Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Σύγχυση με τα δημοτικά τέλη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εντάχθηκαν στις νέες ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους χώρους, τι αναφέρει η εγκύκλιος

Κόντρα ξέσπασε μεταξύ των υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, καθώς τα δυο υπουργεία δίνουν διαφορετική ερμηνεία για το αν οι παράνομα κλειστοί χώροι που «τακτοποιούνται» (όπως είναι οι ημιυπαίθριοι, οι σοφίτες, τα πατάρια κ.ά.) λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των δημοτικών τελών.

Με εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ, στις 28 Ιανουαρίου, επισημαίνεται «ότι δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών», ωστόσο, με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών την Τρίτη (15/2/2011) διευκρινίζεται ότι υπολογίζονται, με συνέπεια να αρχίσει η διαμάχη.

Kανένας φόρος δεν επιβάλλεται αναδρομικά λόγω της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων διευκρίνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος, σε δηλώσεις του μετά την αναστάτωση που δημιουργήθηκε από την εγκύκλιό του για τους ημιυπαίθριους.

Δεν υπάρχει αναδρομική επιβολή φόρων (ΤΑΠ, ασφαλιστικές εισφορές κτλ) παραμένει μόνο το δικαίωμα των δήμων να συνυπολογίζουν στο εξής τους ημιυπαίθριους στα ανταποδοτικά τέλη μέχρι και σε βάθος πενταετίας, υποστήριξε ο υφυπουργός.

Η σύγχυση προκλήθηκε από εγκύκλιο του κ. Ντόλιου που προέβλεπε την αναδρομική επιβολή δημοτικών τελών από τους ιδιοκτήτες των ημιυπαίθριων και άλλων χώρων που έχουν αλλάξει χρήση, εφόσον δεν είχαν δηλώσει ακριβώς τα τετραγωνικά τους μέτρα στην έκταση του ακινήτου, σε αντίθεση με όσα προβλέπει η νομοθεσία περί τακτοποίησής τους, αλλά και με τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ ότι δεν θα υπάρξει καμία τέτοιου είδους επιπλέον επιβάρυνση σε όσους προσέλθουν στη ρύθμιση.

Η εγκύκλιος αυτή αφορά 500.000 ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλλει έως τώρα δηλώσεις τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων των ακινήτων τους.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο Ντόλιου, οι ημιυπαίθριοι, ανοικτοί και κλειστοί, ανεξάρτητα αν έχουν αλλάξει χρήση ή όχι, χαρακτηρίζονται στεγασμένοι χώροι και επιβαρύνονται με δημοτικά τέλη (καθαριότητας, φωτισμού και ηλεκτροδότησης).

Προβλέπονται, επίσης, πρόστιμα για όσους δηλώνουν ψευδή στοιχεία για τα πραγματικά τετραγωνικά του ακινήτου τους και έτσι τα δημοτικά συμβούλια μπορούν να τους επιβάλλουν αναδρομικά τέλη για τις επιφάνειες που δεν έχουν δηλωθεί.

Αυτό αφορά τα τετραγωνικά μέτρα που μέχρι τώρα δεν είχαν δηλωθεί και δεν συμπεριλαμβάνονταν στα δημοτικά τέλη που πλήρωνε το κτίσμα, διευκρίνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Ντόλιος

--------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
--------------------