Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Οι Νέοι Αγρότες για το μέλλον της κτηνοτροφίας


Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ επισκέφθηκε την κα Μ. Αποστολάκη, Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και είχε συνεργασία μαζί της κυρίως για το μέλλον της κτηνοτροφίας και του αγροτικού κόσμου.

Η ΠΕΝΑ ως το νεανικότερο κομμάτι του αγροτικού κόσμου συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, όπως συντίθενται από όλες τις αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, δίνει όμως ιδιαίτερη σημασία στα θέματα του μέλλοντος του αγροτικού κόσμου, όπου πρέπει να έχει βαρύνουσα γνώμη, καθόσον θα έχει ενεργό επαγγελματική δράση για τα επόμενα 30-50 χρόνια μέσα σε αυτό το περιβάλλον.

Οι γενικότεροι στόχοι της ΠΕΝΑ που ο κ. Γιάννης Ζαφείρης, Αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΠΕΝΑ ανέφερε στην κα Μ. Αποστολάκη είναι επιγραμματικά:

Ο καθορισμός του αντικείμενου των αγροτικών επαγγελμάτων (και αγροτουρισμού)

Η ανάγκη για άμεση δημιουργία αγροτικών σχολείων για τα αγροτόπαιδα

Η βελτίωση της νομοθεσίας για αγροτικούς συνεταιρισμούς μόνο με αγρότες

Η υποστήριξη ενιαίας έκφρασης στην κορυφή των επαγγελματιών αγροτών

Η αναγνώριση & καταξίωση των αγροτικών επαγγελμάτων (Επιμελητήρια?).

Η επαναφορά την σημασίας της τοπικής ανάπτυξης

Κατά την συζήτηση στην οποία μετείχαν οι: Γιάννης Ζαφείρης (Αιτωλοακαρνανία και πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της ΠΕΝΑ για την κτηνοτροφία ), Στέλιος Βογιατζής (Βασιλικά Θεσσαλονίκης), Σάκης Καμάρης (Λητή Θεσσαλονίκης) και Ντίνα Ζούζια (Αργολίδα) επισημάνθηκαν πολλά σημεία για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, όπως:

1. Οι βοσκότοποι, που είναι δασικές εκτάσεις (και είναι η συντριπτική πλειονότητα των λιβαδιών) αλλά ακόμα και τα δάση, με συγκεκριμένη επιστημονική υποστήριξη (δασολόγοι, γεωπόνοι κλπ) πρέπει να μπορούν να δέχονται βόσκηση και να είναι επιλέξιμες περιοχές για τα σχέδια βελτίωσης κτηνοτροφίας, την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και την φροντίδα του περιβάλλοντος. Η χρήση των βοσκοτόπων πρέπει να ανατεθεί στους κτηνοτρόφους, υπό τις διαχειριστικές οδηγίες των γεωτεχνικών (όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις χρήσεις, είτε στην γεωργία, είτε στην κτηνοτροφία, είστε στην αλιεία, είτε στην δασοκομία). Η στήριξη της παραδοσιακής Ελληνικής κτηνοτροφίας με ντόπιες φυλές επιβάλλει βοσκολίβαδα για εκτατική κτηνοτροφία

2. Η αδειοδότηση των στάβλων είναι μια περιπέτεια. Η νομοθεσία θέλουμε να είναι φιλική προς τον πολίτη-κτηνοτρόφο. Οι τεχνοκράτες δεν εφαρμόζουν τις επιστημονικές γνώσεις (αν τις διδάσκονται) και την εφαρμοσμένη έρευνα (αν παράγεται) για να λύνουν δικά μας καθημερινά προβλήματα στην Ελλάδα.

• Τι μπορεί να προβλεφθεί για τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους;;.

• Όσοι στάβλοι είναι εγκατεστημένοι σε χώρους που ενοχλούν το φυσικό περιβάλλον, δεν θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί με τον ίδιο τρόπο που λύθηκε για τους αστούς με τις αυθαίρετες κατασκευές και τους ημιυπαίθριους χώρους;;

• Μπορεί να επεκταθεί ο θεσμός της έγκρισης τύπου στάβλου και με ξύλινους (που είναι φιλικότεροι προς το περιβάλλον) στάβλους? Ίσως αποφευχθούν μη παραγωγικά έξοδα για μηχανικούς.

• Που βρίσκεται η υποστήριξη της κτηνοτροφίας με κτηνοτροφικά πάρκα;; Πως διασφαλίζεται η μη διάδοση μεταδοτικών ασθενειών ή κάποιων ωφελειών;;

• Εάν η κυριότερη (ίσως μοναδική πραγματική) παραγωγή είναι η αγροτική παραγωγή, μήπως μέθοδοι fast trak αδειοδοτήσεων θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν και στον αγροτικό τομέα για αγρότες;; Για αυτούς που δεν παράγουν, αλλά προσφέρουν υπηρεσίες έγινε ακόμα και Υπουργείο fast trak.

