Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Ακούει ο Δήμος Μονεμβασίας;

Ενα ολόκληρο μουσείο χιλίων διακοσίων εξαιρετικών γεωλογικών πετρωμάτων σπάνιας ομορφιάς, που καλύπτουν γεωγραφικά την υφήλιο από τη Βραζιλία και το Περού έως τον Βόρειο Πόλο, δωρίζει εδώ και χρόνια στη γενέτειρά του, Νεάπολη Λακωνίας, ο γεωλόγος-συλλέκτης Κώστας Μανάκος, αλλά οι υπεύθυνοι δημοτικοί παράγοντες της περιοχής κωφεύουν.

Πριν από περίπου δύο χρόνια διακόσια πενήντα αντικείμενα αυτής της μοναδικής συλλογής εκτέθηκαν για έναν τουλάχιστον χρόνο στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη στην Αθήνα, με τίτλο «Από τον Δία στη Γη και από τη Χιλή στη Νεάπολη», όπου τα θαύμασαν χιλιάδες επισκέπτες.

Πριν από μερικές ημέρες τηλεφώνησα στον υποψήφιο δωρητή Κώστα Μανάκο, ο οποίος περιμένει καρτερικά εδώ και χρόνια -αν και έχει προτάσεις από μεγάλες πόλεις για τη δημιουργία μουσείου, ο ίδιος θέλει να γίνει στη γενέθλια πόλη του- για να δω την εξέλιξη της υπόθεσης και μου είπε:

«Τώρα βρίσκομαι σε ένα χωριό της Βουλγαρίας, αγόρασα τρία σπάνια πετρώματα για τη Νεάπολη. Το καλοκαίρι του 2013 ο αντιδήμαρχος Χαράλαμπος Κουτσονικολής μού είπε πως θα νοίκιαζε μια αίθουσα στην παραλία της Νεάπολης για να γίνει το μουσείο.

»Στο τέλος του 2013 ο ίδιος μου δήλωσε να πάρω μια αίθουσα στο παλιό Δημοτικό Σχολείο να έμπαιναν τα γεωλογικά ευρήματα χωρίς προθήκες κάτω από τους πίνακες του ζωγράφου Βαρβαρέσου.

»Δεν είναι δυνατόν τα γεωλογικά ευρήματα να μπουν στον ίδιο χώρο με τους πίνακες ζωγραφικής. Δεν προχώρησε τίποτα». Είναι σαφές πως δεν υπάρχει όραμα και διάθεση από τον κ. Κουτσονικολή να δημιουργηθεί ένα μουσείο γεωλογικών ευρημάτων διεθνών προδιαγραφών, το οποίο θα αναβαθμίσει πολιτιστικά όλη την περιοχή των Βατίκων και της Μονεμβασίας, αφού με τον καινούργιο δρόμο η απόσταση καλύπτεται σε είκοσι λεπτά.

Μαζί με το Αρχαιολογικό Μουσείο και το ανακαινισμένο βυζαντινό κάστρο θα αποτελέσουν σημαντικές πολιτιστικές μονάδες για τους νέους και ταυτόχρονα θα προκαλέσουν αύξηση τουριστική για την οικονομική άνθηση σε μια περιοχή που την κατέστρεψε η πυρκαγιά πριν από δύο χρόνια.

Ο κ. Κουτσονικολής αρνείται να πράξει τα δέοντα σε μια περίοδο που οι αίθουσες κοστίζουν ελάχιστα και φέρει βαρύτατες ευθύνες για την καθήλωση του μουσείου. Αλλοι Βατικιώτες συλλέκτες σπάνιων αντικειμένων και έργων τέχνης που θέλουν να δωρίσουν συλλογές έχουν «φρενάρει». Ο δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης γνωρίζει το γεγονός και τι σκέπτεται να πράξει; Ωρα ευθύνης.
-------------------------------------------------------------------------------
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών-Παναγιώτης Γεωργουδής
-------------------------------------------------------------------------------