Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Άγνωστο αν θα δοθεί και φέτος παράταση πληρωμής της ασφαλιστικής εισφοράς στον ΟΓΑ

Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα δοθεί παράταση στην πληρωμή της ασφαλιστικής εισφοράς των αγροτών στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΑγροΤύπο, ο διοικητής του Οργανισμού, κ. Παναγιώτης Πέτρουλας.

Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο κ. Πέτρουλας, το θέμα θα συζητηθεί γύρω στις 30 Νοεμβρίου που λήγει η προθεσμία των πληρωμών της δεύτερης εξαμηνιαίας δόσης και αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει λόγος παράτασης τότε θα εξεταστεί.

Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι μέχρι τότε κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα γίνει, οπότε καλό θα είναι οι ασφαλισμένοι να καταβάλουν εγκαίρως την δόση τους. Ωστόσο, ένας στους τρεις είναι οι αγρότες οι οποίοι σύμφωνα και με δηλώσεις του Αναπληρωτή υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γιώργου Κουτρουμάνη, δεν μπορούν ή αποφεύγουν να καταβάλουν στον ασφαλιστικό τους φορέα (ΟΓΑ) τις εισφορές που τους αναλογούν, ούτως ώστε να έχουν τη δυνατότητα να πάρουν σύνταξη ή να έχουν περίθαλψη.

Τα στοιχεία είχε κάνει γνωστά, ο αναπληρωτής υπουργός πριν ένα περίπου μήνα στην Βουλή, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν θα πρέπει να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες, χωρίς καμία υποχρέωση, θα πρέπει να καλύπτονται από τον ασφαλιστικό τους φορέα.

Υπενθυμίζουμε ωστόσο, ότι πέρσι με απόφαση του τότε διοικητή του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), κ. Λευτέρη Παπαγεωργόπουλου, παρατάθηκε για ένα μήνα (ως την 21 Δεκεμβρίου 2009) η περίοδος καταβολής από τους αγρότες των ασφαλιστικών τους εισφορών προς τον Οργανισμό.

Η παράταση, δόθηκε με το αιτιολογικό της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και των απωλειών στο αγροτικό εισόδημα. Μέχρι την ημερομηνία εκείνη οι εισφορές μπορούσαν να καταβάλλονται μέσω ΕΛΤΑ, με τις ειδικές ειδοποιήσεις που είχαν σταλεί από τον ΟΓΑ στους ασφαλισμένους αγρότες.

Μετά την 21η Δεκεμβρίου του 2009 οι ασφαλισμένοι μπορούσαν να πληρώσουν μόνο μέσω της ΑΤΕbank με την προσκόμιση ειδικού εντύπου για την τράπεζα. Για την καταβολή των εισφορών μέσω της ΑΤΕbank, θα έπρεπε να έχει προηγηθεί συνεννόηση με τις υπηρεσίες του ΟΓΑ και τους αρμόδιους ανταποκριτές ΟΓΑ για την παραλαβή του ειδικού εντύπου που έπρεπε να προσκομίσουν στην ΑΤΕbank.

Να αναφερθεί τέλος ότι στους οφειλέτες έχουν αποσταλεί ειδικές ειδοποιήσεις καταβολής των οφειλομένων εισφορών με καταληκτική ημερομηνία την 30η Νοεμβρίου του 2010.
--------------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Χρήστος Διαμαντόπουλος
--------------------------------------------------