Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Με κεντρικό θέμα τα προβλήματα στο ελαιόλαδο η ΠΑΣΥ πραγματοποιεί κινητοποιήσεις στην Κρήτη

Παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο και έξω από τα γραφεία των Περιφερειακών ενοτήτων στην υπόλοιπη Κρήτη διοργανώνει το πρωί της Πέμπτης 17/2 η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση.

Κεντρικό θέμα των κινητοποιήσεων είναι τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών και όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση «η λεγόμενη ελεύθερη αγορά («ελεύθερος» ο μεγαλέμπορας να αγοράζει και να πουλάει όσο θέλει, όχι το ίδιο ελεύθερος ο ελαιοπαραγωγός) έφερε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα 1,9 ευρώ/λίτρο και αν θα πουληθεί, ενώ οι εργαζόμενοι στις πόλεις το αγοράζουν πολλαπλάσια.

Κόπηκαν οι επιδοτήσεις κάτω των 200 ευρώ

Με το διαχωρισμό των ελαιοπαραγωγών σε «κατά κύριο επάγγελμα και μη» θα αποκλείονται από τις επιδοτήσεις οι λεγόμενοι «μη κατά κύριο επάγγελμα». Αυξήθηκαν οι εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ΟΓΑ και για - αμφίβολη - ασφάλιση στον ΕΛΓΑ. Αύξηση του ΦΠΑ από 11% σε 13% στα ήδη πανάκριβα αγροεφόδια.

Διεκδικούμε:

Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών ελαχίστων εγγυημένων τιμών. Μείωση κόστους παραγωγής. Προστασία της ντόπιας παραγωγής από τις εισαγωγές αμφιβόλου ποιότητας ελαιολάδου. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Φορολόγηση 45% του μεγάλου κεφαλαίου. Επιδότηση στην παραγωγή σε όλους ανεξαιρέτως τους ελαιοπαραγωγούς και καμία παρακράτηση στην επιδότηση».
-------------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Ναπολέων Σαραντίδης
-------------------------------------------------