Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Προστασία και προώθηση του ελαιολάδου και του πολιτισμού της ελιάς οι βασικοί στόχοι και του νέου Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης

Η προώθηση του Κρητικού ελαιολάδου. Η ανάδειξη του πολιτισμού της ελιάς. Η ανάδειξη των «Δρόμων της ελιάς» με στόχο την ανάπτυξη τουρισμού στην ενδοχώρα. Η προστασία των μνημειακών ελαιοδέντρων.

Η αναγνώριση ως ΠΟΠ με την ενιαία ονομασία «Κρήτη» συνολικά του Κρητικού ελαιολάδου, είναι μερικοί από τους στόχους του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) οι οποίοι επιβεβαιώθηκαν και στην πρώτη συνεδρίαση του νέου σχήματος του ΣΕΔΗΚ υπό τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου.

Στην διάρκεια της συνεδρίασης έγινε και η εκλογή της 5/μελούς Εκτελεστικής Επιτροπής. Οι αντιπρόσωποι των Δήμων της Κρήτης που συμμετέχουν στον ΣΕΔΗΚ ομόφωνα εξέλεξαν ως πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής τον κ. Γιώργο Μαρινάκη, Δήμαρχο Ρεθύμνης ο οποίος είναι και πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΔΗΚ με την μορφή ΝΠΙΔ όπως λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Αντιπρόεδρος εξελέγη ο κ.Φαν. Οικονομάκης, δήμαρχος Ρούβα, ενώ μέλη της Επιτροπής εξελέγησαν από τον Νομό Ηρακλείου ο κ.Χάρης Ροδιτάκης δήμαρχος Επισκοπής, από τον Νομό Χανίων ο κ.Ευαγ. Σαματάς αντιδήμαρχος Δήμου Χανίων και από τον Νομό Λασιθίου ο κ.Νίκος Αφορδακός μέλος του ΔΣ του Δήμου Αγίου Νικολάου. Αναπληρωματικοί εξελέγησαν οι κ.κ. Στέφανος Σημαντήρας δήμαρχος Κουρητών και Βασίλειος Κλάδος μέλος ΔΣ Δήμου Ηρακλειου.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κ.Μαρινάκης, με την μετατροπή του ΣΕΔΗΚ σε ΝΠΔΔ η πρωτοβουλία των 60 Ελαιοκομικών Δήμων που συγκρότησαν το 2001 τον ΣΕΔΗΚ σαν ΝΠΙΔ (Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία) και που στήριξαν τις μέχρι σήμερα δραστηριότητές του, σήμερα δικαιώνεται. Με την νέα νομική μορφή του ΣΕΔΗΚ - ΝΠΔΔ οι νέοι Καλλικρατικοί Δήμοι που προέκυψαν με τις εκλογές, θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν με ασφαλώς πιο αποτελεσματικό και ενιαίο τρόπο τις δικές τους προσπάθειες για την ελαιοκομία του νησιού που αποτελεί ένα σημαντικό πολιτισμικό και οικονομικό πόρο για την Κρήτη.

«Ο ΣΕΔΗΚ είναι ένα χρήσιμο θεσμικό εργαλεία στην υπηρεσία του κρητικού παραγωγού και όχι μόνο», είπε ο κ. Μαρινάκης, προσθέτοντας: «θα συνεχίσουμε και με τη νέα μορφή να υπηρετούμε τους ίδιους σκοπούς, να αναδεικνύουμε τα μνημειακά μας ελαιόδεντρα, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την αναγκαιότητα για τον χαρακτηρισμό του λαδιού μας ως ΠΟΠ. Είναι μία προσπάθεια που έχει μεγάλο βάθος σε κόπο και ενέργειες, αλλά συναντά τυπικές και ουσιαστικές δυσκολίες και σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο κυβερνήσεων».

Από την πλευρά του ο Δρ Νικ. Μιχελάκης, που εθελοντικά υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΣΕΔΗΚ από την ίδρυση του μέχρι σήμερα, δήλωσε ότι αισθάνεται ικανοποιημένος αλλά και δικαιωμένος με την εξέλιξη αυτή, γιατί θέτει τις βάσεις για μια πιο ισχυρή, θεσμικά, μορφή του ΣΕΔΗΚ η οποία, εφόσον βέβαια οι νέοι Καλλικρατικοί Δήμοι που σε μερικούς μήνες θα αναλάβουν τη Διοίκησή του το θελήσουν, θα έχει τη δυνατότητα να στελεχωθεί και να προχωρήσει σε πιο ουσιαστικές και αποτελεσματικές ενέργειες.

«Ο μέχρι σήμερα ΣΕΔΗΚ με τη μορφή και τις οικονομικές και διοικητικές αδυναμίες που είχε, ανατάραξε τα νερά και έβγαλε στην επιφάνεια αρκετά θέματα άσχετα αν κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες, η τοπικές φιλοδοξίες δεν επέτρεψαν να ολοκληρωθούν όλα, μέχρι σήμερα» επεσήμανε ο κ. Μιχελάκης τονίζοντας πως οι νέοι «Καλλικρατικοί» δήμοι είναι εκείνοι που από το 2011 θα έχουν την αρμοδιότητα για να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν αυτές τις πρωτοβουλίες.

Να σημειωθεί πως η πενταμελής Εκτελεστική Επιτροπή που εξελέγη, ουσιαστικά θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, καθώς θα αναλάβει την προώθηση μιας σειράς ενεργειών που είναι αναγκαίες για την μετάβαση από τον παλαιό ΣΕΔΗΚ στον νέο. Πρόκειται για ενέργειες που δεν μπορούσαν να γίνουν τον Ιανουάριο του 2011 και έτσι η Ε.Ε. έχει βασιστεί στους σημερινούς δήμους, ενώ στην συνέχεια θα υπάρχει το χρονικό περιθώριο προκειμένου οι νέοι Δήμοι της Κρήτης να αναδείξουν νέα Ε.Ε. στο ΣΕΔΗΚ.
----------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Ναπολέων Σαραντίδης
----------------------------------------------