Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τον Αναπτυξιακό Νόμο από την Κρήτη: Προτεραιότητα στους νέους που θέλουν να επιχειρήσουν

Ο νέος επενδυτικός νόμος θα ανταμείβει γενναιόδωρα το νέο που θέλει να επιχειρήσει. Αυτό τόνισε ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην ομιλία του προς του προς τους παραγωγικούς φορείς της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο υπουργός υποσχέθηκε χρηματοδότηση και κεφαλαίου αλλά και των λειτουργικών δαπανών της επιχείρησης μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ για τα πρώτα 5 χρόνια λειτουργίας της, με αρχή τα 100 εκ. ευρώ επιδοτήσεις στην προκήρυξη του Μαρτίου. «Και μιλάμε από μια αγροτική επιχείρηση μέχρι μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον χώρο της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Όταν ανέλαβα πριν 5 μήνες βρήκα στα συρτάρια του Υπουργείου 3.000 επενδυτικά σχέδια που δεν είχαν αξιολογηθεί. Τα 2.600 γνωρίζετε τι αφορούσαν; Φωτοβολταϊκά. Και από αυτά τα 2.400 κάτω από 100 κιλοβάτ. Αυτού του είδους την ανάπτυξη επιθυμούμε;

Με τον επενδυτικό νόμο κάνουμε πραγματικά μια νέα αρχή. Στοχεύουμε σε μια επιχειρηματικότητα υγιή, βιώσιμη, καινοτόμο, που δημιουργεί θέσεις εργασίας, θα είναι εξωστρεφής», δήλωσε. Το υπουργείο, υποστήριξε ο κ. Χρυσοχοΐδης, συνεργάζεται στενά και με τους Συνδέσμους των Εξαγωγέων, ενώ ευχαρίστησε ξεχωριστά το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης, που, όπως τόνισε, κάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες και στέκεται αρωγός σε αυτές τις δράσεις.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην ομιλία του στη σύσταση του ΕΤΕΑΝ, του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, το οποίο ψηφίστηκε ήδη από τη Βουλή. Μιλώντας για τον προηγούμενο Αναπτυξιακό Νόμο, τόνισε ότι στην Κρήτη επιδοτήθηκαν 1220 επενδυτικά σχέδια, στα οποία δόθηκαν ενισχύσεις ύψους περίπου 686 εκατ. ευρώ. «Ξέρετε πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν; Μόλις 3.122. Δηλαδή ανά 175.000 ευρώ δημιουργήθηκε μια θέση εργασίας», τόνισε.

Επίσης υποσχέθηκε στενή συνεργασία και συντονισμό στην αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, «που αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο αιμοδότη της αναπτυξιακής μας προσπάθειας», όπως είπε. Προέτρεψε επίσης να υποβάλλουν αιτήσεις, έως τις 25 Φεβρουαρίου, για το πρόγραμμα «Πράσινος Τουρισμός», προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, ενώ την άνοιξη τόνισε ότι θα βγουν στον αέρα τα προγράμματα «Εναλλακτικός Τουρισμός» και «Εκσυγχρονίζομαι» αρχικού προϋπολογισμού περίπου 15 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ανέφερε ότι θα αξιοποιήσει αποτελεσματικά τις Συμπράξεις του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, τα γνωστά σε όλους ΣΔΙΤ. «Ένα εργαλείο που στοχεύει στην αξιοποίηση ιδιωτικών πόρων για την ανάπτυξη χρήσιμων κοινωνικών υποδομών και αναπτυξιακών έργων», είπε.

Ακόμη μίλησε για τις υπηρεσίες ευρυζωνικότητας στις αγροτικές περιοχές. «Σχεδιάζουμε με επενδύσεις αρχικού προϋπολογισμού τουλάχιστον 120 εκ. €, ώστε να φέρουμε υπηρεσίες ευρυζωνικότητας σε αγροτικές περιοχές που σήμερα δεν υφίσταται καμιά τέτοια υποδομή, εξασφαλίζοντας την συντήρηση και την βιωσιμότητά τους τουλάχιστον για 8 έως 10 χρόνια. Είναι μια προσπάθεια που αφορά και πολλές περιοχές της Κρήτης», ανέφερε ο υπουργός.

