Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Στο φως το πάρτι σκανδάλων σε δύο δημόσια νοσοκομεία

Δεν έχουν τέλος οι υπερκοστολογήσεις στα δημόσια νοσοκομεία από τις προμήθειες ιατρικών υλικών, με κάποιες εταιρείες να πλουτίζουν σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που ποινικά ελεγχόμενοι είναι γιατροί αλλά και υπεύθυνοι διοικήσεων.  


Στο εισαγγελικό στόχαστρο έχουν μπει δύο νοσοκομεία, με την έρευνα να ανοίγει με αφορμή δημοσιεύματα για υπερκοστολογημένους βηματοδότες και άλλα υλικά. Η έρευνα έγινε από την Εισαγγελία Διαφθοράς, ενώ με εντολή της κ. Ράικου ασκήθηκε ήδη δίωξη για απάτη σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών, από υπαίτιο που διαπράττει απάτες κατ’ επάγγελμα. Υπαίτιοι φέρονται οι εκπρόσωποι δύο εταιρειών που προμήθευαν με ιατρικό υλικό τα νοσοκομεία.

Οπως προέκυψε από την έρευνα που διενήργησαν οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Ελευθεριάνος και Σέβης, για τις χρήσεις 2005 έως 2009 και τις χρήσεις 2006 και 2007 αντίστοιχα οι δύο εταιρείες αγόραζαν τα ιατρικά υλικά από εταιρείες της Κύπρου. Στόχος, όμως, όπως φαίνεται, ήταν η αύξηση του κόστους των εμπορευμάτων, αφού αυτά θα στοίχιζαν πολύ λιγότερο εάν αγοράζονταν από άλλες εταιρείες.

Τα στοιχεία της έρευνας κατέδειξαν ότι αντί οι εκπρόσωποι των εταιρειών να αγοράζουν απευθείας τα ιατρικά υλικά από την κατασκευάστρια εταιρεία, «περνούσαν» τις συναλλαγές μέσα από κυπριακή εταιρεία, ώστε το εμπόρευμα να ακριβαίνει λίγο πριν να φτάσει στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα το 2005 το τίμημα ήταν μεγαλύτερο κατά 2,9 εκατ. ευρώ, το 2006 3,2 εκατ., το 2007 4,4 εκατ., το 2008 5,9 εκατ. και το 2009 3,5 εκατ.

Το ίδιο... μοτίβο ακολούθησε και η δεύτερη εταιρεία, με τριγωνικές συναλλαγές, με τα εμπορεύματα να φτάνουν κατευθείαν από τους κατασκευαστές στις εγκαταστάσεις της ελληνικής εταιρείας με δελτία αποστολής και στη συνέχεια να τιμολογούνται από τη συνδεδεμένη κυπριακή εταιρεία.

To «καπέλο»
Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των εταιρειών φέρονται ότι παραπλανούσαν τους αρμόδιους για τη διενέργεια προμηθειών υπαλλήλους ισχυριζόμενοι ότι τα είδη που συμφωνούσαν να προμηθευθούν από την ελληνική εταιρεία είχαν αγοραστεί από την συνδεδεμένη εταιρεία στις τιμές οι οποίες αναγράφονταν στα τιμολόγια και ότι κατά συνέπεια η τιμή πώλησής τους προς αυτά (νοσοκομεία) έπρεπε να ενσωματώνει το θεμιτό ποσοστό κέρδους, υπολογιζόμενο όμως επί της υποτιθέμενης τιμής αγοράς τους από την κυπριακή εταιρεία, η οποία αναγραφόταν επ’ αυτών. Το «καπέλο» που υπολογίζεται ότι μπήκε στα δημόσια νοσοκομεία αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ, με τον ανακριτή να παίρνει τώρα τη σκυτάλη των ερευνών...
-------------------------------------------
Πηγή: Έθνος-Σοφία Φασουλάκη
-------------------------------------------