Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017

Εκκένωση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό από πρόσφυγες και μετανάστες

Συνεχίζουν να επιβιβάζονται σε πούλμαν οι πρόσφυγες και μετανάστες από τις τρεις δομές φιλοξενίας του Ελληνικού στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης της δομής. Η εκκένωση έχει ξεκινήσει πρώτα από το γήπεδο του μπέιζμπολ και θα ακολουθήσει το γήπεδο χόκεϊ και η αίθουσα αφίξεων του παλαιού αεροδρομίου. Την ίδια ώρα τα πράγματα των προσφύγων θα μεταφερθούν με φορτηγό μεταφορικής εταιρείας. 


Πρώτες κατά προτεραιότητα επιβιβάζονται οικογένειες που θα μεταφερθούν στη νέα δομή φιλοξενίας στη Θήβα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάποιοι θα φιλοξενηθούν και στη δομή της Μαλακάσας.
 


Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τον Απρίλιο και τον Μάιο μετακινήθηκαν από τους τρεις χώρους 351 ευάλωτα άτομα και οικογένειες με μικρά παιδιά σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία της Αττικής. Τον χώρο επισκέφθηκε ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος ο οποίος δήλωσε ότι "συμπληρώνονται 20 μήνες λειτουργίας μιας δομής που ήταν να λειτουργήσει προσωρινά για λίγες ημέρες. 

Ευχόμαστε οι πρόσφυγες να μην πάνε σε ένα νέο "ελληνικό' αλλά σε συνθήκες διαβίωσης καλύτερες από εδώ". Επίσης, ο κ. Κωνσταντάτος σχολίασε το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται πρόσβαση στους χώρους του Ελληνικού για τα ΜΜΕ λέγοντας ότι "ο ελληνικός λαός πρέπει να ενημερώνεται και τα ΜΜΕ πρέπει να καταγράφουν τι συμβαίνει".Αντιδράσεις για την επιχείρηση εκκένωσης υπάρχουν από αλληλέγγυους που βρίσκονται έξω από τις δομές. Όπως επισήμανε η Μαρία Μπικάκη από τον "Συντονισμό Για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό των Σωματείων Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλογικοτήτων" (ΣΥΠΡΟΜΕ), "χθες μάθαμε ότι σήμερα θα μετακινηθούν πρόσφυγες αλλά δεν τους έλεγαν που θα πάνε. Είμαστε πολύ ανήσυχοι γιατί οι πρόσφυγες δεν απαντάνε στα τηλέφωνα και πιστεύουμε ότι τους έχουν συλλάβει. 

Είναι δικαίωμα των ανθρώπων να ζουν στις πόλεις, σε διαμερίσματα και να έχουν δικαίωμα στη μόρφωση και την περίθαλψη. Ζητήσαμε να μπούμε μέσα ως παρατηρητές αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό", ενώ σύμφωνα με τον αλληλέγγυο Γιώργο Κοφινάκη ,"οι πρόσφυγες ήταν να ξεκινήσουν σήμερα απεργία πείνας κατά της μεταφοράς τους σε άλλες δομές και η κυβέρνηση τους εξαπάτησε με αυτή την επιχείρηση".

 


Ο Πέτρος Κωνσταντίνου από το ΚΕΕΡΦΑ δήλωσε ότι "ο ισχυρισμός ότι η εκκένωση γίνεται εθελοντικά δεν ισχύει. Ζήτησαν χθες από τους πρόσφυγες να υπογράψουν ένα χαρτί ότι συμφωνούν να φύγουν αλλά δεν ήξεραν τι υπογράφουν. Είναι σαφές ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μεθοδεύει την εκκένωση στο πλαίσιο μιας συνολικότερης πολιτικής εγκλωβισμού στα νησιά και αποκλεισμού από τις πόλεις".
--------------------------------
Πηγή:  ΑΜΠΕ
--------------------------------