Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων

Δελτίο Τύπου - 21/2/2011

Ο Δήμαρχος Κυθήρων, κ. Θεόδωρος Γ. Κουκούλης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα πραγματοποίησε πλήθος σημαντικών επαφών που αφορούσαν αφενός στην προώθηση σοβαρών υποθέσεων του Δήμου μας και αφετέρου στην ενημέρωση του Δημάρχου και κατ’ επέκτασιν και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου επί των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης « Καλλικράτης » στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου ο Δήμαρχος με αντιπροσωπεία Κυθηρίων Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων και εκπροσώπων του κατασκευαστικού κλάδου είχαν συνάντηση με τον Δήμαρχο Πειραιά, κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο, για το γνωστό πρόβλημα της Πολεοδομίας Πειραιώς, η οποία υποστελεχωμένη αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Τέθηκαν επί τάπητος τα ζητήματα και τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιώς, αφού δήλωσαν ότι απαιτούνται περαιτέρω μετατάξεις προσωπικού - τις οποίες έχει ήδη ζητήσει ο Δήμος – για την καλύτερη λειτουργία της Πολεοδομίας, δεσμεύθηκαν για την πλήρη λειτουργία της Υπηρεσίας μόλις οι υπάλληλοι επανατοποθετηθούν. Επίσης, ο Δήμαρχος Πειραιώς κάλεσε τους Κυθηρίους Πολ. Μηχανικούς να βρεθούν μαζί του στην Πολεοδομία την Τρίτη 22/02/2011, ώρα 10.00΄ π.μ. για την εξέταση των υποθέσεών τους που εκκρεμούν.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, κ. Δημήτρη Κατσικάρη, κατά την οποία συζητήθηκε το ίδιο θέμα και ο ίδιος εξεδήλωσε ενδιαφέρον να παράσχει τις καλές του υπηρεσίες για διευθέτηση του θέματος. Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημάρχου και της αντιπροσωπείας των Πολ. Μηχανικών και κατασκευαστών με τον Γε. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, κ . Ηλία Λιακόπουλο, από τον οποίο ζητήθηκε να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες μετατάξεις προσωπικού προκειμένου να στελεχωθεί η Πολεοδομία Πειραιώς . Ο κ. Γενικός αναγνώρισε την ύπαρξη του προβλήματος και ανέφερε ότι σε ένα δεκαήμερο περίπου θα υπογραφούν οι μετατάξεις υπαλλήλων για την ομαλή λειτουργία της συγκεκριμένης Πολεοδομίας.

Επί πλέον, ο Δήμαρχος σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γεν. Γραμματέα ζήτησε την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την μελέτη πλήρους αποκατάστασης του χώρου της χωματερής του « Λαχνού » και της δημιουργίας Χ.Υ.Τ.Υ. με Σ.Μ.Α.Υ. ώστε τα Κύθηρα να είναι από τα πρώτα νησιά στα οποία η διαχείριση των απορριμμάτων θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ε.Ε.

Επίσης, έθεσε εκ νέου το ζήτημα της χρηματοδότησης της δημιουργίας Μονάδας Υποδοχής Βοθρολυμμάτων.
Ο κ. Γενικός δήλωσε για το 1ο θέμα ότι η πρόθεσή του είναι να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς, ενώ για το 2ο ανέφερε ότι θα εξετάσει τις δυνατότητες προκειμένου να εξευρεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση για την κατασκευή του.

Την Δευτέρα το απόγευμα ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του Τριφυλλείου Ιδρύματος, καθηγητή κ. Γεώργιο Κασιμάτη, με παρουσία μελών του Δ.Σ. του Ιδρύματος και συγκεκριμένα των κυρίων Εμμανουήλ Καλοκαιρινού, Γιάννη Ζερβού, Νικολάου Γλυτσού και Τάσου Φλωρόπουλου για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, καθώς και για την καλύτερη λειτουργία του Γηροκομείου μας.
Ο Δήμαρχος έθεσε, μεταξύ των άλλων, ως αναγκαία προϋπόθεση την καλύτερη δυνατή λειτουργία του Γηροκομείου μας με την μέγιστη παροχή υπηρεσιών στους ηλικιωμένους.
Τόσο ο Πρόεδρος του Τριφυλλείου όσο και τα παρευρισκόμενα μέλη του Δ.Σ. συμφώνησαν για τα ανωτέρω.

