ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΠΟΧΗ ΦΥΤΕΥΣΗΣ
Η καλλιέργεια της πατάτας μπορεί να γίνει σε τρεις εποχές.
Όταν η φύτευση γίνεται Ιανουάριο – Φεβρουάριο μέχρι Απρίλιο έχουμε την ανοιξιάτικη καλλιέργεια.
Όταν η φύτευση γίνεται Αύγουστο έχουμε φθινοπωρινή καλλιέργεια.
Όταν η φύτευση γίνεται Απρίλιο – Μάιο έχουμε την καλοκαιρινή καλλιέργεια.
ΦΥΤΕΥΣΗ
Το βάθος φύτευσης κειμένεται από 5-10 cm ανάλογα με τις συνθήκες εδάφους, υγρασίας και θερμοκρασίας.
Όσο πιο χαμηλές οι θερμοκρασίες και πιο μεγάλη υγρασία τόσο πιο επιφανειακό είναι το φύτεμα.
Οι αποστάσεις φυτέματος είναι 60-75cm μεταξύ των γραμμών και 25-30cm μεταξύ των πατατόσπορων.
Η φύτευση γίνεται είτε με το χέρι είτε με μηχανές.
Το φύτεμα με το χέρι το άνοιγμα των αυλάκων για να τοποθετηθούν οι πατατόσποροι γίνεται με τρεις τρόπους: άνοιγμα με τσάπα η άροτρο, άνοιγμα με υνί και άνοιγμα με αυλάκια προσαρμοσμένο στη μέθοδο ποτίσματος.
ΠΡΟΣΟΧΗ σε περιπτώσεις που εφαρμόζεται λίπανση ο πατατόσπορος δεν πρέπει να έρχεται άμεσα σε επαφή με το λίπασμα γι΄αυτό προσθέτουμε λίγο χώμα μεταξύ λιπάσματος και πατατόσπορου πριν τον τοποθετήσουμε. Το δέυτερο στάδιο
Στο φύτεμα με μηχανές διακρίνουμε τρεις τύπους μηχανών.
Τις ημιαυτόματες , τις αυτόματες με κυπελοειδείς υποδοχές και τις αυτόματες με ταινία.
Στις ημιαυτόματες η τροφοδότηση γίνεται με το χ έρι και είναι οι πιο διαδεδομένες στην Ελλάδα. Προκαλούν μικρότερη ζημιά στα φύτρα, φυτεύει δύο γραμμές ταυτόχρονα και τοποθετεί το λίπασμα πλευρικά του σπόρου.
ημιαυτόματη
αυτόματη
ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΦΥΤΕΥΣΗ
Μετά τη φύτευση πρέπει να γίνονται κάποιες περιποιήσεις για να διατηρείται το έδαφος κατάλληλο και να προστατεύεται η καλλιέργεια.
Τέτοιες περιποιήσεις είναι το σκάλισμα-παράχωμα, που στόχο έχει την αφρατοποίηση και τον καλό αερισμό του εδάφους και την καταστροφή ζιζανίων, η άρδευση (με αυλάκια και τεχνητή βροχή), η επιφανειακή λίπανση ( αζωτούχος κυρίως υπό αμμωνιακή μορφή κατά τη φύτευση και υπό νιτρική ή μορφή ουρίας κατά την ανάπτυξη) και η καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών.
-------------------------------
Πηγή: hallofgarden.gr
-------------------------------