Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Ανοιχτός ο δρόμος για το ελληνικό ελαιόλαδο στην αγορά τη Κίνας σύμφωνα με έρευνα

Μεγάλη δυνατότητα διεύρυνσης των μεριδίων που κατέχει το ελληνικό ελαιόλαδο στην αχανή αγορά της Κίνας, «βλέπει» έρευνα αγοράς του γραφείου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το ελληνικό ελαιόλαδο ως συστατικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής μπορεί ν’ αναδειχθεί ως μια υγιεινή, καθημερινή «πολυτέλεια» για ένα μεγάλο κομμάτι Κινέζων, αλλά δεν μπορεί ν’ αποτελέσει καθημερινή διατροφική συνήθεια για την πλειονότητα, λόγω της υψηλής τιμής του.
 
«Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου ενός σημαντικού κομματιού της κινεζικής κοινωνίας ευνοεί την αύξηση της κατανάλωσης ελαιολάδου, παρά τη σημαντική διαφορά τιμής, ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική στα άλλα εδώδιμα έλαια. Η αύξηση αυτή αντανακλάται τόσο σε επίπεδο εισαγωγών ελαιολάδου, όσο και στις προσπάθειες, εκ μέρους της Λ.Δ. Κίνας, εξεύρεσης κατάλληλων εδαφών για εγχώρια παραγωγή», αναφέρει η έρευνα.
 
Επίσης τονίζεται ότι το ελαιόλαδο είναι γνωστό από παλιά στην Κίνα, ως ένα προϊόν με θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητες. Μόλις πρόσφατα, όμως, εκτιμήθηκε και για τη διατροφική του αξία και τη συμβολή του στην υγιεινή διατροφή από ένα, ακόμη, μικρό κομμάτι του πληθυσμού. Η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού δε γνωρίζει ούτε το ελαιόλαδο ούτε ότι μπορεί να καταναλώσει ωμά φυτικά έλαια (όχι ως μαγειρικά).
 
Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν το ελαιόλαδο ως: 
  • καλλυντικό, για τη βελτίωση της υφής του δέρματος (από γυναίκες),
  • φάρμακο, δηλ. το ελαιόλαδο πίνεται, καθώς σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική βοηθάει στην καταπολέμηση ορισμένων ασθενειών (από μεσήλικες και άτομα τρίτης ηλικίας), και
  • μαγειρικό έλαιο (από νοικοκυριά με υψηλότερο εισόδημα και μορφωτικό επίπεδο). 
-------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-------------------------