Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

H ΕΑΣ Μεσσηνίας για το ελαιόλαδο

Κυμαινόμενη, ανάλογα με την αγορά, είναι η τιμή στην οποία αγοράζει φέτος ελαιόλαδο η ΕΑΣ Μεσσηνίας, όπως σημείωσε ο πρόεδρός της Βασίλης Κοζομπόλης. «Η Ένωση αγοράζει, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση.

Που σημαίνει ότι θα δουλέψει όπως δουλεύουν οι συνεταιρισμοί. Δηλαδή, συγκεντρώνουμε το λάδι και από την πώληση, έχουμε εντός 10 ημερών πληρωμή. Μπορεί σήμερα να είναι μία τιμή άλφα, αλλά αύριο να μην ισχύει. Η τιμή καθορίζεται από την Ιταλία.

Αυτή τη στιγμή οι Ιταλοί πληρώνουν 2,30, παραδοτέο στην Ιταλία, με τιμή παραγωγού εδώ γύρω στο 2,15. Αυτή είναι η τιμή δυστυχώς, γιατί οι Έλληνες τυποποιητές είναι απόντες», λέει ο κ. Κοζομπόλης και καλεί τους παραγωγούς να στηρίξουν τους συνεταιρισμούς και την Ένωση.

«Ο κόσμος πρέπει να χρησιμοποιήσει το εργαλείο που λέγεται συνεταιρισμός, είτε είναι η Ένωση είτε ο πρωτοβάθμιος συνεταιρισμός. Εγώ στο συνεταιρισμό του χωριού μου δίνω το λάδι και όταν το πουλήσει, με πληρώνει. Δεν έχει χρήματα ο συνεταιρισμός, ούτε πάει να πάρει δάνειο για να μου δώσει μετρητά.

Γιατί, λοιπόν, το ίδιο να μη γίνεται σε μεγαλύτερη κλίμακα στη Μεσσηνία; Εμείς μπορούμε να ανοίξουμε τις αποθήκες μας, όπου υπάρχουν, και σε 10 μέρες να εξοφλείται ο παραγωγός με την τρέχουσα τιμή της αγοράς. Να το δώσει το λάδι στο συνεταιρισμό ή την Ένωση συνειδητά. Σε κάθε περίπτωση έχει να κερδίσει.

Για 10 - 15 μέρες μπορεί ο καθένας να κάνει το κουμάντο του, ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει κάτι καλύτερο. Αγοράζουμε με αυτή τη μέθοδο, γιατί σήμερα δεν έχουμε χρηματοδότηση. Το διατραπεζικό σύστημα έχει τεράστια προβλήματα. Εδώ καθυστέρησαν να πληρωθούν οι επιδοτήσεις, γιατί δεν υπήρχε ρευστότητα στην Αγροτική Τράπεζα. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι η έλλειψη ρευστότητας επηρεάζει γενικότερα όλη την επιχειρηματικότητα. Ο μόνος τρόπος να αμυνθούμε είναι μέσα από τους συνεταιρισμούς και τις ενώσεις. Να συγκεντρώσουμε το προϊόν μας».

Όσο για την ανασφάλεια που επικρατεί γενικώς στις οικονομικές συναλλαγές αυτή την εποχή, ο κ. Κοζομπόλης αναφέρει: «Από την Ένωση δεν έχει χάσει κανένας λεφτά. Συνήθως οι επιχειρήσεις χρεοκοπούν, ενώ οι επιχειρηματίες κερδοσκοπούν. Δυστυχώς, γίνεται. Εδώ προσπαθούμε να επιβιώσουμε με κάθε τρόπο, αλλά πάνω απ’ όλα να εξασφαλίσουμε τις πληρωμές των παραγωγών.

Νομίζω ότι καμία ένωση και κανένας συνεταιρισμός δεν έχει “φάει” λεφτά από παραγωγούς. Γι’ αυτό και οι παραγωγοί πρέπει να δουλέψουν με συνεταιριστική συνείδηση. Όσο δεν το καταλαβαίνουν αυτό, θα πέφτουν περισσότερο στην εκμετάλλευση του κάθε εμπόρου και οι τιμές θα είναι πτωτικές».

2,50 για ΠΟΠ

Φρέσκο ελαιόλαδο έχει αρχίσει να βγάζει και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας, χωρίς όμως ακόμη να έχει πραγματοποιήσει πώληση. «Δεν έχουμε συγκεντρώσει αρκετή ποσότητα ώστε να πουλήσουμε» μας είπε χθες ο πρόεδρος Μιχάλης Αντωνόπουλος, ενώ πρόσθεσε για τις τιμές στη Μεσσηνία: «Το μαυρολίσιο φτάνει μέχρι 2,10, το κορωνέικο στην περιοχή των Γαργαλιάνων είναι στο 2,20, στην περιοχή της Μεσσήνης, του Μελιγαλά και της Άνω Μεσσηνίας δεν έχουν ακόμη μαζέψει ελιές».

Πρόσθεσε δε, ότι υπήρξε τιμή για φρέσκο ελαιόλαδο ΠΟΠ αυτές τις μέρες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καλαμάτας με 2,50 ευρώ το κιλό και ότι πριν από ένα μήνα η ΕΑΣ Μεσσηνίας αγόρασε περσινό ΠΟΠ με 2,55 – 2,60.
----------------------------
Πηγή: tharrosnews.gr
----------------------------