Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

«ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ» ΘΕΜΑ

ΝΔ: Εθνικής σημασίας η διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Ως ζήτημα εθνικής σημασίας και ύψιστης πολιτικής προτεραιότητας χαρακτηρίζουν οι βουλευτές Αιγαίου της ΝΔ Ιωάννης Βρούτσης (Ν. Κυκλάδων), Σπυρίδων Γαληνός (Ν. Λέσβου), Μίκα Ιατρίδη (Ν. Δωδεκανήσου) και Κωστής Μουσουρούλης (Ν. Χίου) τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
 
Υπενθυμίζοντας ότι το ειδικό αυτό καθεστώς θεσμοθετήθηκε με τη Συνθήκη προσχώρησης της Χώρας μας στην ΕΟΚ το 1981 και διατηρήθηκε και μετά τη λειτουργία της Εσωτερικής Αγοράς με την εφαρμογή της Οδηγίας 92/77/ΕΟΚ (μετά από διαπραγματεύσεις) για να ενσωματωθεί τελικά στην Οδηγία για το ΦΠΑ (Οδηγία 2006/112/ΕΚ), αποτελώντας εφεξής μέρος του Κοινοτικού Κεκτημένου, οι βουλευτές της ΝΔ υπογραμμίζουν ότι μέχρι σήμερα, κανένα κράτος-μέλος δεν έχει απεμπολήσει δικαίωμα ευνοϊκών ρυθμίσεων στον τομέα του ΦΠΑ.

Αντίθετα, σημειώνουν, πολλά κράτη-μέλη επιζητούν επέκταση της εφαρμογής του δικαιώματος, αίτημα που συνήθως αντιμετωπίζεται αρνητικά και τελικά απορρίπτεται. Κατά συνέπεια, αναφέρουν, μόνο ως παραλογισμός μπορεί να χαρακτηρισθεί η απώλεια του δικαιώματος διατήρησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, καθώς εκτός όλων των άλλων ενδεχόμενη απεμπόλησή του καθίσταται και μη αναστρέψιμη.

Στηλιτεύοντας τη μέχρι σήμερα στάση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο θέμα, οι κ.κ Βρούτσης, Γαληνός, Ιατρίδη και Μουσουρούλης, ξεκαθαρίζουν προς όλες τις κατευθύνσεις και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι το ειδικό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά είναι και θα παραμείνει αδιαπραγμάτευτο.
-------------------
Πηγή: Έθνος
-------------------