Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Διευκρινίσεις ΕΛΓΑ για το τι θα ισχύσει σχετικά με το ΦΠΑ, τον καθορισμό της μέσης αξίας παραγωγής και τις πρόσθετες ασφαλίσεις

Περαιτέρω απαντήσεις στους αναγνώστες του, επιχειρεί να δώσει και σήμερα, Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, ο ΑγροΤύπος σχετικά με το τι θα ισχύσει από το νέο έτος με τις εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ.

Μετά το χθεσινό ρεπορτάζ με τίτλο: «Τι ισχύει με τις εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ και τι αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου», δεκάδες ήταν τα τηλεφωνήματα αλλά και τα ερωτήματα στο forum της ιστοσελίδας μας.

Οι ερωτήσεις που διατύπωναν οι περισσότεροι αναγνώστες έχουν να κάνουν με το ΦΠΑ, με το πώς θα καθορίζεται η μέση αξία παραγωγής αλλά και τι μέλλει γενέσθαι με τις πρόσθετες καλύψεις.

Ο ΑγροΤύπος, επικοινώνησε εκ νέου με τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), κ. Χρήστο Χατζηαντωνίου στον οποίο θέσαμε αυτά τα ερωτήματα, ζητώντας του παράλληλα με απλά λόγια και παραδείγματα να ξεκαθαρίσει κάποια σημεία του νέου νόμου που αφορά στο «Σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας».

Σύμφωνα με τα όσα μας ανέφερε πάντως ο ίδιος, αντιλαμβανόμενος την ανάγκη των αγροτών για πληροφόρηση: «Θα πρέπει να κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια να ενημερωθούν όλοι οι αγρότες.

Έχουμε ετοιμάσει ήδη ένα τρισέλιδο ενημερωτικό φυλλάδιο το οποίο θα αποσταλεί σε 870.000 αγρότες ώστε να ενημερώνουμε τι είναι αυτό που πάμε να κάνουμε. Αυτό θα γίνει μέσα στον Δεκέμβριο», τόνισε.

Όσον αφορά στις ερωτήσεις των αναγνωστών μας ο κ. Χατζηαντωνίου απάντησε στις εξής:

Η επιστροφή ΦΠΑ τι γίνεται; Καταργείται; Πως θα γίνει η όλη διαδικασία;

Η επιστροφή ΦΠΑ δεν έχει καμία σχέση με τον ΕΛΓΑ.
Η επιστροφή ΦΠΑ είναι μια εμπορική πράξη την οποία συνάπτει ο παραγωγός με τον έμπορό του ή με την ομάδα παραγωγών, όπου πουλάει το προϊόν του.
Η παρακράτηση εισφοράς του ΕΛΓΑ μέσω του ΦΠΑ ενδεχομένως, δεν έχει καμία σχέση με την καταβολή του ΦΠΑ.

Εμείς λέμε, ότι ο παραγωγός για παράδειγμα, μπορεί να πληρώσει την εισφορά του μέσα σε δύο μήνες. Αν δεν την πληρώσει εφάπαξ μπορεί να εκχωρήσει δικαίωμα ο ίδιος ο παραγωγός στον ΕΛΓΑ να κρατήσει π.χ. αυτά τα 200-300 ευρώ ή από τα πετρέλαια ή από το ΦΠΑ ή από την Ενιαία Ενίσχυση που θα πάρει κάποια στιγμή.
Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την επιστροφή ΦΠΑ.
Η επιστροφή ΦΠΑ είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι είναι ένας Κοινοτικός νόμος τον οποίο δεν αγγίζει κανείς. Και είναι στο 11% εκεί δηλαδή που ήταν.

Όσον αφορά στην φυτική παραγωγή.
Ποιος θα καθορίζει την αξία παραγωγής;
Ο καθένας μόνος του;
Και ποια μέση τιμή;
Στα βιομηχανικά ροδάκινα άλλος πληρώθηκε 0,18 λεπτά, άλλος πληρώθηκε 0,14 λεπτά, και άλλος δεν έχει πληρωθεί ακόμη (και δεν ξέρει αν θα πληρωθεί).
Δηλαδή ο καθένας θα παίρνει την δικιά του μέση τιμή;
Μήπως όλη αυτή η διαδικασία θα δημιουργήσει μεγάλο μπέρδεμα;

Η μέση τιμή παραγωγών βγαίνει στατιστικά ανά νομό από την Στατιστική Υπηρεσία και από τα στοιχεία του Υπ.ΑΑΤ.

Αυτό το πράγμα (σ.σ. τιμή παραγωγού) το κάνεις ένα μέσο όρο τριετίας. Μετά παίρνεις το μέσο όρο τιμών όπως αυτές διακυμάνθηκαν την τελευταία τριετία και τα πολλαπλασιάζεις. Από εκεί βγαίνει η αξία παραγωγής.

Ας πούμε ένα παράδειγμα για να γίνουμε κατανοητοί: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ μας λέει ότι η μέση παραγωγή για το βαμβάκι στην Λάρισα είναι 300 κιλά . Ποια ήταν η μέση τιμή τριετίας; Ας πούμε 30 λεπτά. Πολλαπλασιάζουμε τα 30 λεπτά με τα 300 κιλά και προκύπτει 90 ευρώ, το στρέμμα.
Από αυτά τα 90 ευρώ το στρέμμα βγάζεις μια αξία παραγωγής. Σε αυτά τα 90 ευρώ το στρέμμα βάζεις 4% (υποχρεωτική ειδική εισφορά).