Στη συνέχεια αποφασίστηκε να προταθούν από Επιτροπή, την οποία θα συστήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων, προς το Ίδρυμα διάφορες ενέργειες κοινωφελούς σκοπού προκειμένου να τις εξετάσει το Δ.Σ. του Τριφυλλείου για να υλοποιηθούν, εφ’ όσον βέβαια υπάρχει η οικονομική δυνατότητα.

Την Τρίτη 15/02/2011 ο Δήμαρχος, μετά από πρόσκληση της Υπουργού Παιδείας, κας Άννας Διαμαντοπούλου, παρευρέθη στο 1ο Συμβούλιο Δια Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση, την έναρξη των εργασιών του οποίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως, κ. Γεώργιος Παπανδρέου.

Στη συνέχεια συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών με τον Υπουργό, κ. Γιάννη Ραγκούση, και τον Υφυπουργό, κ. Γεώργιο Ντόλιο.
Στη σύσκεψη, η οποία κράτησε 3 ½ ώρες, συμμετείχαν οι περισσότεροι Δημάρχοι της Αττικής. Τέθηκαν όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την εφαρμογή του Καλλικράτη, όπως γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες, υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και πολλά άλλα.

Ο Δήμαρχος Κυθήρων μίλησε και ως εκπρόσωπος των νησιωτικών Δήμων της Αττικής, θέτοντας θέματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Κυθήρων ως νησιωτικός, όπως και οι λοιποί, και ως στερούμενος επιστημονικού και ειδικευμένου εργατοτεχνικού προσωπικού.

Ο Υπουργός, κ. Γ. Ραγκούση, τόνισε ότι η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει με κάποιες αλλαγές που θα ψηφιστούν προσεχώς ως τροπολογίες στη Βουλή, αλλά έβαλε κόκκινες γραμμές στο γενικώτερο πλαίσιο του Καλλικράτη για το οποίο, όπως δήλωσε, δεν πρόκειται να δεχθεί καμμία απολύτως αλλαγή.

Πρόσθεσε όμως ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες από το Κράτος για αύξηση των επιχορηγήσεων των Δήμων, ενώ για το θέμα του προσωπικού ανέφερε ότι με την σχεδιαζόμενη αύξηση του ωραρίου σε 40 ώρες θα καλυφθούν αρκετές από τις ανάγκες των Δήμων.

Επίσης, ο Δήμαρχος είχε ενημερωτικές συναντήσεις με Τμηματάρχες και Διευθυντές του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορούσαν στη λειτουργία του «Καλλικράτη».

Την Παρασκευή το μεσημέρι ο Δήμαρχος είχε συνάντηση με τον Γεν Γραμματέα του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων ( πρώην Εμπορικής Ναυτιλίας ), κ. Δημήτρη Χαλκιώτη, όπου έθεσε ζητήματα της ακτοπλοΐας ( έγκαιρη πληρωμή επιδοτήσεων κ.λ.π.), ενίσχυσης των δρομολογίων Κυθήρων – Αντικυθήρων ,αφού πλέον αποτελούν ενιαίο Δήμο, καθώς και θέματα τουριστικής αξιοποίησης παράλιων χώρων και απλοποίησης γραφειοκρατικών διαδικασιών σε υποθέσεις που χειρίζεται το Λιμενικό Ταμείο.

Η συνάντηση είχε προγραμματισθεί να γίνει με την Υφυπουργό κ. Ελπίδα Τσουρή, αλλά λόγω ασθενείας της τήν αντικατέστησε ο Γεν Γραμματέας.

Προηγουμένως, ο Δήμαρχος είχε συμμετάσχει σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην ΤΕΔΚΝΑ για θέματα που αφορούν στην υποχρέωση των Δήμων να συμβάλουν με τις δράσεις τους στην μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και ενημερώθηκε για το «Σύμφωνο Δημάρχων» που αφορά σ’ αυτό το μείζον ζήτημα στο οποίο μετέχουν πολλοί Δήμοι της Ευρώπης και περίπου 50 από την Ελλάδα.
-------------------
Πηγή: kythira.gr
-------------------