Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Οι παραλίες στοιχειώνουν ακόμα τον δήμο

Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο έλαβε χώρα στις 2.00 μμ σήμερα Δευτέρα για το πονεμένο θέμα της εκμίσθωσης παραλιών. Η δημοπρασία που έγινε στις 25 Μαΐου στον Ποταμό εξελίχτηκε, όπως έγινε γνωστό, σε πραγματική τραγέλαφο, με προσφορές που έφθασαν 20 και 30 φορές πάνω. Τώρα ο δήμος τρέχει να μαζέψει τα σπασμένα.

Πέρα όμως από τις επιπτώσεις της δημοπρασίας, αρχίζουν να εμφανίζονται όλο και περισσότερα ερωτήματα.
Όπως το γεγονός ότι ενώ ο νόμος περιορίζει ρητώς το ποσοστό κάθε παραλίας που μπορεί να εκμισθωθεί, σε ορισμένες μικρότερες παραλίες (που δεν θα έπρεπε ποτέ, για τον λόγο αυτό, να είχαν εμπορευματοποιηθεί), η κατάληψη αγγίζει το 100%.
 Όπως επίσης το ότι ο Άρειος Πάγος έχει εκφράσει σαφείς αντιρρήσεις, βασισμένες στο συνταγματικό δίκαιο, για το ξεπούλημα των ελληνικών παραλιών από τους δήμους. Προφανώς, η ιστορία αυτή έχει πολύ μέλλον ακόμα μπροστά της.

Κατά τη διάρκεια του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου έγιναν τρεις εισηγήσεις με θέμα την προέγκριση από τον δήμο «άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος ως καντίνα». Πρόκειται για τις εξής τρεις άδειες:

1. Του Δημητρίου Μεγαλοκονόμου του Νικολάου στην περιοχή Κάμπινγκ Καψαλίου.

2. Του Δημητρίου Βενέρη του Χαραλάμπου στην περιοχή Λυκοδήμου.

3. Του Σπυρίδωνα Μάγειρου του Εμμανουήλ στην περιοχή Φούρνοι.

Οι εισηγήσεις ψηφίσθηκαν κατά πλεοψηφία αφού έγινε δεκτή η τροπολογία του αρχηγού της Πρωτοβουλίας Βύρωνα Πρωτοψάλτη, ο οποίος ζήτησε να αναφερθεί ρητά ότι τα περί ου ο λόγος καταστήματα ήσαν «κινητά» και όχι μόνιμα.

Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί, αφού ο δήμος με τόσο πείσμα επέμεινε στην εκμίσθωση όλων των προσβάσιμων παραλιών του νησιού, τελικά μονό τρεις άδειες παρουσιάσθηκαν για προέγκριση. Και εφόσον υπάρχουν άλλοι ενδιαφερόμενοι, θα προλάβουν, μεσούσης της σεζόν, την αδειοδότηση και εγκατάσταση;

Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία
Δελτίο Τύπου, 20/6/2011