Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Δελτίο Τύπου Αντιπεριφέρειας Νήσων - Για την Ακτοπλοϊκή Σύνδεση

Για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Αντικυθήρων με τον Πειραιά και την Κρήτη

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, απέστειλε στον υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, την ακόλουθη επιστολή:

«Κύριε υπουργέ,

Τον τελευταίο καιρό, τα ακριτικά Αντικύθηρα έχουν απολέσει τη δυνατότητα ακτοπλοϊκής σύνδεσή τους με τον Πειραιά και την Κρήτη, λόγω της διακοπής των δρομολογίων του πλοίου «Βιτσέντζος Κορνάρος» που εξυπηρετούσε με μεγάλη αξιοπιστία τη σύνδεση αυτή.

Για το συγκεκριμένο πλοίο έχει εγκριθεί ακινησία για την ετήσια συντήρησή του και, εξ’ αυτού, τα Αντικύθηρα έχουν οδηγηθεί σε ουσιαστικό αποκλεισμό, αφού η επικοινωνία των κατοίκων γίνεται μόνο μια φορά την εβδομάδα, προς Κύθηρα και Νεάπολη Λακωνίας.

Το μείζον αυτό ζήτημα, δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας και δικαιολογημένης ανασφάλειας στους πολίτες που επιμένουν εκεί να φυλάττουν Θερμοπύλες, αφού υπάρχει προφανές πρόβλημα τροφοδοσίας, μεταφοράς φαρμακευτικού και ιατρικού υλικού και γενικότερων προμηθειών.

Για το πρόβλημα αυτό, αλλά και για την αργοπορία πληρωμής από το Υπουργείο των οφειλομένων στην ως άνω εταιρίας που επηρεάζει ευθέως την έκβαση της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης των Αντικυθήρων, επικοινώνησα εγκαίρως και επανειλημμένως με τον Γενικό Γραμματέα κ. Λίτινα, ο οποίος υπεσχέθη ότι θα μεριμνήσει για την επίλυσή του.

Οι θαλάσσιες μεταφορές -ιδιαίτερα σε ακριτικές περιοχές- αποτελούν δημόσιο αγαθό. Γνωρίζοντας τις ευαισθησίες σας για τα ανθρώπινα ζητήματα και την αδήριτη εθνική ανάγκη στήριξης των απομακρυσμένων από το Αθηνοκεντρικό κράτος νησιών μας, πιστεύω ότι θα στηρίξετε αυτή τη δίκαιη υπόθεση και θα ενεργήσετε ώστε να μην οδηγηθούμε στο σημείο να θεωρούνται τα ιστορικά Αντικύθηρα… αχρείαστη Βραχονησίδα».