείραμε, όπως η άρνηση του δημοτικού συμβουλίου να επιτρέψει συζήτηση επί του θέματος, η απρέπεια της μη χορήγησης λόγου στον πρόεδρο της Επιτροπής, και φυσικά το ερώτημα για ποιους άραγε λόγους αρνούνται πεισματικά τη συμβιβαστική διατύπωση «οι εν λόγω καμένες εκτάσεις ανήκουν άλλες σε ιδιώτες και άλλες στην Εγχώριο Περιουσία».

Μη έχοντας άλλο επιχείρημα να θέσει προ του Κυθηραϊκού κοινού, η δημοτική αρχή κλείνει το κατηγορητήριό της με την παιδαριώδη ερώτηση εάν «ο αρχηγός της Πρωτοβουλίας και Δημοτικός Σύμβουλος Βύρων Πρωτοψάλτης ενημερώνεται γι' αυτές τις ανακοινώσεις».

Πληροφορούμε λοιπόν τον αξιότιμο αντιπρόσωπο της δημοτικής αρχής ότι αποτελεί πάγια δημοσιογραφική αρχή τα δελτία τύπου και οι ανακοινώσεις των πολιτικών παρατάξεων να θεωρούνται συλλογικά όταν δεν φέρουν ξεχωριστή υπογραφή. Και σπεύδουμε να τον καθησυχάσουμε ότι πράγματι, ο Βύρων Πρωτοψάλτης είναι όχι μόνον ενήμερος για το περιεχόμενο των ανακοινώσεών μας, αλλά πάντα και ένας εκ των συντακτών.

Τέλος, σχετικά με την παρατήρηση ότι «θα περιμέναμε και ένα σχόλιο για την συμπεριφορά και τους χαρακτηρισμούς που εκστόμισε ο άλλος αρχηγός της μειοψηφίας στο τελευταίο συμβούλιο», σημειώνουμε απλώς ότι δεν σχολιάζουμε τη συμπεριφορά ατόμων, και ότι για τον ίδιο ακριβώς λόγο τηρήσαμε διακριτική σιωπή σχετικά με τη συμπεριφορά του Α’ Αντιδημάρχου κατά τη διάρκεια του εν λόγω συμβουλίου.

Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία
Δελτίο Τύπου, 26/6/2011