Το γεγονός ότι οι παραγωγοί κάποιων προϊόντων όπως τα ροδάκινα δεν πληρώνονται στην ώρα τους είναι ένα θέμα γενικότερο. Όμως οι υπηρεσίες του Υπ.ΑΑΤ γνωρίζουν ποια είναι η τιμή του ροδάκινου.

Η τιμή είναι 20 λεπτά μείoν τις κρατήσεις των συνεταιρισμών οπότε το ροδάκινο θα πληρωθεί 16 λεπτά και του χυμού ήταν 12 λεπτά. Αυτές οι τιμές είναι για το 2010.
Η τιμή του 2010 όμως θα υπολογιστεί του χρόνου. Εμείς θα πάρουμε τώρα την προηγούμενη τριετία (2007, 2008, 2009) για την οποία έχουμε στοιχεία για τις τιμές (πέρσι π.χ. η τιμή του συμπύρυνου ροδάκινου ήταν 18 λεπτά).

Δεν θα υπάρξει μπέρδεμα γιατί ξέρουμε τις τιμές αφού είναι καθορισμένες.
Στο συμπύρηνο ροδάκινο όλοι γνωρίζουν ότι τα συμβόλαια που υπογράφηκαν ήταν στα 18 λεπτά.
Εάν ο παραγωγός σε μια Ομάδα Παραγωγών πληρώθηκε 15 λεπτά, αυτό έχει σχέση με τις κρατήσεις που έκανε ο συνεταιρισμός. Υπάρχουν συνεταιρισμοί, οι οποίοι κράτησαν 2 λεπτά, άλλοι 3 λεπτά ή ακόμα και 4 λεπτά.

Ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να μπει σε αυτή την διαδικασία. Ο Οργανισμός γνωρίζει την τιμή του συμβολαίου που ήταν τα 18 λεπτά. Όσον αφορά στο επιτραπέζιο ροδάκινο ανάλογα με την μεσοπρωιμότητα ή την οψιμότητα έχει άλλη τιμή. Υπάρχει άλλος κωδικός εκεί. Αυτό που προβλέπεται να κάνουμε από του χρόνου είναι μια σύμβαση με την Στατιστική Υπηρεσία ώστε να μας βγάζει επίσημα πια τις τιμές αφού μέχρι τώρα οι τιμές βγαίνουν από Υπ.ΑΑΤ και υπάρχει μια σχετική καθυστέρηση.

Κάποια αναφέρουν ότι ο νομοθέτης μάλλον ήξερε πολύ καλά ότι οι τιμές πέφτουν. Άρα και οι εισφορές στον ΕΛΓΑ πέφτουν και μόνο με τέτοια «τρικ» μπορούν να τον κρατήσουν. Τι απαντάτε;

Δεν είναι έτσι. Το βαμβάκι ας πούμε φέτος έχει 70 λεπτά. Εμείς την εισφορά δεν θα την υπολογίσουμε με τα 70 λεπτά αλλά με την προηγούμενη τριετία που είναι 30 λεπτά. Άρα ο ΕΛΓΑ φέτος από το βαμβάκι χάνει. Του χρόνου όμως όταν πάμε να υπολογίσουμε το 2010, το 2009, και το 2008 θα μπουν αυτά τα 65 – 70 λεπτά.

Με τις πρόσθετες καλύψεις τι γίνεται;

Πρόσθετη ασφάλιση έχουμε σε συγκεκριμένα προϊόντα στα οποία φαίνεται ότι σε βάθος χρόνου (προς τα πίσω) έχουν επιβαρύνει ή επιβαρύνουν συνεχώς τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ, δυσανάλογα με τα υπόλοιπα.

Τότε λοιπόν, σε αυτά τα προϊόντα ΜΠΟΡΕΙ να βγει μια απόφαση υπουργού η οποία να λέει ότι σε αυτά τα προϊόντα (π.χ. τα κεράσια) τα οποία επιβαρύνουν δυσανάλογα τον προϋπολογισμό σε σχέση με το μέσο όρο, μπορεί να μεγαλώσει η απαλλαγή του 20% (το 20% δηλαδή να γίνει 30%).

Δεν μπορεί να ο ΕΛΓΑ να αντιμετωπίζει τον παραγωγό που επιβαρύνει τον Οργανισμό κάθε χρόνο, με ίσους όρους με άλλους που δεν το κάνουν. Πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη και αντικειμενικότητα.

Γι’ αυτούς λοιπόν τους παραγωγούς, σε συγκεκριμένες περιοχές, σε συγκεκριμένα προϊόντα (όχι όλος ο νομός) που επιβαρύνουν την τελευταία τριετία τον προϋπολογισμό δραματικά εις βάρος των άλλων παραγωγών, θα πάμε να ισοσκελίσουμε τα πράγματα ώστε να είμαστε πιο δίκαιοι.
--------------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Χρήστος Διαμαντόπουλος
--------------------------------------------------