«Είχαμε καταγγελίες από την αρχή του φθινοπώρου στο υπουργείο για αύξηση των τιμών στα λιπάσματα. Συνεργαστήκαμε με τις υπηρεσίες προκειμένου να γίνουν κοστολογικοί έλεγχοι.
Βασικά λιπάσματα που χρησιμοποιούνται αυτή την περίοδο για την σπορά, καταγράφουν άνοδο τιμών από 20% ως και 40% σε ορισμένες περιπτώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιάννης Κουτσούκος.
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν μετά την ανακοίνωση για την δημιουργία «Παρατηρητηρίου Τιμών» για τα αγροτικά εφόδια, στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας από τους κ.κ. Ντίνο Ρόβλια και Γιάννη Κουτσούκο.
Από την πλευρά του ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Ντίνος Ρόβλιας τόνισε: «Από σήμερα οι τιμές των αγροτικών εφοδίων, τίθενται υπό καθεστώς παρακολούθησης.
Και μάλιστα υπό καθεστώς ουσιαστικής παρακολούθησης.
Οι αυξήσεις που δεν δικαιολογούνται δεν θα εγκρίνονται και δεν θα γίνονται.
Τα αγροτικά εφόδια συμμετέχουν καθοριστικά στο κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.
Το κόστος αυτό μπορεί και πρέπει να συγκρατηθεί για να προστατευθεί το εισόδημα τόσο του αγρότη όσο και του καταναλωτή.
Το μήνυμα που εκπέμπουμε είναι ότι θα μπει τάξη στην αγορά των αγροτικών εφοδίων».
Και πρόσθεσε: «Οι εποχές είναι πολύ δύσκολες για όλους. Ένα μεγάλο ποσοστό των αγροτών βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Αδυνατεί να αντέξει οποιαδήποτε αύξηση στο κόστος παραγωγής. Πολλώ δε μάλλον όταν, και αν, οι αυξήσεις αυτές είναι αδικαιολόγητες.
Καλούμε όλους όσοι διαμορφώνουν τις τιμές των αγροτικών εφοδίων σε αυτοσυγκράτηση και σε τήρηση της νομιμότητας.
Από σήμερα οι όποιες αδικαιολόγητες αυξήσεις στις τιμές αυτές δεν γίνονται αποδεκτές. Το όλο σύστημα θα παρακολουθείται αυστηρά από το Υπουργείο μας.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μετά την έκδοση της Αγορανομικής Διάταξης αρ. 9 /2010 από τον Υφυπουργό κ. Ντίνο Ρόβλια προχωρά σε παρακολούθηση των τιμών των αγροτικών εφοδίων (λιπάσματα, και αγροτικοί σπόροι, που προστίθενται στα φυτοφάρμακα ).
Ειδικότερα, εντός έξι ημερών μετά την δημοσίευση της Αγορανομικής Διάταξης στο ΦΕΚ, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό υποχρεούνται να υποβάλουν τιμοκαταλόγους χονδρικής στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Το ίδιο θα ισχύσει σε κάθε περίπτωση αυξομείωσης των τιμών των συγκεκριμένων ειδών, ενώ στις περιπτώσεις αυξήσεων των τιμών οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να καταρτίζουν αναλυτικό κοστολόγιο που να δικαιολογεί τις αυξήσεις. Γενικά, κάθε αύξηση των τιμών των αγροτικών εφοδίων, θα πρέπει στο εξής να αιτιολογείται.
Υπ.ΑΑΤ
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Κουτσούκος δήλωσε: "Υλοποιούμε με συνέπεια το σχεδιασμό για την προστασία του εισοδήματος του αγρότη και του καταναλωτή για την εξυγίανση και την ομαλοποίηση της αγοράς σε ότι αφορά και τα αγροτικά εφόδια και για τα αγροτικά προϊόντα.
Η σημερινή αγορανομική απόφαση είναι ένα πρώτο μέτρο. Θα ακολουθήσουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τα φυτοφάρμακα, για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που αφορά τα λιπάσματα και για το σύστημα διακίνησης των αγροτικών προϊόντων, με την θέσπιση του μητρώου των εμπόρων αγροτικών προϊόντων.
Όλα αυτά είναι ενταγμένα σε ένα συνολικό σχεδιασμό που υλοποιείται με συνέπεια απ’ την κυβέρνησή μας. Ζητήσαμε τη συνεργασία και τη συνδρομή του ΥΠΑΝ για να ελέγξουμε τα κοστολόγια. Αυτό το στόχο υπηρετεί η Αγρονομική Διάταξη που παρουσιάστηκε από τον κ. Ρόβλια. Θυμίζω ότι εκκρεμεί η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού μετά τις υπερβολικές αυξήσεις του 2008.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε σχετικό δελτίο Τύπου ετοιμάζει:
Εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τα λιπάσματα, εναρμονισμό με την κοινοτική Νομοθεσία, θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις απαραίτητες προϋποθέσεις ελέγχων για όλα τα λιπάσματα (ενδοκοινοτικά- τρίτων χωρών-νέου τύπου) και μέριμνα για παρακολούθηση τιμών.
Στο πλαίσιο αυτό θα αναβαθμίσουμε το λογισμικό για άμεση επικοινωνία με το 52 ΚΕΠΥΕΛ για συλλογή στοιχείων και παρακολούθηση στη διαμόρφωση των τιμών.
Θα αξιοποιήσουμε τα ΠΕΓΕΑΛ για ορθολογική διαχείριση λιπασμάτων και διαμόρφωση συμβουλευτικών Λιπάνσεων με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Μέσω του προγράμματος ηλεκτρονικής σύγκλισης θα εγκαταστήσουμε σύστημα on - line πληροφόρηση των αγροτών.
---------------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Χρήστος Διαμαντόπουλος
---------------------------------------------------