Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

ΜΙΑ ΜΑΧΗ ΧΑΘΗΚΕ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΜΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΝΟΣΟΥΡΑΣ

ΑΠΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ           09-12-2016


ΜΙΑ ΜΑΧΗ ΧΑΘΗΚΕ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΜΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΝΟΣΟΥΡΑΣ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε για τυπικούς λόγους την αίτηση του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ.Παναγιώτη Χατζηπέρου, δύο Περιφερειακών Συμβούλων της Περιφέρειας Αττικής, της κας Τουτουτζή Παρασκευής και της κας Μεταξά Ειρήνης καθώς και άλλων πολιτών της Σαλαμίνας κατά του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και κατά του ΟΛΠ, σχετικά με την παραχώρηση της χερσονήσου της Κυνόσουρας στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ, αποφεύγοντας να μπει στην ουσία της υπόθεσης.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ η υπ’αρ.8216/38/14.2.2013 αποφαση του τότε Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, με την οποία εγκρίθηκε η πρόταση της εταιρίας  ΟΛΠ ΑΕ για την συμπλήρωση και αλλαγή των όρων δόμησης και χρήσεων γης στην περιοχή του Αρχαιολογικού Χώρου της Κυνόσουρας Σαλαμίνας (Αδόμητη Ζώνη Α), είναι κανονιστική πράξη της Διοίκησης και ως εκ τούτου απρόσβλητη με αίτηση ανάκλησης έστω και για λόγους νομιμότητας.

Η απόφαση καταδεικνύει ξεκάθαρα την ουσιαστική αδιαφορία όλων όσων θα έπρεπε να είχαν αντιδράσει αποφασιστικά από την πρώτη στιγμή, πριν τρία χρόνια. Αλλά και την αδράνεια  φορέων και κινημάτων της Σαλαμίνας  για την προστασία της ευρύτερης περιοχής της Κυνόσουσας από παράνομες πράξεις της διοίκησης.

Αποτέλεσμα είναι πλέον και μετά την απόρριψη της αίτησης του κ.Χατζηπέρου και πολιτών της Σαλαμίνας, να μην υπάρχει άλλος τρόπος ανατροπής της παραχώρησης του συνόλου της έκτασης της Χερσονήσου της Κυνόσουρας και προστασίας της περιοχής, πλην της προσφυγής στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Μετά από αυτήν την δυσάρεστη εξέλιξη, ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Παναγιώτης Χατζηπέρος δήλωσε:

«Πιστός στον όρκο μου στο Σύνταγμα (Άρθρο 24, παρ. 1) και τους Νόμους έπραξα το καθήκον μου, όπως μου υπαγόρευε η συνείδησή μου ασκώντας την επίδικη αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δεν θα κρύψω την απογοήτευση μου μετά την απορριπτική απόφαση και μάλιστα για τυπικούς λόγους. Χαθηκε μία σημαντική ευκαιρία για να  αποκατασταθεί η νομιμότητα και να προστατευθεί ένα μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που θα μπορούσε να καταστήσει την Σαλαμίνα επίκεντρο αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος και να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης.

Η παραχώρηση της αρχαιολογικής και αδόμητης Ζώνης Α της Κυνόσουρας στον ΟΛΠ και μέσω αυτού στην COSCO και ο ορισμός όρων δόμησης και χρήσεων γης στην συγκεκριμένη περιοχή ήταν μία πράξη που αντιτίθετο στο Σύνταγμα και σε προηγούμενες νομοθετικές διατάξεις, που προοστάτευαν την περιοχή λόγω της αρχαιολογικής και ιστορικής της σημασίας.

Από την πλευρά μου δηλώνω ότι δεν θα σταματήσω να υπερασπίζομαι αυτό που θεωρώ ορθό, δίκαιο και νόμιμο και να ενεργώ για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος στην περιοχή αρμοδιότητάς μου, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ένα Μνημείο της Παγκόσμιας Ιστορίας, όπως είναι η Κυνόσουρα».

Και κατέληξε:

«Μετά από αυτή την εξέλιξη ελπίζω ότι η COSCO, φορέας ενός πανάρχαιου πολιτισμού (του Κινέζικου) με ευαισθησίες σε θέματα πολιτισμού και παράδοσης, θα αντιληφθεί την σημασία της συγκεκριμένης περιοχής και θα σεβαστεί, όπως την σέβονται όλοι οι πολιτισμένοι λαοί, την σημασία του Παγκόσμιου αυτού Μνημείου και θα το αναδείξει σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς. Προσωπικά, προτίθεμαι να εξαντλήσω κάθε νομικό μέσο για την προστασία του μέσω των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων».