Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Εξαγορά σε 100 δόσεις για τα παράνομα εκχερσωμένα αγροτεμάχια που καλλιεργούνται υποσχέθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος

Νομοθετικές αλλαγές και διορθώσεις, σε σχέση με τους δασικούς χάρτες, υποσχέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, τη Δευτέρα (13/3), από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου αυτή την εβδομάδα αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή οι σχετικές τροπολογίες. 



Όπως επισήμανε ο κ. Φάμελλος, στον ΟΠΕΚΕΠΕ θα αποστέλλεται ο κυρωμένος και όχι ο αναρτημένος δασικός χάρτης. Για τα παρανόμως εκχερσωμένα δήλωσε ότι η αίτηση εξαγοράς μπορεί και να γίνεται με τη σύνδεση με το σύστημα επιδοτήσεων του ΟΣΔΕ και ένταξη σε ρύθμιση 100 δόσεων.

Τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση με τίτλο: «Δασικοί Χάρτες: προβλήματα και προτάσεις αντιμετώπισής τους», αναφέρουν ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο στρέμματα αγροτικών εκτάσεων που είναι ενταγμένες στο σύστημα επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, εμφανίζονται στους δασικούς χάρτες ως δασικές, ενώ, επιπλέον 829.000 στρέμματα μη δασικών εκτάσεων χαρακτηρίζονται ως αναδασωτέες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι το υπουργείο έχει επεξεργαστεί τα νομοθετικά κείμενα, τα οποία αναμένεται σύντομα να προωθηθούν προς ψήφιση στη Βουλή. Κύριος στόχος, είναι να μην εξαιρεθούν από τις ενισχύσεις εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα επιδοτούμενων εκτάσεων, οι οποίες εμφανίζονται πλέον ως δασικές.

Σε σχέση με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, που έχουν περιληφθεί στους δασικούς χάρτες, ο κ. Φάμελλος παραδέχτηκε ότι «πράγματι υπήρξαν τα περιγράμματα των αναδασωτέων εκτάσεων, περιγράμματα όμως, τα οποία λεκτικά αναφέρονταν στην εξαίρεση των άλλων χρήσεων, ιδιαίτερα των αγροτικών. Ποτέ δεν πρόλαβαν τα δασαρχεία και οι διευθύνσεις δασών να άρουν την αναδάσωση από τις περιοχές που είχαν άλλη, πριν την πυρκαγιά και μετά την πυρκαγιά, χρήση και έπρεπε, έτσι και αλλιώς, να υπάρχει άρση αναδάσωσης».

Όπως έκανε γνωστό, «εκδόθηκε εγκύκλιος που προβλέπει την άρση της αναδάσωσης σε αυτές τις αγροτικές εκτάσεις», προσθέτοντας ότι «θα χρειαστεί και η νομοθετική κάλυψη της εγκυκλίου, πράγμα, που είναι προγραμματισμένο να γίνει άμεσα».

Επιπλέον, σε σχέση με τις αγροτικές εκτάσεις, τόνισε ότι «στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στο σύστημα επιδοτήσεων, θα πρέπει να αποστέλλεται ο κυρωμένος χάρτης και όχι ο αναρτημένος».

Για τα παρανόμως εκχερσωμένα δήλωσε ότι θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την εξαγορά τους και πρόσθεσε ότι «η αίτηση εξαγοράς μπορεί και να γίνεται με τη σύνδεση με το σύστημα επιδοτήσεων του ΟΣΔΕ και αυτή να αναστέλλει την κύρωση για το αγροτεμάχιο. Δηλαδή να λειτουργεί ως αντίρρηση κατά κάποιον τρόπο, χωρίς να κάνουμε διπλές πράξεις».

Σε σχέση με το κόστος εξαγοράς, ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ ανέφερε: «σαφέστατα θα υπάρξουν υπουργικές αποφάσεις για τη μείωση του κόστους εξαγοράς και τη μείωση του κόστους χρήσης και ένταξη αυτών των προβλέψεων στις 100 δόσεις, γιατί είπαμε ότι δεν έχουμε καμία σχέση αντιπαλότητας με την αγροτική χρήση».

Το τίμημα για όσες δασικές εκτάσεις εκχερσώθηκαν (έως την 7η Μαρτίου 2007) χωρίς να έχει εκδοθεί σχετική άδεια της αρμόδιας δασικής Αρχής, προκειμένου να καλλιεργηθούν, έχει οριστεί στο ένα τρίτο της αντικειμενικής ή της αγοραίας αξίας και κατατίθεται υπέρ του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου.

Επιπλέον, έκανε λόγο για την παροχή δυνατότητας μικρών υποδομών που εξυπηρετούν τη γεωργική δραστηριότητα, όπως αποθήκες γεωργικών μηχανημάτων και γεωτρήσεις.
Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη αντικατάστασης της υποχρέωσης για οικονομική μελέτη στις περιπτώσεις που έχουν ήδη ενταχθεί στον ΟΣΔΕ άρα αποδεικνύεται η γεωργική χρήση και η βιωσιμότητα της καλλιέργειας εκ του αποτελέσματος.

Πάντως αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις χορτολιβαδικές εκτάσεις των νησιών, παραπέμποντας για την αντιμετώπιση του σε διυπουργικό επίπεδο.
-----------------------------
Πηγή:  agrotypos.gr
-----------------------------