Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Επενδύει 400 εκατ. ευρώ ο Μυτιληναίος σε νέο εργοστάσιο αλουμινίου - «Είπα στον Τσίπρα να μην σηκώνει τον πήχη του χρέους»

Ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής αλουμίνας, που μεταφράζεται σε επένδυση 300 εκατ. δολαρίων, δυναμικότητας 1 εκατ. τόνων, με 300 θέσεις εργασίας, πρόκειται να κτίσει ο όμιλος Μυτιληναίου, δίπλα στο εργοστάσιο που διαθέτει ήδη στα Άσπρα Σπίτια.

Ταυτόχρονα ο όμιλος προχωρά σε αναβάθμιση της μονάδας του αλουμινίου, και επενδύει επιπλέον 100 εκατ ευρώ, αυξάνοντας την δυναμικότητά του από 190.000 σε 270.000 τόνους.


Τα παραπάνω έγιναν γνωστά κατά την σημερινή γενική συνέλευση του ομίλου για την έγκριση του ιστορικού του μετασχηματισμού, όπου και ανακοινώθηκε επίσης ότι η Μυτιληναίος προχωρά στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 250-300 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο το πρώτο νούμερο του οποίου θα γράφει «το 3 μπροστά».

Στην πράξη, το ομολογιακό, το μεγαλύτερο που θα έχει ποτέ εκδοθεί στην Ελλάδα, στρώνει το έδαφος στην εταιρεία αφενός για να μειώσει τα χρηματοοικονομικά της κόστη, αφετέρου για να συμμετάσχει στις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις του ενεργειακού τομέα. Το ομολογιακό θα μετατρέψει το σύνολο του δανεισμού της Μυτιληναίος σε 5ετές δάνειο εφάπαξ εξόφλησης (ballοon), δηλαδή δίχως ενδιάμεσες δόσεις, επιτρέποντας ταυτόχρονα στην εταιρεία να ανοίξει πιστωτικές γραμμές ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Σημειωτέον ότι στο ομολογιακό πρόκειται να συμμετάσχει με 50 εκατ. ευρώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Η πιο σημαντική ωστόσο είδηση αφορά στη νέα επένδυση σε μονάδα αλουμίνας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την πρώτη επένδυση στην ελληνική βιομηχανία μετά από χρόνια, και ειδικά σε μια περίοδο που το ποσοστό των άμεσων ξένων επενδύσεων στην χώρα δεν υπερβαίνει το 10% του ΑΕΠ. Σε πλήρη λειτουργία η νέα επένδυση θα ανεβάσει τον τζίρο της Μυτιληναίος στο 1 δισ. ευρώ, γεγονός που σε συνδυασμό με το μετασχηματισμό του ομίλου ανοίγει άλλους ορίζοντες για την εταιρεία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Δείγμα άλλωστε αυτών ακριβώς των ωφελειών που συνεπάγεται η πενταπλή συγχώνευση (Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, Αλουμίνιον, Protergia και Protergia Θερμοηλεκτρικής), είναι και η ευχερέστερη πρόσβαση στο δανεισμό, όπως δείχνει και η έκδοση του νέου ομολογιακού.

Οι πιθανοί στόχοι
Σε ερώτηση μετόχου σχετικά με τυχόν ενδιαφέρον της εταιρείας για αγορά μονάδων της ΔΕΗ, ο επικεφαλής της Ευ. Μυτιληναίος απάντησε ότι δε θα υπάρξει καμία ανακοίνωση για καμία αποκρατικοποίηση εάν πρώτα δεν υπάρξει σαφής και ρητή ανακοίνωση από την κυβέρνηση για το τι πωλείται και με ποια διαδικασία. 

