Αν και το υπουργείο Οικονομικών, μελετά τη συμπλήρωση και τροποποίηση ορισμένων διατάξεων του Ν. 2969/2001 για την αιθυλική αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά, δεν «αντιμετωπίζει» θέματα που αφορούν τις διατάξεις των μικρών αποσταγματοποιών.
Την απάντηση αυτή έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Δ. Κουσελάς, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ύστερα από ερώτηση που είχε απευθύνει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, κ. Βαΐτσης Αποστολάτος, μεταφέροντας στην κυβέρνηση την ανησυχία των παραδοσιακών αποσταγματοποιών που παράγουν την παραδοσιακή ρακή και το τσίπουρο.
Ο υφυπουργός ωστόσο έσπευσε να προειδοποιήσει ότι το υπουργείο παρακολουθεί γενικότερα τις διατάξεις του νόμου ως προς την εφαρμογή τους, ενώ εξετάζονται οι υφιστάμενες ρυθμίσεις στο πλαίσιο των στόχων της περιστολής της φοροδιαφυγής, καθώς και της εναρμόνισής τους, κατά το δυνατόν, με το κοινοτικό δίκαιο.
Όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών, «το προϊόν απόσταξης (τσίπουρο, τσικουδιά) που παράγεται από τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς (κυρίως αγρότες αμπελοκαλλιεργητές) διέπεται από ιδιαίτερο καθεστώς, τόσο αναφορικά με τη φορολόγησή του, η οποία είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με την κανονική φορολογία που εφαρμόζεται σε όλα τα αλκοολούχα προϊόντα, όσο και αναφορικά με τους όρους παραγωγής και διάθεσής του και την εν γένει λειτουργία των εν λόγω επιτηδευματιών.
Βέβαια, στις διατάξεις του νόμου για την αιθυλική αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά, προβλέπονται περιορισμοί και απαγορεύσεις (συγκεκριμένος χρόνος και διάρκεια απόσταξης, χρησιμοποίηση απλών αμβύκων χωρητικότητας μέχρι 130 χιλ/μων, διάθεση προϊόντος αποκλειστικά και μόνον χύμα και απαγόρευση της εμφιάλωσης και τυποποίησής του κλπ) που, λόγω ακριβώς του ιδιαίτερα ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος που οι εν λόγω επιτηδευματίες απολαμβάνουν, αποσκοπούν στη διασφάλιση γενικά του περιορισμένου της παραγωγής - η οποία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι βιοτεχνικής ή πολύ περισσότερο βιομηχανικής κλίμακας».
Ο κ. Κουσελάς υπογραμμίζει επίσης ότι «η Κοινότητα έχει συναινέσει στη διατήρηση του ιδιαίτερου αυτού καθεστώτος για τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς, με το σκεπτικό ότι η παραγωγή είναι περιορισμένη και προορίζεται για ίδια χρήση των παραγωγών και όχι για εμπορία και επειδή συνδέεται άμεσα με τις παραδόσεις και τα ήθη και έθιμα του λαού μας».
------------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
------------------------