Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας: «Πλαφόν» 150 KW στους φ/β σταθμούς στα διασυνδεδεμένα νησιά

Απόφαση η οποία θέτει «πλαφόν» 150 κιλοβάτ στην ισχύ των φωτοβολταϊκών εξέδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Η απόφαση αφορά τις μονάδες που θα κατασκευαστούν στα διασυνδεδεμένα νησιά (Επτάνησα, Σποράδες, νησιά Αργοσαρωνικού, Β. Αιγαίου, Άνδρο, Τήνο και Εύβοια) και σύμφωνα με την ΡΑΕ ελήφθη με γνώμονα τα ευαίσθητα οικοσυστήματα των νησιών, καθώς και τα περιορισμένα περιθώρια ανάπτυξης του παραγωγικού τους δυναμικού.

Η απόφαση αυτή θα τεθεί σε ισχύ εφόσον εκδοθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής απόφαση τροποποίησης του Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Σταθμών. Η ΡΑΕ ενημερώνει επίσης ότι η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων προς τον αρμόδιο διαχειριστή θα ξεκινήσει εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι τα διασυνδεδεμένα νησιά είναι, αναλυτικά: Σαμοθράκη, Θάσος, Αμολιανή, Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος, Άνδρος, Τήνος, Εύβοια, Κέα, Αίγινα Αγκίστρι, Πόρος, Ύδρα, Σπέτσες, Κύθηρα, Σαλαμίνα, Ελαφόνησος, Κέρκυρα, Παξοί, Αντίπαξοι, Λευκάδα, Μεγανήσι, Κάλαμος, Καστός, Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθος.


                                 
                                                          ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΡΑΕ

Αξιοποίηση των περιθωρίων ισχύος για φωτοβολταϊκούς σταθμούς στα Διασυνδεδεμένα Νησιά από σταθμούς που εντάσσονται στο Ειδικό Πρόγραμμα της παρ. 3 του άρθρου 14 του ν. 3468/2006, όπως ισχύει, καθώς και από σταθμούς που εμπίπτουν στην παράγραφο 1 του άρθρου 4 του ν. 3468/2006, όπως ισχύει.

Η ΡΑΕ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για τον προσδιορισμό των περιθωρίων ισχύος για την ανάπτυξη σταθμών ΑΠΕ σε περιοχές με κορεσμένα δίκτυα, καθώς και την κατανομή τους μεταξύ κατηγοριών παραγωγών ΑΠΕ, αποφάσισε (Απόφαση ΡΑΕ 1253/2010), την αξιοποίηση των περιθωρίων ισχύος για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, όπως προσδιορίζονται στον συνημμένο στην ανωτέρω απόφαση Πίνακα, για κάθε Διασυνδεδεμένο Νησί από φωτοβολταϊκούς σταθμούς που εντάσσονται στο Ειδικό Πρόγραμμα για κτίρια (στέγες, προσόψεις κλπ), καθώς και από φωτοβολταϊκούς σταθμούς που εμπίπτουν στις περιπτώσεις των εξαιρέσεων.

Δεδομένου ωστόσο ότι στην κατηγορία των εξαιρέσεων περιλαμβάνονται σταθμοί ισχύος έως και 1 MWp, και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των ευαίσθητων οικοσυστημάτων των νησιών, καθώς και τα περιορισμένα περιθώρια ανάπτυξης, είναι σκόπιμο να επιτραπεί για τα νησιά αυτά η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 150 kWp. Για το λόγο αυτό η ΡΑΕ έχει προτείνει παράλληλα προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ σχετική τροποποίηση του Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Σταθμών (Απόφαση ΡΑΕ 1252/2010).

Για το λόγο αυτό, η Απόφαση ΡΑΕ 1253/2010 θα τεθεί σε εφαρμογή με τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης του Υπουργού ΠΕΚΑ σχετικά με την τροποποίηση του Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Σταθμών.

Η αξιοποίηση των ως άνω περιθωρίων ισχύος θα πραγματοποιηθεί έως εξαντλήσεώς τους, με βάση τη διαδικασία δέσμευσης ηλεκτρικού χώρου, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο ν. 3851/2010.

Η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων προς τον αρμόδιο διαχειριστή θα ξεκινήσει εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της απόφασης του Υπουργού ΠΕΚΑ σχετικά με την τροποποίηση του Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Σταθμών.
---------------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
---------------------------