Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Μέτρα για την ενίσχυση των νησιών θα ανακοινώσει από τη Νίσυρο ο πρωθυπουργός

Στη Νίσυρο θα βρεθεί αύριο ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο περιοδείας. Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για την κυβερνητική πολιτική στα νησιά και, σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμένεται να ανακοινώσει δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της νησιωτικής πολιτικής. Την Τετάρτη, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να βρεθεί στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη, απ΄ όπου και θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, αργά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.


Πιο αναλυτικά, από τη Νίσυρο, όπου θα συνοδεύεται από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, καθώς και τον υφυπουργό, Νεκτάριο Σαντορινιό, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εξαγγείλει:
  • Την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και αναβάθμιση της τοπικής οικονομίας μέσω επενδυτικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά και μέσω νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα απαντούν σε χρόνια προβλήματα των τοπικών παραγωγών.
  • Την αναβάθμιση των δομών Υγείας και Παιδείας των νησιών, καθώς και στελέχωσή τους με εξειδικευμένο προσωπικό. 
  • Προγράμματα για νέους έως και 40 χρονών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και σε καινοτόμες ιδέες (start-ups).
  • Προγράμματα για τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Συγκεκριμένα για τον πολιτισμό σε άμεση εφαρμογή αναμένεται να τεθεί πρόγραμμα που θα εκσυγχρονίζει τις υποδομές των δημόσιων μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων.
Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας προβλέπεται να ανοίξει και ο διάλογος για την χάραξη ενός νέου πλαισίου για το ακτοπλοϊκό δίκτυο. 

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αναστολή εφαρμογής της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, που υποδέχονται το κύριο μεταναστευτικό ρεύμα.

Το βράδυ της Δευτέρας έγινε γνωστό από πηγές του Μαξίμου ότι ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει την ενσωμάτωση της ρήτρας νησιωτικότητας στο Σύνταγμα εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης και πως θα αναφερθεί εκτενέστερα στην αναστολή αύξησης του ΦΠΑστα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου.

Οι κυβερνητικές πηγές σημείωσαν, επίσης, ότι η ρήτρα νησιωτικότητας αποτελεί πάγιο αίτημα των νησιωτών και θα αφορά τη συνταγματική κατοχύρωση της νησιωτικότητας της Ελλάδος, από την οποία απορρέουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις του κράτους προς τους κατοίκους των νησιών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας θα παραθέσει επίσης τη δέσμη μέτρων που η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει για τους κατοίκους των νησιών.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Νίσυρο

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο κ. Τσίπρας με το κυβερνητικό κλιμάκιο θα φθάσει στο νησί στις 10:30. Στις 11:00 είναι προγραμματισμένη σύσκεψη στο Δημαρχείο, στην οποία έχουν προσκληθεί ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, οι βουλευτές του νομού Δωδεκανήσου και τοπικοί παράγοντες.

Αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει τις δράσεις για τη βελτίωση της διαβίωσης των νησιωτών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νίσυρο, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να μεταβεί στα ιαματικά λουτρά, όπου όπως είναι γνωστό έχουν ενταχθεί στην διυπουργική επιτροπή συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), για την «ανακαίνιση, επέκταση, αναβάθμιση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση τους».
------------------------------
Πηγή: eklogika.gr
-------------------------------