Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Αποφάσεις της Κομισιόν για πριμοδοτήσεις εκρίζωσης και εμπλουτισμό οίνων

Δύο σημαντικές αποφάσεις της Κομισιόν για τον αμπελοοινικό κλάδο, δημοσιεύτηκαν στο τεύχος L 296/11 της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ημερομηνία, 13 Νοεμβρίου. 

Η πρώτη αφορά στα ποσά τα οποία ενέκρινε η Επιτροπή για τις πριμοδοτήσεις εκρίζωσης κατά την αμπελοοινική περίοδο 2010/2011 και η δεύτερη στην αύξηση των ορίων του κατ’ όγκο αλκοολικού τίτλου, με εμπλουτισμό, του οίνου κατά 0,5 %. Ειδικότερα, για την Ελλάδα εγκρίθηκε το ποσό 3.600.607 ευρώ για τις πριμοδοτήσεις εκρίζωσης κατά την αμπελοοινική περίοδο 2010/2011.

Όπως τονίζεται στη απόφαση της Κομισιόν, τα ποσά των επιλέξιμων αιτήσεων που κοινοποιήθηκαν από τα κράτη μέλη στην Επιτροπή μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2010 υπερέβησαν τον ανώτατο ετήσιο προϋπολογισμό του καθεστώτος εκρίζωσης για την αμπελοοινική περίοδο 2010/2011 (276 εκατ. ευρώ) για αυτό και καθορίστηκε ενιαίο ποσοστό αποδοχής των κοινοποιηθέντων ποσών.

Οι συγκεκριμένες αιτήσεις έγιναν αποδεκτές για το 59,622 % των αρχικών ποσών.

Εμπλουτισμός οίνων

Επίσης όσον αφορά στην δεύτερη απόφαση οι εξαιρετικά δυσμενείς κλιματικές συνθήκες, που επικράτησαν σε πολλές αμπελουργικές περιοχές της Ε.Έ. υποβάθμισαν τα σταφύλια που τρυγήθηκαν το 2010 και 11 κράτη μέλη ζήτησαν αύξηση των ορίων του κατ’ όγκο αλκοολικού τίτλου , με εμπλουτισμό, του οίνου κατά 0,5 %. 

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συγκεκριμένες αμπελουργικές ζώνες, δεν είναι δυνατή η παραγωγή οίνου με τον ενδεδειγμένο ολικό αλκοολικό τίτλο για τον οποίο υπάρχει κανονικά ζήτηση στην αγορά και συναίνεσε στον εμπλουτισμό.


------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
------------------------------