Επισήμανε την ανάγκη να γίνουν οι επιχειρήσεις πιο ποιοτικές και ανταγωνιστικές, να βγάλουνε τα προϊόντα τους έξω. «Αν δεν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε κινήματα νέων επιχειρηματιών σε ολόκληρη την χώρα, τότε δυστυχώς θα έχουμε ηττηθεί. Θα έχουμε χάσει μια μεγάλη ευκαιρία. Προσωπικά θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις μέχρι να πείσω τον κάθε συμπολίτη μας ότι πρέπει να συμμετέχει σε αυτήν την πανεθνική προσπάθεια.

Όλοι συμφωνούμε, στο ότι μια οικονομία που δεν βλέπει έξω από το σπίτι της, που δεν βγαίνει έξω από το καβούκι της, τότε είναι μια οικονομία με ημερομηνία λήξης. Μόλις χθες, η επικαιρότητα είχε μια θετική είδηση, μια αισιόδοξη νότα. Την εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών κατά 21,6% το μήνα Δεκέμβριο, που αποδεικνύει πως στη χώρα υπάρχουν δυναμικές επιχειρήσεις οι οποίες, ακόμη και σε δυσμενείς για την οικονομία συνθήκες, τολμούν και επιβραβεύονται. Επιχειρήσεις στον χώρο των πλαστικών για παράδειγμα, όπως η Megaplast, τα Πλαστικά Κρήτης και η βιομηχανία Καράτζη, που με χαρακτηριστικό την καινοτομία των προϊόντων τους εξάγουν εδώ και χρόνια με αρκετή επιτυχία σε όλον τον κόσμο.

Αλλά και επιχειρήσεις στον χώρο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Από μυαλωμένους παραγωγούς που ένωσαν τις δυνάμεις τους και τη δημιουργικότητά τους, ώστε τα κρητικά προϊόντα να ταξιδεύουν σήμερα σε όλο τον κόσμο. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε να θεωρείται η κρητική διατροφή παγκόσμιο πρότυπο της υγιεινής διατροφής».

Δηλώσεις Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοίδη:

«Απεύθυνα σήμερα κάλεσμα συνεργασίας προς τον Περιφερειάρχη της Κρήτης, ο οποίος εξελέγη πρόσφατα, και στους νέους Δημάρχους των μεγάλων Καλλικρατικών δήμων, να συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε μια νέα αναπτυξιακή πραγματικότητα στην Κρήτη. Αναλύσαμε όλο το σχέδιο της αναπτυξιακής στρατηγικής που διαθέτει αυτή τη στιγμή η χώρα.

Η προσπάθεια μας είναι να διπλασιάσουμε την απορρόφηση του ΕΣΠΑ μέσα στο 2011, θα προκηρύξουμε σε λίγες εβδομάδες τα σχεδία του νέου επενδυτικού νόμου ο οποίος σέβεται και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα πολίτη, του Έλληνα φορολογούμενου, σχέδια τα οποία στηρίζουν τη αναπτυξιακή συνοχή, την περιφερειακή ανάπτυξη, σχέδια τα οποία στηρίζουν την νεανική και καινοτόμα επιχειρηματικότητα και τεχνολογική ανάπτυξη.

Διαθέτουμε λοιπόν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη χώρα, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης για την περιφέρεια της Κρήτης. Θα υπογράψουμε ένα αναπτυξιακό σύμφωνο με κάθε Περιφέρεια για να δεσμευτούμε από κοινού για την νεα αναπτυξιακή πραγματικότητα της χώρας, για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της περιφέρειας Κρήτης.

Είμαι εδώ γιατί θέλω να συνεργαστώ στενά με όλους τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες, με τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματικούς φορείς προκειμένου να δώσουμε μια στοχευμένη απάντηση στην κρίση. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, βιώσιμο με απασχόληση, με κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη».
--------------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
--------------------------