Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Μιλένα Αποστολάκη: Η εξισωτική του 2010 πριν το Πάσχα του 2011

Τη δέσμευση για καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους για το 2010 πριν το Πάσχα του 2011, ανέλαβε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιλένα Αποστολάκη, μιλώντας στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ κ. Διαμάντως Μανωλάκου προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Όπως ανέφερε στην ερώτησή της η βουλευτής του ΚΚΕ, πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν χιλιάδες καταχρεωμένοι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης στο κόστος παραγωγής και την ταυτόχρονη μείωση τιμής παραγωγού σε κρέας και γάλα, χωρίς να μειώνονται ταυτόχρονα οι τιμές στην κατανάλωση.

«Οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν στο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης υποβολής των δικαιολογητικών από πλευράς κτηνοτρόφων, με σκοπό να μπορέσουν να προμηθευτούν ζωοτροφές χωρίς να αναγκαστούν να απευθυνθούν στις τράπεζες και να έχουν αυτήν την ταμειακή επιβάρυνση από τα επιτόκιά τους», διευκρίνισε από το βήμα της Βουλής η υφυπουργός κ. Μιλένα Αποστολάκη.

Πιο αναλυτικά, στην ερώτησή της η κ. Διαμάντω Μανωλάκου ανέφερε τα εξής:

Οι ζωοτροφές που συμμετέχουν στη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής κατά 60%-70% έχουν αυξηθεί οι τιμές τους τουλάχιστον κατά 50%.

Η εμπορία των ζωοτροφών μονοπωλείται από μια «χούφτα» εμπόρων, που μάλιστα εμφανίζουν τεχνητή έλλειψη για να αυξήσουν ακόμα πιο πολύ τις τιμές και να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των κτηνοτρόφων. Απαιτούν και πληρώνονται τοις μετρητοίς ή με επιταγές δύο μηνών οπότε και οι τιμές των ζωοτροφών είναι υψηλότερες. Την ίδια ώρα οι κτηνοτρόφοι δίνουν τα προϊόντα τους με ανοιχτή τιμή ή σε τιμές μικρότερες των περσινών, με πολύμηνες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή τους.

Στην αύξηση του κόστους παραγωγής έχει συμβάλει όχι μόνο η έλλειψη προστασίας των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων από την ληστρική εκμετάλλευση των εμποροβιομηχάνων, αλλά και η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική με την αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, την αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και συνολικά των καυσίμων, την αύξηση στην εισφορά του ΕΛΓΑ και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ΟΓΑ, την υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση του επιβαρύνει τον κτηνοτρόφο, την αύξηση των επιτοκίων από ΑΤΕ κ.ά

Ερωτάται ο υπουργός τα εξής:

• Τι μέτρα θα πάρει για την μείωση του κόστους παραγωγής στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, με κατάργηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και τα άλλα αγροτικά εφόδια καθώς και τον έλεγχο της κερδοσκοπίας στους τους εμπόρους.

• Αν σκοπεύει:

α) να επιδοτήσετε τις ζωοτροφές, προκειμένου να ενισχυθεί η κτηνοτροφική παραγωγή, αφού η χώρα μας είναι ελλειμματική .

β) να ζητήσετε τη διαγραφή χρεών των μικρομεσαίων αγροτών.
---------------------
Πηγή: agrotypos.gr
---------------------