Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΘΗΡΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2010

Ετήσια Γενική Συνέλευση της 21ης Φεβρουαρίου 2011, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.30 στην αίθουσα του Τριφυλλείου Ιδρύματος – Θεμιστοκλέους 5.
Παρουσίαση από τον Πρόεδρο του Κ.Σ.Α κ. Γεώργιο Καρύδη


Αγαπητές συμπατριώτισσες και αγαπητοί συμπατριώτες

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έτσι και σήμερα σας καλέσαμε στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου μας, για να σας εκθέσουμε το έργο του Διοικητικού Συμβουλίου για το έτος 2010 και αν το κρίνετε ικανοποιητικό να το εγκρίνετε.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

1. Στις 23 Ιανουαρίου 2010, ημέρα Σάββατο, πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και ο ετήσιος αποκριάτικος χορός μας στην αίθουσα του Τριφυλλείου Ιδρύματος. Την πίτα ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κκ. Σεραφείμ.
Είχαμε πλούσια λαχειοφόρο αγορά και σʼαυτό βοήθησε, όπως κάθε χρόνο, η χρηματική βοήθεια του κ.Ανδρέα Ράϊκου και της κ. Θοδώρας Στρατηγού, που και σήμερα ευχαριστούμε.

2. Στις 21 Ιανουαρίου 2010 το Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δώρα Στράτου» προσκάλεσε τον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο Αθηνών στο χώρο του (Σχολείου 8 – Πλάκα), για να παρουσιάσει ενώπιον ειδικού ακροατηρίου τους χορούς και τα έθιμα των Κυθήρων.
Η παρουσίαση ήταν επιτυχέστατη και δεχθήκαμε τα θερμά συγχαρητήρια όλων των παρευρισκομένων. Εισηγητές της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών κ.Γεώργιος Καρύδης, ο Γενικός Γραμματέας κ.Βασίλειος Χάρος και η δασκάλα του Χορευτικού Τμήματος κυρία Λίτσα Γαλανάκη.
Στη συνέχεια το χορευτικό τμήμα του Συνδέσμου χόρεψε κυθηραϊκούς χορούς και προσφέρθηκαν τσιριγώτικα γλυκά και ποτά. Η εμφάνιση μας υπήρξε επιτυχέστατη και έχουμε κληθεί να παρουσιάσουμε χορούς στο ανοιχτό θέατρο ʻΔώρα Στράτουʼ στην Πνύκα τον προσεχή Σεπτέμβριο.

3. Στις 4 Μαρτίου 2010 ημέρα Πέμπτη και ώρα 18.30 πραγματοποιήσαμε την ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση στην αίθουσα του Τριφυλλείου Ιδρύματος.

4. Από 18 έως 25 Απριλίου 2010 ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος πραγματοποίησε 8ήμερη εκδρομή στους Αγίους Τόπους-Ισραήλ με εξαιρετική επιτυχία. Επισκεφτήκαμε το Τελ Αβίβ, την Τιβεριάδα, την Ιεριχώ, την Ιερουσαλήμ και την Βηθλεέμ. Αναλυτικές ενθουσιώδεις περιγραφές της εκδρομής δημοσιεύθηκαν στο τοπικό τύπο.
Η κυρία Αγγελική Λουράντου φρόντισε , ώστε το πολυήμερο ταξίδι να μην παρουσιάσει
προβλήματα.

5. Την Κυριακή 16 Μαΐου γιορτάστηκε στην Αθήνα η 146η επέτειος της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα, με τη συμμετοχή των επτανησιακών πολιτιστικών σωματείων Αττικής.
Την οργάνωση για φέτος ανέλαβε η «Ομοσπονδία των Απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων». Εκ μέρους των Κυθήρων συμμετείχε, όπως πάντα, ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών.
Ο εορτασμός έκλεισε με την απογευματινή εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, όπου το νησί μας εκπροσωπήθηκε από το χορευτικό του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών.

6. Στις 8 Αυγούστου 2010 ημέρα Κυριακή, ο Σύνδεσμος με τα άλλα κυθηραϊκά σωματεία, τιμώντας τη μνήμη του αείμνηστου Δημητρίου Κόμη διοργάνωσε εκδήλωση στο προαύλιο του Ναού της Παναγίας της Δέσποινας στον Καραβά.
Προηγήθηκε παράκληση από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κυθήρων κκ. Σεραφείμ. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και η οικογένεια του αείμνηστου Δ.Κόμη.

