Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Κάτω του 4% έπεσε η απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου

Στα επίπεδα όπου βρισκόταν η ελληνική οικονομία πριν ξεκινήσει η κρίση, τον Φεβρουάριο 2007 και τον Νοέμβριο 2006, όταν η Ελλάδα μπορούσε να δανείζεται από τις χρηματαγορές, έχουν επιστρέψει οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων τρεις εβδομάδες πριν εκπνεύσει το 2017.

Η μέση απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου τελούσε υπό διαπραγμάτευση χθες το μεσημέρι στο 3,91%, με την τιμή να ανέρχεται στα 98,90 λεπτά του ευρώ. Αντίστοιχα, το spread (διαφορά απόδοσης με το αντίστοιχο γερμανικό δεκαετές ομόλογο) έφθασε να διαπραγματεύεται στις 363 μονάδες βάσης. Η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε στο 1,85% και του 5ετούς ομολόγου έκλεισε στο 3,22%.



Το ανοδικό ράλι τιμών στα κρατικά ομόλογα, που είναι σε πλήρη εξέλιξη από τις 27 Νοεμβρίου 2017, αποδίδεται στην ενίσχυση της ρευστότητας που δημιούργησε η αντικατάσταση των 20 ομολόγων του PSI από τα 5 νέα ομόλογα και όχι στην υιοθέτηση του θετικού σεναρίου για την ελληνική οικονομία από τους επενδυτές. Εχει, δηλαδή, κυρίως «τεχνικό» χαρακτήρα. «Ερχονται επενδυτές και τοποθετούνται σε ένα “χαρτί”, κάτι που δεν μπορούσαν να κάνουν παλιά», αναφέρουν χαρακτηριστικά διαχειριστές χαρτοφυλακίων και εκπρόσωποι ξένων funds. Βεβαίως, το γεγονός ότι η αξιολόγηση κύλησε γρήγορα και χωρίς «ατυχήματα» βοήθησε, αλλά δεν είναι αυτή που προκάλεσε το ενδιαφέρον. Ωστόσο, τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι αυτή η γρήγορη αποκλιμάκωση στρώνει το έδαφος για διαδοχικές ομολογιακές εκδόσεις, με τις οποίες η χώρα θα επανέλθει στις αγορές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αύξηση της ρευστότητας στην αγορά των ελληνικών τίτλων προσελκύει, εκτός από τους βραχυπρόθεσμους, και τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, όπως η Pimco, η Franklin Templeton και η Schroders. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στις κορυφαίες επενδυτικές ιδέες για το 2018, ο ελβετικός επενδυτικός όμιλος UBS συμπεριλαμβάνει και τις τοποθετήσεις στα ελληνικά ομόλογα.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Προϋπολογισμού, Γκίντερ Ετινγκερ, σε δηλώσεις του πριν από τη Σύνοδο της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, υποστήριξε ότι η Κομισιόν δεν υπολογίζει σε ένα τέταρτο πρόγραμμα δανειακής βοήθειας για την Ελλάδα και είπε πως «θεωρούμε ότι οι Ελληνες θα επιστρέψουν στο άμεσο μέλλον τις αγορές». Σε ανάλυσή της η Τράπεζα Πειραιώς υπογραμμίζει ότι «παρά τις θετικές εξελίξεις οι οποίες καταγράφονται την τρέχουσα περίοδο, θα απαιτηθεί περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων αυτών έτσι ώστε ο αυξημένος δανεισμός από τις αγορές να μην οδηγήσει σε εκ νέου αύξηση του συνολικού κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου. Βασική τροχοπέδη σε μια νέα υποχώρηση των αποδόσεων αποτελεί η χαμηλή βαθμίδα κατάταξης του ελληνικού αξιόχρεου από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης», αναφέρει η τράπεζα. O κ. Φίλιπ Μπράουν, εκτελεστικός διευθυντής του τμήματος Σταθερού Εισοδήματος της Citi στη Ν. Υόρκη, υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι «καθώς μπαίνουμε σε ένα περιβάλλον περιορισμού του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από την ΕΚΤ και ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων του πυρήνα της Ευρωζώνης, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα βρίσκονται στην καλύτερη θέση να προσφέρουν στους επενδυτές τις καλύτερες επιστροφές εντός της Ευρωζώνης».

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι, μετά την έκδοση του 7ετούς ομολόγου στα τέλη του ερχόμενου Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου 2018, θα εκδοθεί ένα 3ετές και στη συνέχεια ένα 10ετές πριν από την ολοκλήρωση του μνημονίου στις 18 Αυγούστου 2018. Με τα υπάρχοντα δεδομένα, παράγων της αγοράς ομολόγων που μιλάει υπό καθεστώς ανωνυμίας εκτιμά πως εάν γινόταν σήμερα η νέα έκδοση του 7ετούς ομολόγου από το υπουργείο Οικονομικών, το επιτόκιό του θα κυμαινόνταν στο 3,8%.
----------------------------------------
Πηγή: kathimerini.gr
-----------------------------------------