Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Αποστόλου: Αν μειωθεί ο αγροτικός κλήρος, λόγω των δασικών χαρτών, θα μειωθούν και τα κονδύλια που εισπράττει η χώρα μας από την ΚΑΠ

«Η αγωνία μας με τη διαδικασία των δασικών χαρτών είναι να μη μειώσουν τελικά στο ελάχιστο τον υπάρχοντα αγροτικό κλήρο, γιατί (αν συμβεί αυτό) θα επηρεαστεί το σύνολο της ενίσχυσης, που λαμβάνει η χώρα από τα ταμεία της Ευρώπης», επισήμανε την Παρασκευή (2/6), από την Κοζάνη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα λαμβάνει ενίσχυση 50 ευρώ/στρέμμα, τη στιγμή που άλλες χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν μόνο 25-26 ευρώ/στρέμμα. Ανακοίνωσε ακόμη ότι έως το Σεπτέμβριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες με την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), όπου «μετά από πρόταση που καταθέσαμε και έγινε δεκτή θα περιλαμβάνονται στα επιλέξιμα βοσκοτόπια και οι εκτάσεις με ξυλώδη βλάστηση».


Αυτό σημαίνει πρόσθεσε ο Υπουργός ότι εξασφαλίζονται για τους Έλληνες κτηνοτρόφους 8-9 εκατ. στρέμματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις επιλέξιμες ενισχύσεις τους.

Για τις διαμαρτυρίες που ακούστηκαν από πολλούς αγρότες και κτηνοτρόφους, σε ό,τι αφορά την έγκαιρη καταβολή των χρημάτων για όσους υπέστησαν καταστροφές, ο υπουργός τόνισε ότι «παραλάβαμε τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους 13 μήνες και σήμερα φτάσαμε στο να αποζημιώνουμε στους έξι-επτά μήνες».

Κάλεσε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να οργανωθούν σε δίκτυα, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας που ταλανίζουν το σύνολο των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα.
-----------------------------------------
Πηγή:  agrotypos.gr
-----------------------------------------