7. Την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου τα μέλη του Δ.Σ του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών παρευρέθηκαν στην εναρκτήρια εκδήλωση του 4ου Διεθνούς Συμποσίου του Κυθηραϊσμού.
Οι εργασίες του Συμποσίου ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου στο Λόφο Πανί, όπου το χορευτικό συγκρότημα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου χόρεψε Κυθηραϊκούς χορούς.

8. Στις 24 Σεπτεμβρίου 2010, εορτή της Μυρτιδιωτίσσης, ο Σύνδεσμος μας όπως κάθε χρόνο τέλεσε θεία λειτουργία με αρτοκλασία στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου της Μητρόπολης Αθηνών (η Μητρόπολη επισκευάζεται).
Το Δ.Σ ευχαριστεί ιδιαίτερα την κυρία Ελένη Στάθη, που όπως κάθε χρόνο, προσέφερε τους άρτους και τον κ. Ανδρέα Δευτερέβο, που έφερε τις μυρτιές από τα Κύθηρα και μοιράστηκαν σε όλους τους προσκυνητές.

9. Στις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, μέλη του Διοικητικού μας Συμβουλίου επισκέφθηκαν το Δημόσιο Ψυχιατρείο Αθηνών και διάφορες φυλακές, προσφέροντας δώρα και χρήματα στους εκεί νοσηλευόμενους ή έγκλειστους συμπατριώτες μας.
Αρκετοί συμπατριώτες μας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και ενίσχυσαν την πρωτοβουλία μας αυτή.

10. Το χορευτικό του Συνδέσμου πορεύτηκε καλά.
Οι εμφανίσεις του στον Αποκριάτικο χορό μας και στις εορτές της Ενσωματώσεως άφησαν άριστες εντυπώσεις.

11. Εστάλησαν τα χρηματικά βραβεία στο Δημοτικό σχολείο Καρβουνάδων και Γυμνάσιο-Λύκειο, ως η διαθήκη του αείμνηστου Ανδρέα Στάθη προβλέπει, για τη βράβευση των αρίστων μαθητών.

12. Στο αρχείο του Συνδέσμου φυλάσσονται τα πρωτότυπα της ανακηρύξεως της Αυτονομίας των Κυθήρων, που έγινε το Μάρτιο του 1917.
Επειδή τα κείμενα αυτά αποτελούν ένα ιδιαίτερο κομμάτι της πλούσιας κυθηραϊκής ιστορίας, ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος αποφάσισε να τυπώσει περιορισμένο αριθμό πανομοιότυπων αντιγράφων και βρίσκονται στη διάθεση όσων επιθυμούν να τα αποκτήσουν. .

Φέτος φροντίσαμε να συντηρηθούν τα πρωτότυπα των διακηρύξεων αυτών και φυλάγονται καταλλήλως, ώστε να προστατεύονται απολύτως από τη φθορά του
χρόνου.
Αυτά που είναι αναρτημένα στο γραφείο μας είναι πανομοιότυπα αντίγραφα.

Επίσης διατίθεται το βιβλίο « Το Προσκύνημα των Μυρτιδίων» της κας Ελένης Χάρου-Κορωναίου, που την εκτύπωση του ανέλαβε ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών.

Το λεύκωμα της Κυθηραϊκής Χλωρίδας καθυστέρησε, όμως τώρα είμαστε στο τέλος και σύντομα θα κυκλοφορήσει.

Βέβαια τα μέλη του Δ.Σ του Συνδέσμου μας, είχαν και άλλες δραστηριότητες.

Συμμετείχαν σε εκδηλώσεις των άλλων Κυθηραϊκών σωματείων, όπως χοροεσπερίδες, ομιλίες καθώς και θλιβερά γεγονότα όπως σε εξόδιες ακολουθίες συμπατριωτών μας

Σας ευχαριστώ που με παρακολουθήσατε και είμαι στη διάθεση σας για οποιαδήποτε ερώτηση.

Στη συνέχεια θα σας παρουσιάσουμε τον οικονομικό απολογισμό από την Εξελεγκτική Επιτροπή.

Αθήνα, 21/2/2011