Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Εξαίρεση Λήμνου από νατοϊκή άσκηση

Σε ακύρωση της άσκησης ηλεκτρονικού πολέμου με την επωνυμία «Ramstein» προχώρησε το ΝΑΤΟ έπειτα από ένα τυπικό αλλά απολύτως χαρακτηριστικό παράδειγμα ενδοσυμμαχικής σύγκρουσης ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα. Η άσκηση επρόκειτο να ξεκινήσει από χθες και να συνδυάσει χρήση ηλεκτρονικών μέσων τόσο αεροπορικών όσο και ναυτικών δυνάμεων, αποκλειστικά ελληνικών. Επρόκειτο, δηλαδή, για μια άσκηση ελληνική, στην οποία το ΝΑΤΟ είχε κληθεί να συμβάλει με κάποια μέσα, πρακτική συνήθης για τα δεδομένα της Συμμαχίας. 

Την Κυριακή, η Αγκυρα ζήτησε η άσκηση να μην περιλαμβάνει τη Λήμνο, με βάση την πάγια θέση της περί αποστρατικοποίησης του νησιού, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης για το καθεστώς των Στενών του 1923, κάτι που η Αθήνα αρνείται επικαλούμενη τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936. Επειτα από το τουρκικό «βέτο», η Συμμαχία εξαίρεσε τη Λήμνο από το σενάριο της άσκησης.

Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη εκδοχή της «Ramstein» δρομολογήθηκε επ’ ωφελεία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και θα συνδυαζόταν με τη ναυτική άσκηση της Διοίκησης Φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού «Αστραπή 3/17», η Αθήνα αποχώρησε από την άσκηση, κάτι που οδήγησε αυτομάτως και στην ακύρωσή της. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ασκήσεις με την επωνυμία «Ramstein» έχουν πολύ συχνή περιοδικότητα στο ΝΑΤΟ και μπορεί να φθάσουν και τις 12-15 ετησίως. Αποτελούν, δηλαδή, μάλλον ρουτίνα για την Αεροπορική Διοίκηση (AIRCOM) της Συμμαχίας, η οποία έχει και την αρμοδιότητα συντονισμού των συγκεκριμένων ασκήσεων.

Από την Αθήνα υπήρξαν και αντιδράσεις σε επίπεδο συμβολισμών. Νωρίς χθες το πρωί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη, επιβιβάστηκε στη φρεγάτα «Λήμνος», η οποία σήμερα τα ξημερώματα θα ενταχθεί στην άσκηση «Αστραπή 3/17». Χθες το πρωί ο αρχηγός ΓΕΑ Χρ. Χριστοδούλου πέταξε με διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος F-16 έως την 130ή σμηναρχία μάχης στη Λήμνο, στέλνοντας σαφές μήνυμα για τη δυνατότητα της Πολεμικής Αεροπορίας να πραγματοποιεί πτήσεις, αλλά και ασκήσεις, πάνω από ελληνικό έδαφος. Οι συγκεκριμένες κινήσεις δεν αποθάρρυναν τα πολεμικά αεροσκάφη της Τουρκίας να εμπλακούν σε εικονική αερομαχία και χθες, κάτι που τους τελευταίους μήνες συμβαίνει πλέον σε πολύ τακτική βάση, αλλά και αρκετά μεγάλο υψόμετρο (συνήθως περί τα 15.000-20.000 πόδια). Συγκεκριμένα, ζεύγος τουρκικών F-16 ενεπλάκη στις 10.15 με δύο ελληνικά Mirage 2000 που είχαν απογειωθεί από τη Σκύρο για να προχωρήσουν στις αναχαιτίσεις οι οποίες γίνονται κάθε φορά που σημειώνονται παραβιάσεις και παραβάσεις.

Κυπριακό

Η γενικά απρόβλεπτη στάση της Τουρκίας έχει επηρεάσει και τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, τις οποίες προσπαθεί να αναθερμάνει σε ταξίδι που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Από την πλευρά της Τουρκίας, με άρθρο του στη Washington Post, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου περιέγραψε τη συγκυρία ως «χρυσή ευκαιρία» για τη λύση του Κυπριακού και αναφέρθηκε στους τέσσερις όρους της Αγκυρας. Ο κ. Τσαβούσογλου ζητεί πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, εγγυήσεις από την Ε.Ε., τέσσερις ελευθερίες για τους Τούρκους πολίτες που θα κατοικούν στην Κύπρο και διαιώνιση του συστήματος των εγγυήσεων.
--------------------------------------------
Πηγή: Καθημερινή-Βασίλης Νέδος 
--------------------------------------------