Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Μετά την κάλπη….

Ο πολιτικός πολιτισμός απαιτεί να συγχαρούμε τον κ. Κουκούλη για την επανεκλογή του σε δεύτερη συνεχή θητεία και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή.

Παρά την δημόσια εκπεφρασμένη δυσαρέσκεια για τη Δημοτική Αρχή και για το όποιο έργο έχει μέχρι σήμερα επιτελέσει, τελικά οι ψηφοφόροι πείσθηκαν να υπερψηφίσουν τον κ. Κουκούλη.

Το πώς και γιατί θα συζητηθεί σίγουρα τις επόμενες μέρες, κατά τη συνηθισμένη σε αυτές τις περιπτώσεις ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος.

Παράλληλα, δεν μπορεί να μη θίξει κανείς το υψηλότατο ποσοστό αποχής από την εκλογική διαδικασία, που έφερε τα Κύθηρα μέσα στις 5-6 πρώτες θέσεις σε όλη την Ελλάδα σε ό,τι αφορά στην αποχή, δίνοντας έναυσμα σε πολλές συζητήσεις σχετικά με το κατά πόσον μια τέτοια εκλογή μπορεί να θεωρείται αντιπροσωπευτική της πραγματικής θέλησης της πλειοψηφίας του λαού, αφού ο νικητής των εκλογών επιλέχθηκε από το 51% του 37% των δημοτών, δηλαδή από το 18,5% του εκλογικού σώματος για τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα!

Με λίγα λόγια, το 18,5% αποφάσισε για το υπόλοιπο 81,5%! Για ποια δημοκρατία μιλάμε τελικά;

Η συζήτηση σχετικά με το πώς και με βάση τι είδους εκλογικούς καταλόγους διενεργούνται οι εκλογές είναι σίγουρα μεγάλη…. Επίσης, ήδη οι αδυναμίες του Καλλικράτη είναι εμφανείς.

Με ποια λογική δεν εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος ο πρώτος σε σταυρούς, αρά και πρώτος στην προτίμηση των ψηφοφόρων, υποψήφιος;;; (ενημερώνω ότι ο Μαθιός έχει λάβει τον αριθμό ρεκόρ των 677 ψήφων και δεν εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος λόγω των προβλέψεων του νόμου περί γεωγραφικής κατανομής του Δημοτικού Συμβούλου των Αντικυθήρων!)….

Δεν μπορεί όμως να μη σχολιάσει κανείς την εσπευσμένη και άμεση αντίδραση της Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας (ΚΠ), η οποία με μια καρδιναλικού τύπου ανακοίνωση, επιχαίρει για την «μεγάλη και αναμφισβήτητη επιτυχία» της να εκλέξει τον επικεφαλής της στη θέση του δημοτικού συμβούλου της ήσσονος αντιπολίτευσης στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

Η ΚΠ δρέπει τις δάφνες της νίκης της, αν και πριν λίγο καιρό σε δελτίο τύπου που είχε εκδώσει (θυμίζω: στις 26/09, σχετικό link: http://www.protovouliakythera.com/?page_id=229) διατράνωνε με στόμφο ότι «είναι αποφασισμένη να κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, με σταθερό στόχο την κατάληψη της δημοτικής αρχής».

Εξάλλου, ένας συνδυασμός που θέλει (και μπορεί) να «καταλάβει» την εξουσία φροντίζει να μην συμπεριλαμβάνει στο ψηφοδέλτιό του, δημότες με σοβαρά κωλύματα εκλογιμότητας (π.χ. με ενεργές συμβάσεις προμηθειών ύψους άνω των 5.000€ ετησίως – άρθρο 29 ΚΔΚ) αλλά να ελέγχει διεξοδικά τέτοιες περιπτώσεις και να τις απορρίπτει ως μη σύννομες (επιφυλάσσομαι).