Νωρίτερα πάντως είχε επισημάνει με νόημα ότι «μας δίνεται η δυνατότητα να διευρύνουμε τους πιθανούς μας στόχους, και ουσιαστικά στην Ελλάδα δεν υπάρχει στόχος που να μην θέλουμε και να μην μπορούμε να αποκτήσουμε», κάνοντας λόγο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς και άλλες εταιρείες εντός και εκτός Ελλάδας. Πηγές ωστόσο της Μυτιληναίος διευκρίνιζαν ότι ανάμεσα στους πιθανούς στόχους έχει πάψει να συγκαταλέγεται πλέον η ΛΑΡΚΟ.

Τι αλλάζει στην εταιρεία
Εκτός από ευχερέστερη πρόσβαση σε δανεισμό, το νέο προφίλ της Μυτιληναίος  συνεπάγεται την δυνατότητα ανάληψης μεγαλύτερων έργων, και την μετεξέλιξη του ομίλου από μια "ξεπερασμένη" holding σε μια ξεκάθαρη επιχειρηματική οντότητα μεγάλου μεγέθους.  

«Στην πραγματικότητα ξεκλειδώνουμε αξίες που έως σήμερα δεν έφταναν στους μετόχους μας, λόγω της ξεπερασμένης δομής», είπε ο κ. Μυτιληναίος. «Είχαμε EBITDA άνω των 200 εκατ. ευρώ αλλά τα κέρδη δεν κατέληγαν στους μετόχους. Τώρα ξεκλειδώνονται γι αυτούς περί τα 50 εκατ. ευρώ που μέχρι σήμερα κατευθύνονταν στις θυγατρικές, καθώς και 70 εκατ. ευρώ που έως τώρα πήγαιναν σε χρηματοοικονομικά έξοδα, τόκους και έξοδα εγγυητικών. Τα τελευταία θα μειωθούν στα 19 με 20 εκατ.ευρώ». Ο ίδιος χαρακτήρισε τον μετασχηματισμό ως άνοδο της εταιρείας σε άλλη λίγκα, και επανέλαβε την πρόβλεψή του για κέρδη EBITDA 300 εκ. ευρώ και καθαρά κέρδη προ φόρων 200 εκ. ευρώ.

 Είπα στον Τσίπρα να μην σηκώσει τον πήχη για το χρέος
Σχολιάζοντας τις τελευταίες οικονομικο-πολιτικές εξελίξεις, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε χαρακτηριστικά «είπα στον Τσίπρα να μην σηκώνει τον πήχη για το χρέος, δεν είναι τόσο σημαντικό το ύψος του χρέους αλλά η αντίληψη για το χρέος».

Εκτίμησε επίσης ότι δεν πρέπει να αναμένουμε θεαματικά αποτελέσματα από το μέτωπο χρέος τόσο στις 15 Ιουνίου (Eurogroup) ή στις 22 Ιουνίου (Σύνοδος Κορυφής), επισημαίνοντας ότι πάνω απ’ όλα, σημασία έχει να κλείσουμε την δεύτερη αξιολόγηση.

Αναφερόμενος στα όσα του είπε ο Πρεμ Γουάτσα της Fairfax, που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Μυτιληναίος, ο επικεφαλής της ελλκηνικής εταιρείας μετέφερε την εκτίμηση του Καναδού μεγαλοεπενδυτή ότι "η ελληνική οικονομία είναι σαν πιεσμένο ελατήριο και θα σημειωθεί ανάπτυξη 5% τον πρώτο χρόνο και 7% τον δεύτερο".

Συνολικά για το πολιτικό σύστημα ανέφερε ότι «έχουμε μια κυβέρνηση που μετά από παλινδρομήσεις παίρνει πολλά και σκληρά μέτρα που μια συντηρητική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να πάρει, ενώ ταυτόχρονα έχουμε μια φιλελεύθερη κυβέρνηση εν αναμονή, και φιλική προς το επιχειρείν. Άρα δημιουργούνται προϋποθέσεις για ευστάθεια πολλών ετών».
----------------------------------------------------
Πηγή:  liberal.gr-Γιώργος Φιντικάκης 
----------------------------------------------------