3. Ο Μελιταίος πρέπει να αντιμετωπισθεί. Απαιτούνται φάρμακα και εμβόλια, οι λιανικές τιμές των οποίων πρέπει να αναγράφονται στις συσκευασίες. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να γίνονται οι εμβολιασμοί. Επιβάλλεται η εντονότερη δραστηριοποίηση των κτηνιάτρων και η παρουσία τους στους στάβλους , ακόμα και η κατάλληλη εκπαίδευση, ίσως και πιστοποίηση ως εμβολιαστών των ιδίων των κτηνοτρόφων, για να σταματήσει το πρόβλημα.

4. Η πληροφόρηση δείχνει ανεπαρκής. Παράδειγμα πρώτο: με τα ενώτια και τους βώλους δεν ξέρει κανείς τι γίνεται. Ίσως η εγκατάσταση ενός συστήματος πληροφόρησης με την αξιοποίηση εθελοντικών σχημάτων και Τεχνικής Βοήθειας θα βοηθούσε αρκετά.

Παράδειγμα δεύτερο: Το ισοζύγιο κρέατος και η παρακολούθηση των σφαγείων εκτιμάται ότι δεν καλύπτει επαρκώς όλη την αλυσίδα μέχρι τα κρεοπωλεία, τα οποία δεν είναι πλήρως καταγεγραμμένα.

5. Υποστήριξη εκτροφής ντόπιων φυλών.

• Θέλουμε η έρευνα και οι υπηρεσίες να είναι προσανατολισμένες στην χορήγηση «πετιγρι» και να υποστηρίζονται οι ντόπιες φυλές, οι οποίες είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στο ελληνικό περιβάλλον, με ελαφρότερης δομής στάβλους.

• Η στρατηγική μας επιθυμούμε να είναι προσανατολισμένη στο τρίπτυχο συνεργασίας κτηνοτροφικής Παραγωγής-Πολιτισμού-Τουρισμού, με υποστήριξη ντόπιων φυλών και προώθηση Τοπικών Φημισμένων Προϊόντων, όπως η Φέτα και άλλα πιστοποιημένα τρόφιμα και τοπικής γαστρονομίας.

• Οι φιλικές προς το περιβάλλον, μέσα στο οποίο ζουν και οι κτηνοτρόφοι, εκτροφές πρέπει να ενισχύονται ιδιαίτερα, με κάθε πρόσφορη μέθοδο, όπως είναι τα βιολογικά.

6. Η διέξοδος των αγροτικών προϊόντων προς τον καταναλωτή επιβάλει:

• Απαλοιφή των περιορισμών στις αποστάσεις για τους στάβλους και τις άλλες κατασκευές για την μεταποίηση, εμπορία και αγροτουριστική εκμετάλλευση.

• Στις Αγορές Αγροτών να επιτρέπεται η πώληση, με όλους τους κανόνες υγιεινής, των κτηνοτροφικών τυποποιημένων προϊόντων

• Οι Διεπαγγελματικές ή η Πολιτεία να εξυγιάνουν το κύκλωμα ζωοτροφή- υγεία ζώου- επεξεργασία- εμπορία ζωοκομικών τροφίμων. Κοστολογούνται πολύ υψηλά οι υπηρεσίες μεταποίησης-εμπορίας και πολύ χαμηλά η εργασία κτηνοτρόφου. Ο ανταγωνισμός μεταφέρεται ολόκληρος στον κτηνοτρόφο. Για μια μεταβατική περίοδο να προβλεφθούν ειδικά περιστασιακά μέτρα, όπως ειδική κάρτα, αφορολόγητα κλπ.

• Οι ολιγοπωλιακές καταστάσεις και ο κεντρικός σχεδιασμός εκτιμάται ότι βλάπτουν την κτηνοτροφία. Η ΠΕΝΑ υποστηρίζει την Τοπική Ανάπτυξη, την δημιουργία Τοπικών Εφοδιαστικών Αλυσίδων, την υποστήριξη Τοπικών Αγορών, την προβολή της Τοπικής Ταυτότητας και του Τοπικού Προορισμού, με Τοπικά Προϊόντα & Συνταγές και Τοπικές Επιχειρήσεις μεταποίησης προϊόντων ζωικής προέλευσης.

Ο κ. Γ. Ζαφείρης, προσκάλεσε την κα Υφυπουργό στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών που θα γίνει 9-11 Σεπ 2011, στην Χίο με θέμα: Νέοι Αγρότες και Πολυαπασχόληση, ενώ την επόμενη εβδομάδα το Ναύπλιο θα πραγματοποιηθεί από την Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας η ημερίδα «Καινοτόμοι Τρόποι Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων σε συνεργασία ε το ΤΕΙ Πειραιά (4-6-2011, 19.00, στην αίθουσα της πρώην Νομαρχίας Αργολίδας).

Η Ομάδα Κτηνοτροφίας της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών επισκέφθηκε ακολούθως τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Σαρρή και είχε ενημερωτική συνάντηση όπου πληροφορήθηκε ότι σύντομα θα δημοσιοποιηθεί ο Κανονισμός για τις καλύψεις του ΕΛΓΑ, χωρίς να προϋπάρξει ενημέρωση των θεσμικών φορέων της Ελλάδος, μεταξύ των οποίων, από ότι έγινε αντιληπτό, δεν ενημερώθηκε ούτε η ΠΕΝΑ.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382