Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Σε καλό δρόμο τα αγροτικά φ/β με την ΔΕΗ να ξεκινά την αποστολή προσφορών σύνδεσης

Την αποστολή προσφορών σύνδεσης των πρώτων φωτοβολταικών με το δίκτυο, πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα η ΔΕΗ στους ενδιαφερόμενους, αρχής γενομένης από τους αγρότες.



Τα παραπάνω ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών, κ. Χρήστος Καλυβιώτης. Σύμφωνα με τον ίδιο: «μετά από συνάντηση που είχε ο Σύνδεσμός μας με την Διεύθυνση και Διαχείριση Δικτύου και παρουσία του Γεν. Διευθυντή κ. Δημήτρη Λαθούρη, αποφασίστηκε, η ΔΕΗ να ξεμπλοκάρει όλα τα θέματα και να προχωρήσει άμεσα στην αποστολή προσφορών για όρους σύνδεσης.

Αυτό είναι μια πολύ θετική ενέργεια για την προώθηση των φωτοβολταϊκών». Παράλληλα σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, τις ημέρες αυτές, οι κατά τόπους υπηρεσίες της ΔΕΗ ολοκληρώνουν τη διενέργεια των απαραίτητων προμελετών για τα έργα του ειδικού καταλόγου στο χώρο ευθύνης τους, με την προκαθορισμένη σειρά εξέτασης, και αποστέλουν τα στοιχεία στις περιφέρειες, ώστε να ξεκινήσει η αποστολή των προσφορών.

Υπενθυμίζουμε ότι κάθε προσφορά περιγράφει τους τεχνικούς και οικονομικούς όρους της σύνδεσης, με τον ενδιαφερόμενο να έχει περιθώριο 6 μηνών για να υπογράψει την τελική σύμβαση.

Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου για το τι σημαίνει με απλά λόγια η νέα αυτή εξέλιξη για τα φ/β των αγροτών ο κ. Καλυβιώτης μας τονίζει: «Όλα τα παραπάνω με απλά λόγια σημαίνουν ότι η ΔΕΗ άμεσα αρχίζει να δίνει προσφορές στους αγρότες προκειμένου στην συνέχεια να τις αποδεχτούν και να υπογράψουν την σύμβαση ώστε να συνδεθούν με τα έργα της ΔΕΗ.

Με αυτό τον τρόπο αυτό, πλέον οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από τους αγρότες εξετάζονται κατά γεωγραφική περιοχή και εντάσσονται στο δίκτυο μέχρις ότου καλυφθούν όλες οι δυνατότητες των δικτύων κατά περιοχή».

Και προσθέτει: «Η σειρά εξέτασης για την ένταξη στο δίκτυο είναι με βάση τον ειδικό πίνακα των παλαιών αιτήσεων από την ΡΑΕ, ακολουθούν οι αγρότες και μετά οι υπόλοιποι επενδυτές. Σχετικές οδηγίες έχουν δοθεί εγγράφως από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Δικτύων προς τις περιοχές και περιφέρειες της ΔΕΗ».
Αιτήσεις

Όσον αφορά στον αριθμό των αιτήσεων για φ/β, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τους δύο τελευταίους μήνες προηγήθηκε από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ ο διαχωρισμός των αιτημάτων που είχαν συσσωρευτεί στα γραφεία της, σε τρεις βασικές κατηγορίες: σε έργα μικρότερα των 100 κιλοβάτ, όπου καταγράφηκαν περίπου 6.000 αιτήματα από αγρότες και 6.000 απ’ όλους τους υπόλοιπους ιδιώτες και σε έργα άνω των 100 κιλοβάτ, όπου μετρήθηκαν 3.600 αιτήματα.

Αν σε αυτά προσθέσει κανείς τα 1.000 αιτήματα του λεγόμενου ειδικού καταλόγου, μαζί με άλλα 1.000 για στέγες, προκύπτει ένα σύνολο 17.600 αιτήσεων, νέων μόνο φακέλων, δηλαδή μετά από την ψήφιση του νόμου για τις ΑΠΕ.

Αλ Γκορ: «Αγκάθι» για τις ΑΠΕ η γραφειοκρατία στην Ελλάδα

Στο θέμα της ανάπτυξης των ΑΠΕ αναφέρθηκε κατά την ομιλία του σε συνέδριο που διοργανώθηκε προχθές, Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, στην Αθήνα από τη Marfin Popular Bank και ο πρώην αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών – και βραβευμένος με το βραβείο Νόμπελ – Αλ Γκόρ.

 Όπως επισήμανε ο ίδιος η Ελλάδα αποτελεί «χώρα πράσινων ευκαιριών». Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει έναν από τους πιο καταπληκτικούς ηλιακούς πόρους σε σύγκριση με όλες τις χώρες του πλανήτη και έναν θαυμάσιο πόρο ανέμων. Δεν καταλαβαίνω γιατί χρειάζεται τόσος χρόνος για την εγκατάσταση ενός πάρκου φωτοβολταϊκών ή μιας ανεμογεννήτριας».
--------------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Χρήστος Διαμαντόπουλος
--------------------------------------------------