Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Αποδοκιμάζουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον της Νέας ΚΑΠ οι Copa και Cogeca

Απειλή για τον το μέλλον της γεωργία αλλά και των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων χαρακτήρισαν οι Copa και Cogeca τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που δόθηκαν στην δημοσιότητα στις 18 Νοεμβρίου.


Σύμφωνα με τις κορυφαίες ευρωπαϊκές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις οι προτάσεις που ανακοινώθηαν δια στόματος Ντ. Τσιόλος αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι αγρότες και οι συνεταιρισμοί.

Επίσης, τόνισαν πως αντί να δοθούν λύσεις απειλείται η ανταγωνιστικότητα τους και η οικονομική βιωσιμότητά τους. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Copa, κ. Padraig Walshe «Είμαστε αντιμέτωποι με πολύ διαφορετικές προκλήσεις σήμερα από ότι στο παρελθόν.

Η ακραία αστάθεια των τιμών που είναι σε αύξηση και οι κλιματικές αλλαγές θέτει ένα μεγάλο ερωτηματικό πάνω από την ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε στις παγκόσμιες διατροφικές ανάγκες. Ωστόσο, η μόνη συγκεκριμένη πρόταση στην ανακοίνωση της Επιτροπής προσθέτει περισσότερα οικονομικά βάρη στους αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Και πρόσθεσε: «Οι αγρότες ήδη χάνουν μερίδια αγοράς επειδή ανταποκρίνονται στα αυστηρότερα πρότυπα στον κόσμο προκειμένου να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα των τροφίμων, η προστασία του περιβάλλοντος και η καλή διαβίωση των ζώων. Έχουν συνεπώς πολύ υψηλότερο κόστος από ότι οι ανταγωνιστές τους σε μη κοινοτικές χώρες. Το γεγονός πως ο αριθμός των αγροτών στην ΕΕ έχει μειωθεί κατά 25% την τελευταία δεκαετία και πως το αγροτικό εισόδημα εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από την στήριξη της ΚΑΠ πρέπει να μας ανησυχήσει»

Επίσης ο Padraig Walshe ανέφερε ότι: «Για να κάνει τα πράγματα τα χειρότερα, η Επιτροπή προχωρά τα σχέδια για την ελευθέρωση του εμπορίου με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής που συγκροτούν το εμπορικό μπλοκ Mercosur. Οι χώρες αυτές χρησιμοποιούν αυξητικούς παράγοντες στην παραγωγή κρέατος, παρά το ότι είναι απαγορευμένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουν κακούς αντιβιοτικούς ελέγχους και παράγουν με το πλεονέκτημα της τεχνολογίας των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Μια εμπορική συμφωνία μπορεί να προκαλέσει επίσης πιο εντατικές μεθόδους καλλιέργειας και αποδάσωση στις χώρες της Mercosur, όπως προκύπτει από έκθεση αξιολόγησης των επιπτώσεων, ως εκ τούτου έρχεται σε αντίθεση με το στόχο της ΕΕ για «βιώσιμη» γεωργία», είπε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Cogeca, κ. Πάολο Μπρούνι τόνισε «Από τα σχέδια λείπουν συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της θέσης των αγροτών της Ε.Ε. και των συνεταιρισμών τους στην εφοδιαστική αλυσίδας τροφίμων που θα τους εξασφαλίζει δικαιότερα μερίδια από τις λιανικές πωλήσεις.

Οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί τους είναι αντιμέτωποι με την τεράστια αγοραστική δύναμη μιας χούφτας σούπερ μάρκετ. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του ψωμιού, η λιανική τιμή μπορεί να είναι μέχρι και 30 φορές πάνω από την τιμή κόστους με τους αγρότες να λαμβάνουν μόνο το 8% της τελικής λιανικής τιμής. Θέλουμε να δούμε καλύτερες τιμές για τους ευρωπαίους αγρότες και τους συνεταιρισμούς τους.

Για να επιτευχθεί αυτό, οι ευρωπαϊκοί κανόνες ανταγωνισμού πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να μπορέσουν οι οργανώσεις παραγωγών, όπως οι συνεταιρισμοί, να αυξηθούν σε μέγεθος και κλίμακα, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητά τους και συμβάλλοντας στην εξισορρόπηση της εφοδιαστικής αλυσίδας».
--------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
--------------------------