Καταρχήν, αγαπητοί της ΚΠ, σε ένα δημοκρατικό κράτος, η δημοτική αρχή δεν καταλαμβάνεται, αλλά κερδίζεται!
Καταλαμβάνονται οι πόλεις εν καιρώ πολέμου, καταλαμβάνονται τα δημόσια κτίρια εν καιρώ πολιτικών ταραχών (χωρίς να είμαι σύμφωνος σε αυτό), αλλά όχι η εξουσία.
Εκτός αν πολιτεύεστε με αρχές διαφορετικές από τις οριζόμενες υπό του Συντάγματος, των Νόμων και της προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας μας!
Θέλω να πιστεύω πως όχι…

Τελικά οφείλει να ενημερώσει τον Κυθηραϊκό και Αντικυθηραϊκό λαό η ΚΠ ποιος ήταν ο αληθινός της στόχος για τις εκλογές αυτές: η «κατάληψη» της δημοτικής αρχής όπως με κομπασμό και έπαρση διατεινόταν μέχρι πρότινος (λέγοντας μάλιστα μέσω προβεβλημένων στελεχών της πως θα είναι η πρώτη δύναμη στο νησί!) ή η μία και μοναδική θέση της ήσσονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο;

Κατά δεύτερον, σπεύδει η ΚΠ να κατηγορήσει τον συνδυασμό «ΚΥΘΗΡΑ – ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ, ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» και τον κ. Παναγιώτη Πρωτοψάλτη στον οποίο χρεώνει την επιτυχία του κ. Κουκούλη.

Να θυμίσουμε λοιπόν στην ΚΠ, αλλά και στον Κυθηραϊκό λαό, ότι πριν λίγους μήνες υπήρξαν πολλές και αγωνιώδεις φωνές εντός του σχήματος της ΚΠ που είχαν προβλέψει το εκλογικό αποτέλεσμα με θαυμαστή ακρίβεια, αλλά δεν εισακούστηκαν…

Υπήρχε η ευκαιρία να οδηγηθεί η εκλογή του Δημάρχου στον β΄ γύρο με απόλυτη βεβαιότητα και εκεί να δοθεί μια ενωμένη μάχη μαζί με όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις του νησιού ώστε να κερδηθεί ο Δήμος και να γυρίσει σελίδα το νησί…

Υπήρξαν άνθρωποι που τους έθεσαν προ των ευθυνών τους και τους είπαν ότι τη Δευτέρα των εκλογών θα είναι απολογούμενοι προ του Κυθηραϊκού λαού γιατί με τις πολιτικά ανεπαρκείς επιλογές τους θα χάριζαν ουσιαστικά τη νίκη στον κ. Κουκούλη…

Οι φωνές αυτές αποδείχθηκαν απόλυτα προφητικές… Ας απολογηθούν λοιπόν οι υπεύθυνοι της ΚΠ για το ότι δεν είχαν καν την υπομονή να ακούσουν μερικές αντίθετες προς αυτούς φωνές… Ίσως λοιπόν, για τα «κακά μαντάτα» που αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους να έχουν το σημαντικότερο μερίδιο ευθύνης οι ίδιοι και όχι οι «αποδιοπομπαίοι τράγοι» που επίμονα προσπαθούν να εφεύρουν…

Στα επόμενα 4 χρόνια ο έλεγχος της δημοτικής αρχής από το συνδυασμό μας «ΚΥΘΗΡΑ, ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ – ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» θα είναι διαρκής, συνεχής και ουσιαστικός.

Ζητήματα διαφάνειας, χρηστής διοίκησης και οικονομικής διαχείρισης θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, με στόχο να μην υπάρχουν δημότες και πολιτικές δύο ταχυτήτων.

Η εφαρμογή του νόμου σε όλες τις περιπτώσεις και όχι κατά το δοκούν, η προστασία και ορθή αξιοποίηση των δημοτικών προσόδων, η οργανωμένη πολιτική για τον τουρισμό και τις υποδομές και η ιεράρχηση των έργων με βάση το γενικό και συνολικό καλό του νησιού και όχι τις προσωπικές επιδιώξεις του καθενός είναι αρχές αδιαπραγμάτευτες για εμάς, για τις οποίες θα παλέψουμε ως παράταξη μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι και παραμένει να γίνει ο δήμος μας ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
Αντικύθηρα, 09-11-2010

Στράτος Χαρχαλάκης